Βγες εξω στο Κολωνάκι!

Βγες εξω στο Κολωνάκι! Facebook Twitter
0

1. Οι «μάντηδες»: Ο πεζόδρομος της Δελφών και της Γριβαίων. Η λεγόμενη και «πράσινη γραμμή» μεταξύ Κολωνακίου, Νεάπολης και Εξαρχείων. Τραπεζοκαθίσματα έξω το πρωί και κυριλέ μπάρες το βράδυ. Φοιτητές με το φως της ημέρας, όλες οι ηλικίες τη νύχτα. Η σαγκρία και οι ροκ ήχοι του Ιπποπόταμου έχουν αναθρέψει γενιές και γενιές. Η μπάρα του Mommy είναι από τις πιο ξακουστές στην πόλη, το όνομα «Εν Δελφοίς» έχει συλλαβιστεί από όλα τα χείλη που κυκλοφορούν στο κέντρο και τα Τρία Γουρουνάκια (απέναντι στη Σκουφά) είναι το άντρο κάθε φοιτητή που σέβεται το executive μέλλον του. Για φαγητό στο Il Postino. Μαγειρευτό ιταλικό που δεν βρίσκεις εύκολα στην πόλη.

2. Οι «χάρητες»: E, ο πεζόδρομος αλλά και ολόκληρη η Χάρητος. Ένας δρόμος της πόλης που αξίζει να περπατάς. Η προβλήτα του Κολωνακίου με κεντρικό στέκι το City Bar και τα άπειρα κοκτέιλ που μπορεί να οραματιστεί το προσωπικό του. Εκτός από τα κλασικά μπαρ, σημείο αναφοράς αποτελεί το κινηματογραφικής αισθητικής Hotel-Bar Periscope. Κάτσε στην μπάρα, παράγγειλε ένα ποτό και διάλεξε ποιον ήρωα θες να υποδυθείς. Μετά μπορείς να τον ονειρευτείς και σε κάποιο από τα δωμάτιά του. Στην περιοχή θα δοκιμάσετε υπέροχα ιταλικά στο Altro, ενώ η Ράτκα ήταν, είναι και θα παραμείνει η βασίλισσα του Κολωνακίου.

3. Οι «Σκουφά (κη)δες»: Το άλας του Κολωνακίου. Το αιώνιο και πολλές φορές άσκοπο πέρα δώθε. Στη Σκουφά «κόβεις» την κίνηση ολόκληρης της πόλης. Από καφέ-μπαρ; «Να χαρούν κι οι κότες», που λένε στα χωριά μας. Το ολοήμερο Big Apple που συγκεντρώνει από μεγαλοστελέχη της περιοχής μέχρι τη φοιτητική πιτσιρικαρία. Το Passepartout που έχει τα πιο όμορφα κορίτσια και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο πιασάρικα κλαμπ του κέντρου. Το Cabayor και το Kapelo από τα νέα και προσεγμένα καφέ-μπαρ της πόλης και η βιτρίνα του Gelee Royale που αποτελεί πλέον ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Το ντεκόρ του επιβλητικό και ultra chic, θυμίζει Νέα Υόρκη. Το όμορφο crowd που ξεχειλίζει από τα μεγάλα παράθυρα είναι ένα από τα πιο ωραία θεάματα της Σκουφά! Για το ιστορικό Φίλιον και το πατροπαράδοτο Σκουφάκι δεν υπάρχουν λόγια, αφού πλέον τα έχει δικαιώσει η ιστορία! Στο La Βouchee θα προσκυνήσουν οι γλυκατζήδες της περιοχής.

4. Οι «non alcohol»: Οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και μικρογευμάτων. Ο κλασικός Γρηγόρης στην Κανάρη. Το Costa Coffe στην Ηροδότου, που εκτός από τον καπουτσίνο έχει και free wifi. Τα Starbucks στην Πατριάρχου Ιωακείμ που μαζεύουν όλη τη νεολαία (και όχι μόνο) του Κολωνακίου και τα καταπληκτικά tramezzini (ρολό σάντουιτς στο μαλακό ψωμάκι) στον ίδιο δρόμο του Tramezzini Cafe. Για τσάγια απ' όλο τον κόσμο εμπιστευθείτε το Τσάι στην Αλ. Σούτσου 19. Τσάγια μαζεμένα από τους αγρούς της Σρι Λάνκα μέχρι και από τα υψίπεδα της Βόρειας Αφρικής.

5. Οι «Όμηροι»: Η Ομήρου είναι η κατηφόρα ή η ανηφόρα που θα ήθελες να μένεις. Ένας από τους συνδετικούς κρίκους του κέντρου, καθώς ξεκινά από το «βαθύ» Κολωνάκι και καταλήγει στην Παλιά Βουλή. Ενώνει δηλαδή το Σκουφά και Ομήρου που κάθονται όλοι οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Κρατικής Σχολής Χορού, το κουλτουριάρικο και ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας Rosebud, την κοσμοπολίτικη και διαχρονική Tribeca και το σοβαρό, κλασικό και μετρημένο Joke με την υπέροχη τζαμαρία και ένα από τα καλύτερα surroundings στην πόλη. Ρωτήστε τα πιάτα ημέρας, αλλά και ο κλασικός κατάλογος είναι πάντα εκλεκτός. Το Nice 'n' Easy είναι το μοναδικό all day βιολογικό και healthy bistrot με full menu εστιατορίου στην περιοχή και είναι σούπερ. Όλα τα πιάτα είναι νόστιμα και υγιεινά, όλα υπό την εποπτεία του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη. Η κατηφόρα θα σας οδηγήσει στο Galaxy Bar στη στοά της Σταδίου. Ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης.

6. Οι «πλατείες» και οι «πατριάρχες»: Οι παροικούντες την πλατεία που καθορίζει τη ζωή του τόπου. Στο Central αυτό συμβαίνει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέρος που μπορείς να μπεις τυχαία, αλλά να μη βγεις τυχαίος, καθώς ο κόσμος που θα συναναστραφείς όλο και κάπου θα σε βοηθήσει. Ο Χρύσανθος Πανάς καταφέρνει να διατηρεί τη σωστή συνταγή στα μαγαζιά του: κομψότητα, σέρβις, ανανέωση, μποέμικο στυλ και υψηλή αριστοκρατία. Θα είναι πάντα ο κυρίαρχος της πλατείας. Για να τιμηθεί η ελληνική παράδοση υπάρχει και το JK (Φιλικής Εταιρείας 19), όπου το κατσικίσιο τυρί εναλλάσσεται με ντόπια μανιτάρια και βιολογικό κοκκινιστό μοσχαράκι. Dybbuk είναι μια εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιείται όταν οι ψυχές θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Όσοι έχουν δει το A seriοus man των Κοέν θα το ξέρουν καλά. Όσοι βγαίνουν στην Πατριάρχου Ιωακείμ 37 θα το ξέρουν καλύτερα. Το Dybbuk ξέρει να συμπεριφέρεται στη house και dance μουσική όπως της αρμόζει με καθημερινά event και resident dj τους Rush, Viton, Little D, Cj Jeff και Akylla. Στρίψτε στη Λουκιανού για το all time classic Καφενείο. Στον πεζόδρομο αλλά και στην κομψή του σάλα, γεμάτη με αναμνήσεις από τα παλιά, θα γευματίσετε δίπλα στους πιο κομψούς και original Κολωνακιώτες. Όλα τα πιάτα μοναδικά, η LifO λατρεύει τα γαρδουμπάκια του.

7. Οι «συνοριοφύλακες»: Οι γύρω γύρω! Αυτοί που κρατάνε τα κλειδιά της περιοχής. Οι Κόκκοι Καφέ στην Ασκληπιού και Διδότου γωνία είναι το urban στέκι της γειτονιάς. Το Μπαράκι του Βασίλη στη Διδότου είναι η μουσική σκηνή που έχει αντέξει περισσότερο και από τον χρόνο σε αυτή την πόλη και επιμένει να συνεχίζει με βραδιές από όλη την γκάμα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Το Petisco (Σέκερη 5) συνδυάζει άριστα εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών με μεζέδες και light bites. Παρόμοια ατμόσφαιρα και μενού στη Σκάλα στη Σίνα. Στο νούμερο 21 του ίδιου δρόμου είναι το Bires. Μπαρ που αφού άλλαξε χίλια ονόματα τελικά κατέληξε στη συντομογραφία της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Καλή μπάρα, mainstream ήχοι και πολύς νέος κόσμος. Τέλος, αν ο χαρακτήρας σου επιτάσσει εκεί που πίνεις τον καφέ σου να τελειώνεις την ημέρα σου, τότε η καλύτερη λύση είναι το Abridor (Μασσαλίας 16) και το Momus (Iπποκράτους και Ναυαρίνου). Στο πρώτο δοκιμάστε τα καλοφτιαγμένα πιάτα του και στο δεύτερο αράξτε μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Βοηθάει και το ντεκόρ.

8. Οι «Μηλιώνηδες» : Η Μηλιώνη είναι μια από τις πιο κλασικές συστοιχίες καφέ της πρωτεύουσας. Μαζεύει ετερόκλητο κόσμο και όλοι μαζί συνθέτουν τον αφρό της πόλης. Από το ιστορικό Flocafe στη γωνία που είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» του στενού, μέχρι τα burgers του Jackson's Cafe και τα σνακ του Showroom. Το Jackson Fish είναι λευκό και μυρίζει θάλασσα. Ο κατάλογός του είναι αριστούργημα.

Σκόρπια, αλλά πρωταγωνιστές!

Στο Laundrette στη Βουκουρεστίου, γιατί μπορεί να είναι μικρό αλλά δίνει ρέστα στην κομψότητα και στις επιλογές του καταλόγου του.

Στο Cake στην Ηροδότου για τα καλύτερα κέικ (τι άλλο!) της περιοχής. Τώρα που μεγάλωσε, είναι ακόμα πιο όμορφο. Η LifO υποκλίνεται στα cheesecake του!

Στα T.G.I. Friday's για το all american feeling που έφεραν στο Κολωνάκι και τα απίστευτα burger που είναι τα αγαπημένα όλων των 16άρηδων και όχι μόνο!

Στη Despina στην Πατριάρχου Ιωακείμ για τα συννεφένια μιλφέιγ αλλά και την υπόλοιπη σειρά γλυκών του κλασικού ζαχαροπλαστείου.

Στον ολοκαίνουργιο Χατζή στην Ακαδημίας για άρωμα Θεσσαλονίκης, αριστουργηματικά γλυκά και παγωτά!

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ