Στο εξωτερικό γίνεται χαμός με την παρασκευή σπιτικής μπίρας. Ολόκληρα site είναι αφιερωμένα σε αυτό, στα forum οι συζητήσεις παίρνουν φωτιά και άπειρα βίντεο με τη διαδικασία βήμα βήμα είναι ανεβασμένα στο ΥouΤube. Φυσικά, κι εδώ κάτι έχει αρχίσει να «ζυμώνεται».
«Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και απλή» μας διαβεβαιώνει ο χημικός-οινολόγος Γιώργος Καραγγελής, ο οποίος είναι και προμηθευτής του ειδικού κιτ, καθώς και ποικιλιών βύνης, απαραίτητα και τα δύο για να ξεκινήσει να πειραματίζεται κανείς. Αυτό που κερδίζουμε από τη διαδικασία είναι η ευχαρίστηση ότι φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι την μπίρα μας. Πολλοί φτιάχνουν και τις δικές τους ετικέτες, βάζοντας το όνομά τους ή ό,τι τους κατέβει. Επιπλέον, έχουμε μια μπίρα δίχως συντηρητικά και έτσι αποφεύγονται τα δυσάρεστα φουσκώματα.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Παίρνουμε τη βύνη και τη διαλύουμε σε χλιαρό νερό μέσα σε ένα ειδικό δοχείο ζύμωσης, που έχει μια βαλβίδα, η οποία επιτρέπει να φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα και ταυτόχρονα εμποδίζεται η είσοδος του αέρα. Προσθέτουμε τη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να ζυμωθεί για δέκα μέρες. Μεταγγίζουμε το μείγμα σε άλλο δοχείο και προσθέτουμε μια ποσότητα ζάχαρης. Εμφιαλώνουμε μέσα σε αποστειρωμένα μπουκάλια του λίτρου, όπου θα γίνει η δεύτερη ζύμωση. Επειδή αυτά τα μπουκάλια μένουν κλειστά, θα μείνουν μέσα τους και τα αέρια της ζύμωσης. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο αφρός της μπίρας. Αφήνουμε να περάσουν άλλες δέκα μέρες και έπειτα βάζουμε τα μπουκάλια στο ψυγείο. Μετά από δέκα μέρες η μπίρα είναι έτοιμη να καταναλωθεί.
Το κόστος του πάγιου εξοπλισμού (αγοράζεται μία φορά), είναι 43 ευρώ, και του υλικού για την παρασκευή 25 λίτρων μπίρας είναι 22 ευρώ.
Πώς να παγώσουμε τις μπίρες μέσα σε 3 λεπτά:
1. Παίρνουμε τις ζεστές μπίρες και τις τοποθετούμε μέσα στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχουμε στην κουζίνα μας.
2. Τις σκεπάζουμε με παγάκια.
3. Προσθέτουμε νερό βρύσης.
4. (Εδώ είναι το τρικ) Προσθέτουμε 2 κούπες κοινό μαγειρικό αλάτι.
5. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να διαλυθεί το αλάτι.
6. Τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα στο ψυγείο σε τρία λεπτά.
7. Μετά από τρία λεπτά οι μπίρες είναι πολύ παγωμένες και έτοιμες για κατανάλωση.
8. Επαναλαμβάνουμε για όσες φορές αντέχουμε.
Μερικά πράγματα στη ζωή είναι αδιανόητο να τακάνεις χωρίς μια μπίρα στο χέρι:
• Να δουλεύεις στην οικοδομή. Με το γιαπί, το πηλοφόρι και το μυστρί.
• Να παρακολουθήσεις οποιονδήποτε μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση. Pizza και μπίρα είναι απλά η προέκταση του χεριού σου.
• Να αράξεις στο beach bar, κοιτώντας με ένα απλανές βλέμμα τα ημίγυμνα κορμιά να περιπλανιούνται.
• Να τη συνδυάσεις με σουβλάκι, hot dog και γενικότερα όλα τα εδέσματα της «βρόμικης» συνομοταξίας.
• Να παρακολουθήσεις καλοκαιρινή συναυλία (festival). Να παρακολουθήσεις χειμωνιάτικη συναυλία. Να παρακολουθήσεις συναυλία. Ασχέτως εποχής.
• Να συμμετέχεις ή να παρευρεθείς σε street event. Ας μαζεύουμε τα κουτάκια, όμως, μετά.
• Να «κάνεις πεζούλι» ή «πλατεία», που λένε, έξω από γνωστά στέκια.
• Να έχεις την εντύπωση πως το hang over αποφεύγεται με μια μπίρα στο τέλος της διασκέδασης.
• Να είσαι τσικνισμένος, προσπαθώντας ν' αποδείξεις πως είσαι ο καλύτερος ψήστης της παρέας. Μπάρμπεκιου και μπίρα: αδελφά σωματεία.
• Να βρίσκεσαι στη Γερμανία ή στην Αγγλία. Ή να είσαι Γερμανός ή Άγγλος.
• Να βρεθείς κατά λάθος σε πανάκριβο μπαρ που η μπίρα είναι η πιο οικονομική λύση.
• Να βρεθείς κατά λάθος σε παρακμιακό μπαρ που η μπίρα είναι η πιο ασφαλής λύση.
• Να έχεις βγει έξω χωρίς να το θέλεις, επειδή σου είπε ο φίλος: «Έλα μωρέ! Πάμε για μια μπίρα μόνο».
• Να γεύεσαι
ένα πραγματικό, αμερικάνικο, burger.
Σ.Δ.
σχόλια