Τρεις διακινητές καταδικάστηκαν από τουρκικό δικαστήριο σε κάθειξη 125 χρόνων έκαστος για τον τραγικό θάνατο του Άλαν Κούρντι, του τρίχρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία που βρέθηκε νεκρό σε παραλία της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) το 2015 και έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.
Οι άνδρες που ήταν οι εγκέφαλοι ενός δικτύου διακίνησης ανθρώπων, συνελήφθησαν στα Άδανα την περασμένη εβδομάδα από τουρκικές δυνάμεις και καταδικάστηκαν χθες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Καταζητούντο καθώς είχαν διαφύγει κατά τη διάρκεια της δίκης τους. Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν και σε άλλους Τούρκους και Σύρους κατηγορούμενους σχετικά με τον πνιγμό του παιδιού.
Οι άνδρες καταδικάστηκαν με την κατηγορία της δολοφονίας με ενδεχόμενο δόλο από το Ανώτατο ποινικό δικαστήριο του Μπόντρουμ.
To άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν είχε καταλήξει σε μία παραλία του Μπόντρουμ, στη νότια Τουρκία, μετά το ναυάγιο του σκάφους που μετέφερε εκείνον κι άλλους πρόσφυγες. Η σπαρακτική φωτογραφία του μικρού παιδιού έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό και νέες εκκλήσεις για την κατάπαυση πυρός στη Συρία.
Δώδεκα πρόσφυγες πνίγηκαν εκείνη την ημέρα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015, στην απελπισμένη προσπάθειά τους να περάσουν από τα παράλια της Τουρκίας στην Κω. Μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου, ο 5χρονος αδερφός του Αϊλάν, Γκαλίπ και η μητέρα τους, Ρεχέν. Ο πατέρας τους ήταν ο μόνος επιζών της οικογένειας με το τραγικό καθήκον να μεταφέρει τα παιδιά και τη σύζυγό του για ταφή πίσω στο Κομπάνι.
Η οικογένεια είχε ξεκινήσει το μακρύ αυτό ταξίδι με προορισμό το Βανκούβερ του Καναδά όπου είχε συγγενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 6.7 εκατομμύρια Σύροι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τα σπίτια τους, από το 2011.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 384.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την έναρξη του πολέμου, τη 15η Μαρτίου του 2011, εκ των οποίων περισσότεροι από 116.000 άμαχοι.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια