Τα smartphone ίσως να κάνουν τους πονοκεφάλους ισχυρότερους, σύμφωνα με έρευνα

Τα smartphone ίσως να κάνουν τους πονοκεφάλους ισχυρότερους, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
0

Αν πιστεύετε ότι ο χρόνος που περνάτε στα smartphone σας σχετίζεται με τους πονοκεφάλους σας τότε, ίσως έχετε δίκιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία και επικαλείται το BBC, προσπάθησε να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των smartphone και σε νέους πονοκεφάλους ή την επιδείνωση τους. Σημειώνεται ότι παρότι υπήρχαν αποσπασματικές ιστορίες για τη σχέση τεχνολογίας και πόνου δεν είχε υπάρξει ποτέ μελέτη για τα smartphone και του πόνου. Στην έρευνα συμμετείχαν 400 άτομα με πονοκεφάλους σε πρώιμο στάδιο που δεν προέκυπταν από κάποια ασθένεια. Κάνοντας ερωτήσεις στους συμμετέχοντες, για τη χρήση των smartphone τους, τον πονοκέφαλο και τη χρήση φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες των smartphone ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν περισσότερα αναλγητικά, αλλά και να ανακουφίζονται λιγότερο σε σχέση με τους μη χρήστες.

Σύμφωνα με την δρ. Deepti Vibha, συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια νευρολογίας στο All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η χρήση των smartphone ίσως κάνει τους πονοκεφάλους χειρότερους και πως μπορεί να υπάρχουν μηχανισμοί που θα αποκαλύψουν επόμενες έρευνες. Όπως αναφέρει το BBC παρότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Neurology: Clinical Practice, δεν καταλήγει στο ότι τα smartphone προκαλούν πονοκεφάλους έρχεται να συμβάλει στον όγκο γνώσης που διερευνά τις επιπτώσεις των τηλεφώνων νέας γενιάς στην υγεία όσο αυτά γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Σε ένα κέντρο ημέρας στην Ινδία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα δεν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο ή χρησιμοποιούσε ένα «συμβατικό» κινητό τηλέφωνο που πραγματοποιούσε μόνο κλήσεις, και μία δεύτερη που είχε smartphone. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια. Μετά τη σύγκριση των ερωτηματολογίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των χρηστών smartphone ήταν πιθανότερο να καταφύγουν σε παυσίπονα σε σύγκριση με το 81% των χρηστών που δεν είχαν.

Οι χρήστες smartphone ανέφεραν επίσης μικρότερη ανακούφιση από πονοκεφάλους μετά τη λήψη φαρμάκων, με το  84% να ανακουφίζονται «μέτρια ή πλήρως» από πονοκέφαλο σε σύγκριση με το 94% των μη χρηστών. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων, στη διάρκεια τους ή στη σοβαρότητά τους.  

H μελέτη δεν διευκρινίζει γιατί οι χρήστες των smartphone δήλωσαν πως έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ξεπεράσουν τους πονοκεφάλους, ωστόσο οι ερευνητές έχουν μερικές πιθανές απαντήσεις. Μία πιθανή εξήγηση έχει κάνει με τη θέση του αυχένα κατά την πληκτρολόγηση αλλά και με την καταπόνηση των ματιών. «Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι σαφής ακόμα», αναφέρει η δρ. Heidi Moawad, νευρολόγος του John Carroll University στην εισαγωγή της μελέτης. 

Με πληροφορίες από BBC 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM