1. ΑΠΟΧΤΙ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Παστό χοιρινό βουτηγμένο στο ξίδι σε μια κρούστα από τριμμένο θρούμπι, κανέλα και πιπέρι.
2. ΑΡΣΕΝΙΚΟ - ΝΑΞΟΣ
Σκληρό κίτρινο επιτραπέζιο τυρί. Παράγεται στη Νάξο.
3. ΓΚΑΒΑΦΕΣ - ΓΚΑΒΑΦΕΣ
Το ασυνήθιστο αυτό τροπικό φρούτο με το έντονο κίτρινο χρώμα που φύεται αποκλειστικά στο νησί της Λέρου θυμίζει λεμόνι εξωτερικά αλλά είναι μαλακό και γλυκό εσωτερικά.
4. ΛΟΥΖΑ - ΤΗΝΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ
Το γευστικότερο αλλαντικό του Αιγαίου: Το ψαρονέφρι του χοίρου. Αλατίζεται, αρωματίζεται με θυμάρι και μπαχάρι, τυλίγεται στο έντερο του χοίρου και στεγνώνει στο βοριά.
5. ΜΑΣΤΕΛΟ - ΧΙΟΣ
Τρυφερό κρέας από κατσικάκι που σιγοψήνεται πολλές ώρες πάνω σε κλιματόβεργες, μέσα σε πήλινο σκεύος με κρασί, άνηθο και μάραθο.
6. ΜΟΣΕΝΤΑ - ΙΟΣ
Ή, αλλιώς, καρπουζόπιτα. Παρασκευάζεται από χυμό καρπουζιού, αλεύρι, ζάχαρη, σουσάμι, μέλι και κανέλα. Το γλυκό καρπούζι, από μικρά κομμάτια φλοιού καρπουζιού με μέλι, κανέλα και γαρύφαλλα.
7. ΠΟΣΙΑΣ - ΚΩΣ
Πόσιας ή κρασοτύρι της Κω. Είναι τυρί με ονομασία προέλευσης, με χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση. Εξωτερικά έχει το χρώμα το κρασιού και παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.
8. ΣΑΛΑΜΟΓΙΑ - ΡΟΔΟΣ
Μυζήθρα που ωριμάζει σε άλμη μαζί με κόκκους πιπεριού.
9. ΣΑΛΑΤΟΥΡΙ - ΠΟΡΟΣ
Σαλάτα από καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ψαχνό του σαλαχιού, με κρεμμυδάκι, μαϊντάνο, λάδι και πιπέρι.
10. ΠΑΣΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Η ελληνική απάντηση στο σούσι.
σχόλια