Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Κίνα αλλά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για μετάδοση του ιού από γάτα σε άνθρωπο.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις από την κινεζική ομάδα περιλάμβανε έναν μικρό αριθμό ζώων στα οποία είχε χορηγηθεί υψηλή δόση του ιού. Ωστόσο υπογραμμίζεται πως για την ώρα τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν μόνο σε μετάδοση από ζώο σε άλλο ζώο.
Ομάδα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας της Χαρμπίν ανακάλυψε πως οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο να κολλήσουν κορωνοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν από σταγονίδια του αναπνευστικού τους συστήματος σε άλλες γάτες. Αντίθετα σκύλοι, κοτόπουλα, γουρούνια και πάπιες φαίνεται πως είναι σχετικά απίθανό να κολλήσουν την νόσο.
Τα αποτελέσματα ακολουθούν την πρόσφατη περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Μία εβδομάδα αφότου η ιδιοκτήτρια άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, η γάτα επίσης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετό και οι εξετάσεις που ακολούθησαν από κτηνιάτρους στο πανεπιστήμιο της Λιέγης έδειξαν ότι το ζώο είχε όντως μολυνθεί με τον ιό.
Η ομάδα πίσω από την έρευνα υπογραμμίζει πως τα ευρήματά της προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για το φορτίου του ιού και της νόσο COVID-19 στα ζώα, και το πως η διαχείρισή τους θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας. «Η παρακολούθηση του SARS-CoV-2 στις γάτες θα πρέπει να θεωρηθεί παρεπόμενο στον περιορισμό της COVID-19 στους ανθρώπους», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα, που μένει να ελεγχθούν και από ανεξάρτητους επιστήμονες, δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες, στον ιστότοπο bioRxiv. Για τις ανάγκες τις έρευνες πέντε γάτες εκτέθηκαν στον ιό. Τρία από τα ζώα τοποθετήθηκαν σε κλουβιά, δίπλα σε γάτες στις οποίες δεν είχε χορηγηθεί δόση του ιού και ένα από τα ζώα αυτά μολύνθηκε, καταδεικνύοντας μετάδοση μέσω των σταγονιδίων. Το πείραμα στη συνέχεια επαναλήφθηκε και με δεύτερη ομάδα γατιών.
Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, σχολίασαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόπιστα αλλά δεν δείχνουν πως οι γάτες είναι σημαντικός παράγοντας στην διασπορά της νόσου μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθηγητής Eric Fèvre, πρόεδρος του τομέα κτηνιατρικής για μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις οδηγίες για πλύσιμο των χεριών αφού πιάσουν τα ζώα τους και να αποφεύγουν την στενή επαφή, ειδικά αν νοσούν με COVID-19. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτό δεν μας λέει τίποτα για το αν ο ιός που προέρχεται από γάτα μπορεί, ή δεν μπορεί να κολλήσει ανθρώπους».
Ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε πως παρόμοιες παρατηρήσεις μετάδοσης σε γάτες είχαν γίνει και σε σχέση με τον ιό SARS, που είναι γενετικά συγγενικός στην νόσο Covid-19. «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως οι γάτες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο - ή και κανέναν - στην εξάπλωση του ιού. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα ο βασικό τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για τις γάτες. Προφανώς, αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 και μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, θα ήταν λογικό να περιορίσετε τις στενές επαφές σας με τον χνουδωτό φίλο σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα».
Δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ είχαν επίσης βρεθεί με φορτίο του ιού στην μύτη και το στόμα τους, χωρίς ωστόσο να εκδηλώσουν συμπτώματα.
Με πληροφορίες από Scientific American, Guardian και Nature
σχόλια