Περισσότεροι από 1.000 ελέφαντες απειλούνται με λιμοκτονία στην Ταϊλάνδη, επειδή η κρίση του κορωνοϊού έχει μειώσει τα έσοδα από τον τουρισμό, λένε οι οικολόγοι.
Μια σχεδόν ολική απουσία επισκεπτών σημαίνει ότι πολλοί επιστάτες αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα για τους 4.000 αιχμάλωτους ελέφαντες της Ταϊλάνδης. Τα ζώα καταναλώνουν έως και 200 κιλά τροφής την ημέρα.
Ο Lek Chailert, ιδρυτής του Ιδρύματος Save Elephant, δήλωσε στο BBC: «Αν δεν υπάρχει υποστήριξη για να τα διατηρήσουμε ασφαλείς τους ελέφαντες, μερικοί από τους οποίους εγκυμονούν, είτε θα πεθάνουν είτε θα εγκαταλειφθούν στο δρόμο».
Εναλλακτικά, ορισμένοι ελέφαντες μπορούν να πωληθούν σε ζωολογικούς κήπους ή να επιστραφούν στην παράνομη επιχείρηση υλοτομίας, η οποία απαγόρευσε επισήμως τη χρήση των ελεφάντων το 1989. «Είναι μια πολύ ζοφερή προοπτική αν δεν ληφθεί αμέσως κάποια οικονομική βοήθεια», προσθέτει ο Lek Chailert.
«Είναι μια πρόκληση να κρατήσουμε τα ζώα υγιή στις καλύτερες στιγμές, αλλά τώρα είναι η κατάσταση είναι ακόμα πιο ακραία». Η Kerri McCrae, η οποία διαχειρίζεται το καταφύγιο του Kindred Spirit στο Mae Chaem, στη βόρεια Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έφεραν περίπου επτά ελέφαντες πίσω στην περιοχή της επειδή δεν είχαν πλέον χρήματα. «Η διατροφή των ελεφάντων αποτελεί προτεραιότητα, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό δάσος για να φάνε», εξηγεί.
Η κ. McCrae πρέπει να περπατήσει τρεις ώρες την ημέρα με τους ελέφαντες για να βρουν σημείο να βοσκήσουν. Λέει ότι οι τοπικοί φροντιστές αναγκάζονται να κάνουν το ίδιο.
Η χώρα, η οποία συνήθως βασίζεται στον τουρισμό για μεγάλο μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης, αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της σε όλους τους τουρίστες και μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε καραντίνα.
«Το χειρότερο σενάριο είναι ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του εαυτού τους και των ελεφάντων. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πολλά, αλλά κάνουν ό, τι χρειάζεται για να κρατήσουν τους ελέφαντες ζωντανούς για τώρα», λέει.
Με πληροφορίες από BBC