Οι απόγονοι των κατοικίδιων του βαρώνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ, οι τέσσερις ιπποπόταμοι που είχε φέρει λαθραία στην Κολομβία μαζί με άλλα απαγορευμένα είδη, φαίνεται πως παρουσιάζουν ομοιότητες με εξαφανισμένα είδη πανίδας.
Όταν ο βαρώνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ πυροβολήθηκε το 1993, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων αλλά και έναν ζωολογικό κήπο με άγρια ζώα.
Λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις και άλλα εξωτικά είδη μεταφέρθηκαν από το πολυτελές κτήμα Hacienda Nápoles ανατολικά του Μεντεγίν σε άλλους χώρους, αλλά σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, δεκάδες ιπποπόταμοι, απόγονοι αυτών των ζώων, συνεχίζουν να γεννιούνται σε μικρές λίμνες στη βόρεια Κολομβία, καθιστώντας τους το μεγαλύτερο «χωροκατακτητικό» ζώο στον κόσμο.
Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι αντίθετα με τη συμβατική άποψη ότι τα μεγάλα χωροκατακτητικά θηλαστικά έχουν αυστηρά αρνητικές επιπτώσεις στο νέο τους περιβάλλον, οι ιπποπόταμοι αυτοί του Εσκομπάρ δείχνουν πως τα εισαγόμενα είδη μπορούν να αποκαταστήσουν έναν χαμένο κόσμο.
Ομάδα βιολόγων συντήρησης έχει συγκρίνει τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα από τα μεγάλα χωροκατακτητικά είδη όπως ο κολομβιανός ιπποπόταμος με τους αντίστοιχα εξαφανισμένους από την εποχή της Ύστερης Πλειστοκένιας (περίπου 116.000-12.000 χρόνια πριν), όπως τα μαμούθ, τους γιγάντιους βραδύποδες και μαρσιποφόρα ζώα.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι μερικά από αυτά τα σύγχρονα είδη μπορούν να αποκαταστήσουν μέρος του οικοσυστήματος, που υπήρχε πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.
Στη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, αποκαλύπτεται ότι μερικά είδη φυτοφάγων, εισαγόμενων ειδών είναι σχεδόν η τέλεια οικολογική αντιστοιχία με εξαφανισμένα είδη από την εποχή της Ύστερης Πλειστοκένιας, δηλαδή της γεωλογικής περιόδου, 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν.
«Οι άγριοι ιπποπόταμοι της Νότιας Αμερικής είναι παρόμοιοι στη διατροφή και στο μέγεθος με έναν εξαφανισμένο παράξενο τύπο θηλαστικού - ένα notoungulata - που μοιάζει με τον υπερμεγέθη και ημίαιμο οικόσιτο ιπποπόταμο» εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης John Rowan, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.
«Έτσι, ενώ οι ιπποπόταμοι δεν αντικαθιστούν τέλεια κανένα εξαφανισμένο είδος, αποκαθιστούν τμήματα σημαντικών οικολογιών σε διάφορα είδη».
Συγκρίνοντας τα οικολογικά χαρακτηριστικά των ειδών των φυτοφάγων πριν από την εποχή εκείνη μέχρι και σήμερα, όπως το μέγεθος του σώματος, τη διατροφή και τον βιότοπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να ποσοτικοποιήσουν την έκταση στην οποία τα εισαγόμενα είδη ήταν λίγο πολύ παρόμοια με τους εξαφανισμένους προγόνους τους.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι εισάγοντας μεγάλα είδη φυτοφάγων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν αποκαταστήσει τα χαμένα οικολογικά χαρακτηριστικά σε πολλά οικοσυστήματα.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια