Οι (ξένες) σειρές

Οι (ξένες) σειρές Facebook Twitter
0
1. Sopranos.

Οι Sopranos, που προβάλλονταν από το ΗΒΟ, κατόρθωσαν κάτι μοναδικό: να συνεχίσουν την παράδοση κορυφαίων ταινιών όπως ο Νονός. Η σειρά που εκτός, από την προφανή δράση που έχει, μέσω της σκιαγράφησης των χαρακτήρων των διαφόρων ηρώων, αναφέρεται σε διάφορα φιλοσοφικά, πολιτικά, κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα. Οι συνεδρίες του Tony Soprano, που ενσαρκώνει ο εξαιρετικός James Gandolfini, μας αφορούν πολύ παραπάνω από ό,τι νομίζουμε τελικά.

2. Six feet under.

Ακόμα μια παραγωγή από τo HBO. To Six feet under μας έκανε να γελάσουμε με το ιδιαίτερα μαύρο χιούμορ του. Μια σειρά αρκετά ωμή, σαρκαστική και ρεαλιστική. Το κεντρικό της θέμα είναι φυσικά ο θάνατος και όλοι οι ήρωες πολεμάνε με την ιδέα του θανάτου, της ζωής και του μέλλοντος. Η επιτομή της αποδοχής και όχι της απόρριψης, του διαφορετικού, του παράξενου, του ομοφυλόφιλου, του τρελού.

3. Sex and the city.

Τι σύμπτωση, άλλη μια σειρά του HBO! Να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε να προβάλλεται στα τέλη της δεκαετίας του '90 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2004. Διακρίθηκε πολλές φορές, κερδίζοντας Emmy και Χρυσές Σφαίρες. Ήταν η πρώτη σειρά που μίλησε για τη ζωή ανύπαντρων γυναικών σε μια κοινωνία που τις αντιμετωπίζει με αμηχανία. Οι ιστορίες της Κάρι και των τριών φιλενάδων της -Σαμάνθα, Σάρλοτ και Μιράντα- στη Νέα Υόρκη έθεσαν για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα στη μικρή οθόνη θέματα ταμπού όπως το σεξ και η σχέση των γυναικών με αυτό.

4. Lost.

Μια παραγωγή του αμερικανικού δικτύου ABC. Είναι η μόνη σειρά στην οποία όσο περισσότερα επεισόδια βλέπεις τόσο περισσότερες απορίες έχεις για το τι τελικά συμβαίνει. Οι δημιουργοί Ντέιμον Λίντελοφ, Τζέφρι Λίμπερ και Τζέι Τζέι Έιμπρααμς μαζί με μια μεγάλη ομάδα σεναριογράφων και σκηνοθετών σχεδίασαν ένα πολύπλοκο σενάριο, γεμάτο μυστήρια και ανατρεπτικές εξελίξεις και δημιούργησαν την πιο επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας από την εποχή των «X-Files».

5. The Οffice.

Παραγωγή του BBC και με σκηνοθεσία τύπου ντοκιμαντέρ (ύφος γνωστό ως mocumentary), όπου παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε ένα τυπικό γραφείο μιας μεσαίας επιχείρησης. Η αγγλική εκδοχή κράτησε 2 σεζόν, και κάθε σεζόν είχε μόλις 6 επεισόδια. Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, η αμερικάνικη εκδοχή από το NBC έφτιαξε το πρώτο επεισόδιο ακριβώς όπως το αγγλικό, αλλά από εκεί και πέρα, κρατώντας όλα τα καλά στοιχεία της αγγλικής, απογείωσε τη σειρά και την έκανε ακόμα καλύτερη!

6. The Wire.

Το The Wire είναι αμερικάνικη, αστυνομική σειρά της HBO. Με ντοκιμαντερίστικη υφή, πολλούς ημιερασιτέχνες ηθοποιούς -πολλοί εκ των οποίων είχαν υπάρξει πραγματικοί εγκληματίες και που ενσάρκωσαν στην κυριολεξία εκδοχές του εαυτού τους-, ξεχωρίζει τόσο για τον ωμό ρεαλισμό της όσο και για τη βαθιά απαισιοδοξία της.

7. Mad Μen.

Το Μad Men, μια παραγωγή του δικτύου AMC, είναι μια καυστική σειρά που παρουσιάζει τη γέννηση της διαφήμισης κατά τη δεκαετία του '60. Με σχεδόν σπασικλίστικη εμμονή με την κουλτούρα και το λουκ της δεκαετίας του '60, όπως αναδύεται μέσα από τις ιστορίες μιας διαφημιστικής εταιρείας της λεωφόρου Μάντισον της Νέας Υόρκης. Η σειρά αποτελεί στο σύνολό της ένα κοινωνιολογικό σχόλιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, το περιβάλλον της εργασίας, τις αξίες και την ψυχολογία της αστικής τάξης του '60.

8. Desperate Ηousewives.

Έχοντας αποσπάσει αρκετά βραβεία, είναι από τις πιο επιτυχημένες σειρές της τελευταίας πενταετίας σε όλο τον κόσμο. Διαδραματίζεται στη Wisteria Lane, σε μια φανταστική αμερικάνικη πόλη, τη Fairview, Eagle State. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας ομάδας γυναικών, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια της νεκρής τους γειτόνισσας, κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους και της οικογενειακής τους ζωής. Τα μυστικά, τα εγκλήματα και τα μυστήρια είναι κρυμμένα στην επιφανειακά ήσυχη, όμορφη συνοικία τους.

9. Curb Your Enthousiasm.

Το Curb Your Enthusiasm είναι άλλη μια δημοφιλής και βραβευμένη κωμική σειρά του αμερικάνικου HBO. Αποτελεί δημιουργία του Larry David (συνδημιουργού του Seinfeld, της κατά πολλούς καλύτερης κωμικής σειράς όλων των εποχών στην αμερικανική τηλεόραση). Αφηγείται καθημερινά περιστατικά από τη ζωή του ίδιου του Larry David, ο οποίος, πολυεκατομμυριούχος πλέον χάρη στη μεγάλη επιτυχία του Seinfeld (πραγματικό γεγονός), ζει στο Λος Άντζελες μαζί με τη γυναίκα του, απαλλαγμένος από το άγχος της βιοπάλης. Ο ίδιος ο Larry David υποδύεται τον εαυτό του (όπως συνέβαινε και στο Seinfeld με τον Jerry Seinfeld), τα δε θέματα της σειράς είναι εικονοκλαστικά και το ύφος της, κατά έναν τρόπο, προωθεί ακόμη πιο πέρα το βασικό μοτίβο του Seinfeld: A show about nothing.

10. Deadwood.

Άλλη μια σειρά του HBO. Δεν πρόκειται για ακόμα ένα γουέστερν. Τα βασικά πρόσωπα (Seth Bullock, Al Swearangen, Calamity Jane, Charile Utter κ.λπ.) είναι πραγματικά. Ζούσαν στα μέσα της δεκαετίας του 1870 στο Deadwood της νότιας Ντακότα, μια κοινότητα που γεννήθηκε από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή. Ο δημιουργός και βασικός σεναριογράφος της σειράς, o David Milch, ακολουθεί την πορεία τους όπως αυτή καταγράφεται στις πηγές, συμπληρώνοντας, φυσικά, τα κενά με τη φαντασία του.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ