Στις ράγες του Orient Express

Στις ράγες του Orient Express Facebook Twitter
0

Ετοιμαστείτε για το ωραιότερο ταξίδι της ζωής σας με τρένο. Κάποτε, σ' αυτές τις ράγες που έφτιαξαν Γάλλοι μηχανικοί το 1891, περνούσε με θόρυβο, μεγαλοπρεπές και καρβουνιασμένο το περίφημο Orient Express με τις 30 γαλαρίες, συνδέοντας Ευρώπη με Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, το μεγαλείο της μεταφοράς ανήκει στον ΟΣΕ, με το σιδηροδρομικό ταξίδι να καλύπτει σε 20 λεπτά μία διαδρομή 18 χιλιομέτρων από τους Τοξότες ως τη Σταυρούπολη της Ξάνθης και το τρένο να μπαινοβγαίνει σε 28 γαλαρίες στα πανέμορφα θρακικά Τέμπη.

Κοιτάς απ' το παράθυρο χαμηλά και τι βλέπεις; Ένα φαρδύ, φουσκωμένο υδάτινο γαλαζοπράσινο φίδι όλο μαιάνδρους και κόλπα κυλά ανάμεσα σε δασωμένες ορθοπλαγιές και βράχους. Είναι ο Νέστος ποταμός, απ' τα πιο γέρικα ποτάμια, που επί 5 εκατομμύρια χρόνια κάνει το ίδιο δρομολόγιο. Μισός δικός μας, μισός των Βούλγαρων. Έχει 234 χλμ. μήκος, διατρέχει Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και χύνεται ταπεινά στο θρακικό πέλαγος, απέναντι απ' τη Θάσο. Τα δάση του τρέφουν βασιλαετούς και στικταετούς, από τους λίγους που απέμειναν στην Ευρώπη.

Κοιτάς το τούνελ που 'ρχεται κατράμι κατά πάνω σου, προλαβαίνεις να δεις αριστερά και δεξιά απ' τις ράγες ολοστρόγγυλες τρύπες του λοστού και σκαλισμένα ονόματα εργατών πάνω στον γκρι βράχο.

Το τρένο κάνει στάση στον πανέμορφο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό-φάντασμα των Λιβερών, με ατμοσφαιρικά πέτρινα κτίρια, πλακόστρωτα μονοπάτια, ξύλινους πάγκους, υπαίθριες ψησταριές, εστιατόριο, το παλιό σπίτι του σταθμάρχη, τον άδειο χώρο αναμονής των επιβατών. Εδώ είστε στο μοναδικό σημείο ανθρώπινης παρουσίας μέσα στο δάσος του Νέστου.

Κοντά στις γραμμές υπάρχει μια πολύ όμορφη αμμουδιά για μπάνιο στα δροσερά νερά του Νέστου! Στο σταθμό φτάνεις και οδικώς, με ποδήλατο, άλογο ή οδοιπορία στο παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού (Ε6) και των μονοπατιών που έμειναν γνωστά ως τα «μονοπάτια των σιδηροδρομικών». Αφετηρία η Κοινότητα Γαλάνης, προορισμός σε πορεία παράλληλη με τις όχθες του Νέστου τα άδεια χωριά Κρωμνικό (5,5 χλμ.), Λιβερά (άλλα 3 χλμ.) και κατάληξη η Σταυρούπολη (άλλα 10 χλμ.). Το μονοπάτι θέλει προσοχή, γιατί σε κάποια περάσματά του έχουν πέσει δέντρα και θάμνοι - ως αυτή την ώρα που γράφουμε το δασαρχείο δεν έχει αρχίσει τον καθαρισμό.

Παρατηρητήριο Νέστου

Βρίσκεται σε υψόμετρο 891μ., στα 10 χλμ. ανηφορικής ασφαλτοστρωμένης διαδρομής από τους Τοξότες προς το εγκαταλελειμμένο χωριό Ίμερα. Στο χωριό υπάρχει ένας ξενώνας με δύο αυτόνομα δωμάτια με κουζίνα και μία τουαλέτα. Το κάθε δωμάτιο έχει από τρεις κουκέτες, δηλαδή κοιμίζει από 6 άτομα, αν θέλετε όμως φέρνετε κι άλλα 6 άτομα (σύνολο 12), αρκεί να βρείτε τον τρόπο να βολευτείτε με δικά σας μέσα. Πόσιμο νερό πρέπει να έχετε μαζί σας, τα κλειδιά των δωματίων, που κοστίζουν 150 ευρώ τη βραδιά, τα παίρνετε από το ξενοδοχείο Φιλοξένια στο χωριό Τοξότες (25410 93917-9).

Η θέα απ' το παρατηρητήριο είναι εκπληκτική. Το ποτάμι κάτω ζωγραφίζει U και τα βουνά ολόγυρα κελαηδάνε!

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:
Τοξότες - Λιβερά - Σταυρούπολη: Καθημερινά 10:10, 11:15

Σταυρούπολη - Λιβερά - Τοξότες: 17:10, 17:50
Εισιτήριο: 1,20 ευρώ (μετ' επιστροφής)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να κάνει στάση το τρένο στα Λιβερά και να ανεβείτε για Τοξότες ή Σταυρούπολη πρέπει να κάνετε σήμα την ώρα που πλησιάζει η αμαξοστοιχία, αλλιώς μην περιμένετε να σταματήσει για να σας πάρει... Παρομοίως, για να σας κατεβάσει Λιβερά πρέπει να ειδοποιήσετε τον ελεγκτή ή όποιον σιδηροδρομικό υπάλληλο δείτε εντός του τρένου, over!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Τοπείρου:
25410 42000, 41265
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δασαρχ. Ξάνθης: 25410 21212
Εκδρομή με το τρενάκι: 25419 77342 6947 825551

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ