Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ πολλαπλασιάστηκαν και τώρα είναι απειλή για την Κολομβία

Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ πολλαπλασιάστηκαν και τώρα είναι απειλή για την Κολομβία Facebook Twitter
Ο Εσκομπάρ είχε μεταφέρει στην Κολομβία 4 ιπποπόταμους αλλά τώρα είναι περίπου 80
0

Στη δεκαετία του '80, ο διαβόητος ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ έφερε τέσσερις ιπποπόταμους στην Κολομβία για τον προσωπικό του ζωολογικό κήπο. Τώρα, οι ιπποπόταμοι είναι 80 και καταστρέφουν το οικοσύστημα της βόρειας Κολομβίας ενώ οι οικολόγοι λένε ότι το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο.

Αρχικά, οι κάτοικοι του ποταμού Magdalena στη βόρεια Κολομβία δεν γνώριζαν τι ήταν τα μεγάλα πλάσματα έβλεπαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφανίστηκαν στις λίμνες και στους υγροβιότοπους της περιοχής τα ζώα με τα τεράστια στόματα, που τρομοκρατούσαν τους ψαράδες και είχαν διαφύγει από την έρημη πλέον έπαυλη του Εσκομπάρ.

Πώς βρέθηκαν οι ιπποπόταμοι στην Κολομβία 

Όταν πέθανε το 1993, ο Εσκομπάρ άφησε πίσω του μια κληρονομιά ναρκωτικών, βίας και αναταραχών - και τέσσερις ιπποπόταμους. Τους είχε φέρει λαθραία στη χώρα μαζί με αντιλόπες, ελέφαντες, καμηλοπάρδαλες, στρουθοκαμήλους, ρινόκερους, ζέβρες και άλλα ζώα για έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην περιοχή της χασιέντας του ανατολικά της Medellin.

Όταν η κολομβιανή κυβέρνηση κατέλαβε τη χασιέντα το 1993, τα περισσότερα από τα ζώα δόθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, αλλά οι ιπποπόταμοι θεωρήθηκαν υπερβολικά μεγάλοι και δύσκολοι στη χειραγώγηση, ακόμη και σε σύγκριση με τους ελέφαντες και τους ρινόκερους. Και έτσι, ένας αρσενικός και τρεις θηλυκοί ιπποπόταμοι, έμειναν σε μια λίμνη πίσω στην έκταση. Όμως oι ιπποπόταμοι ζευγάρωσαν...

Έως το 2007, υπήρχαν 16 ιπποπόταμοι και άρχισαν να περιπλανιούνται καθώς οι φράχτες δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να τους συγκρατήσουν, και τελικά το πρώτο μικρό κοπάδι διασπάστηκε σε διάφορα σημεία. Οι υγροβιότοποι της βόρειας Κολομβίας έγιναν τέλειοι. ασφαλείς και πλούσιοι σε τροφή βιότοποι. Στην υποσαχάρια Αφρική, οι περιοδικές ξηρασίες συμβάλλουν στον έλεγχο των πληθυσμών ιπποπόταμων, αλλά όχι στη βόρεια Κολομβία. Κάθε ένας από τους θηλυκούς ιπποπόταμους γεννά κάθε χρόνο ένα μωρό και σε ιδανικές συνθήκες, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν ακόμη και σε ηλικία τριών ετών.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις των δεκάδων απογόνων τους στο οικοσύστημα είναι μεγάλες. Οι ιπποπόταμοι έχουν αλλάξει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών σε διάφορες τοπικές λίμνες, συμβάλλοντας στην άνθηση της άλγης που βλάπτει πολλά από τα είδη των λιμνών. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έφτασε ο βιολόγος Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, Jonathan Shurin, και οι συνεργάτες του, αφού συνέκριναν την ποιότητα των υδάτων, τα επίπεδα οξυγόνου, τους μικροβιακούς πληθυσμούς και άλλους παράγοντες στις λίμνες όπου οι ιπποπόταμοι είχαν εγκατασταθεί. Αποδεικνύεται ότι οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ επηρεάζουν ολόκληρα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων μόνο με το φαγητό τους.

Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ πολλαπλασιάστηκαν και τώρα είναι απειλή για την Κολομβία Facebook Twitter

Ένας μέσος ιπποπόταμος ζυγίζει περίπου 1,5 τόνους και ξοδεύει τις νύχτες του στη γη τρώγοντας βλάστηση και τις μέρες του στο νερό προσπαθώντας να παραμείνει δροσερός. Κατά τη διαδικασία της αφόδευσης, κάθε ζώο απορρίπτει θρεπτικά συστατικά και οργανικό υλικό από τη γη στο νερό. Τα 80 ζώα, που πλέον είναι αγέλη, είναι ικανά μέσω τη διαδικασίας να αλλάξουν τη σύσταση μιας λίμνης σημαντικά.

Όπως γράφει το το Forbes, αυτό το οργανικό υλικό δρα ως λίπασμα για τα βακτήρια και την άλγη στις λίμνες και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η διαθεσιμότητα όλου αυτού του υλικού αλλάζει τα είδη άλγης και βακτηρίων που εμφανίζονται. Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί αποτελούν τα θεμέλια της τροφικής αλυσίδας της λίμνης, αλλά η υπερβολική ανάπτυξή τους, μπορεί να αποβάλει όλο το οξυγόνο από το νερό ή να εμποδίσει το φως του ήλιου να φθάσει σε μεγάλο βάθος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλους οργανισμούς.

Μέχρι στιγμής, οι ιπποπόταμοι δεν έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει κανέναν στην Κολομβία και η άποψη των κατοίκων για τους υδρόβιους γείτονές τους φαίνεται να είναι καλή. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πως πλέον πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί αλλιώς μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι εκατοντάδες και ανεξέλεγκτοι ενώ θα συνεχίζουν να αλλάζουν το περιβάλλον όπου κάνουν σπίτι τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM