Κορωνoϊός: Ο Τραμπ «βλέπει» τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ το καλοκαίρι - Εξήγγειλε νέες οδηγίες

Κορωνoϊός: Ο Τραμπ «βλέπει» τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ το καλοκαίρι - Εξήγγειλε νέες οδηγίες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανάμεσά τους τη σύσταση οι άνθρωποι να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, τα μη απαραίτητα ταξίδια και να μην πηγαίνουν σε μπαρ, εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως οι νέες αυτές οδηγίες από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα εφαρμοστούν για 15 μέρες και έχουν στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. «Πήραμε την απόφαση να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις οδηγίες και να περιορίσουμε τώρα την εξάπλωση της μόλυνσης», τόνισε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε πως τα χειρότερα της πανδημίας μπορεί να τελειώσουν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή αργότερα.

«Με αρκετές εβδομάδες εστιασμένης δράσης, μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο και τον αποφύγουμε γρήγορα», είπε. Σημείωσε πως δεν εξετάζει σε αυτό το σημείο μια απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα ανέφερε πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδεύει σε ύφεση. Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του συζητά συστηματικά για περιορισμούς ταξιδιών στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ελπίζει να μην χρειαστεί να επιβάλει τέτοια μέτρα.

Τη μετεγκατάσταση φαρμακοβιομηχανιών από την Κίνα και αλλού προωθεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει ένα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να βοηθήσει να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ οι αλυσίδες ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού από την Κίνα και άλλες περιοχές, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσαν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Η πρόθεση αυτή της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Κίνα και άλλες χώρες. Ο Πίτερ Ναβάρο, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία εντός της εβδομάδας ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένα φάρμακα.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι το 97% των αντιβιοτικών φτάνει στη χώρα από την Κίνα και το 80% των δραστικών συστατικών των φαρμάκων έρχεται από την Κίνα και την Ινδία», είπε ο Ναβάρο, επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα και στο CNBC. «Αυτήν την εβδομάδα ελπίζω να ολοκληρώσω για τον πρόεδρο μια εκτελεστική εντολή που έχει ως στόχο να επιστρέψουν αυτές οι αλυσίδες ανεφοδιασμού» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο της εντολής αυτής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει το 100% των δαπανών των εταιριών για τη μεταφορά των επιχειρήσεών τους στις ΗΠΑ από την Κίνα, είπε εξάλλου ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα ότι η απόπειρα του Λευκού Οίκου να περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ξένα φάρμακα «δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε σοφή». «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα συμφέροντα όλων των χωρών διαπλέκονται μεταξύ τους. Απέναντι στην επιδημία, δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε σοφό να επιχειρήσει κανείς να διακόψει την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και ανεφοδιασμού», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του επειδή δεν είχε την έγκριση να μιλήσει δημοσίως.

Ο Ναβάρο ρωτήθηκε από το CNBC για την υπόθεση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας CureVac αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, κάνοντας γενικά λόγο ότι είναι ανάγκη να παρασκευάζονται περισσότερα εφόδια και ιατρικός εξοπλισμός στις ΗΠΑ. «Η ουσία της εντολής (...) είναι να τα φέρουμε όλα αυτά στην πατρίδα ώστε να μην ανησυχούμε για την εξάρτηση από το εξωτερικό», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM