Ε.Ε και Ρωσία ανέβαλαν την αποστολή ρομποτικού ρόβερ στον Άρη - Και λόγω κορωνοϊού

Ε.Ε και Ρωσία ανέβαλαν την αποστολή ρομποτικού ρόβερ στον Άρη - Και λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Η Ευρώπη και η Ρωσία αποφάσισαν να αναβάλουν για το 2022 την αποστολή στον Άρη του ρομποτικού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars, το οποίο προγραμματιζόταν να εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμο.

Μία από τις αιτίες της αναβολής -όχι πάντως η σημαντικότερη- ήταν ο κορονοϊός και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει στις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Επειδή το ταξίδι στον Άρη μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη φέρουν κοντά τους δύο πλανήτες, το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει το 2022. Μένουν ακόμη να γίνουν αρκετά τεστ δοκιμών, ιδίως όσον αφορά τα αλεξίπτωτα προσεδάφισης, καθώς και το λογισμικό, τα οποία δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όσο και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos), εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση για την αναγκαία αναβολή της αποστολής, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν για το 2018 και είχε αναβληθεί ήδη μια φορά για το 2020.

Ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι «θέλουμε να είμαστε 100% βέβαιοι για την επιτυχία της αποστολής. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας το παραμικρό περιθώριο λάθους». Πάντως παραδέχθηκε, σύμφωνα με το BBC, ότι στην αναβολή συνέβαλε και ο κορονοϊός, «καθώς άνθρωποι από διαφορετικά μέρη στη Ρωσία, στη Γαλλία και στην Ιταλία δεν μπορούν να μετακινηθούν τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν. Υπάρχει συνεπώς μια επίπτωση στην αποστολή, αν και δεν θα έλεγα ότι ο κορονοϊός είναι η μοναδική αιτία».

Το ρόβερ "Rosalind Franklin" θα επιχειρήσει να αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον Άρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM