Βest Coverage

Βest Coverage Facebook Twitter
0

Φέτος, περισσότερο παρά ποτέ, η βιομηχανία προσφέρει «καθολικού τύπου ηλιακή προστασία». Εκτός από καπέλα, αντηλιακά, λάδια και γυαλιά, ιδού και νήματα, υφάσματα και έτοιμα ρούχα, κομμένα και ραμμένα στον «δείκτη σας».

Εννοείται ότι πρόκειται για την πιο σύγχρονη τάση, που συνδυάζει επιστήμη και κλωστοϋφαντουργία μαζί και λανσάρει μια ολόκληρη καινούργια γενιά βιολογικά ωφέλιμων κολεξιόν, που προορίζονται να φορεθούν από τους ανεπτυγμένους -και όχι μόνο- σύγχρονους πληθυσμούς.

Μαγιό, π.χ., με δείκτη προστασίας 50+, που διατηρεί τις αντηλιακές του ιδιότητες βρέξει-στεγνώσει, ανεξίτηλο ως προς την αντηλιακή του δράση... μέχρι να ξεφτίσει!

Πράγματι, οι ειδικά επιλεγμένες ίνες, σε συνδυασμό με μικροΐνες από νάιλον και πολυέστερ και εργαστηριακά ελεγμένη αποτελεσματικότητα, δημιουργούν στο σώμα ένα μπλοκ φυσικής προστασίας, αντίστοιχο με αυτό του πραγματικού και αποτελεσματικού αντηλιακού. Ο δείκτης, αντί για SPF στο δέρμα, αυτήν τη φορά είναι UPF στα ρούχα, και υπόσχεται την ίδια εγκυρότητα με αυτή των αξιόπιστων αντηλιακών .

Πόσο Σαχάρα θα χρειαστεί να γίνει ο πλανήτης ολόκληρος για να σκεπαζόμαστε με SPF και UPF ταυτόχρονα, συστηματικά, και όσο ο ήλιος λάμπει; Προς το παρόν, απλό μακό και αντηλιακό προϊόν αρκούν, και ίσως μια τέτοια  στιγμή μαζικής παράκρουσης να αργεί να φτάσει. Είναι, όμως, ιατρικά μάλλον αργά, επιμένουν οι γιατροί, να αγνοούμε τα βασικά περί αντηλιακών προϊόντων και κανόνων, όπως απέδειξε η πιο εκτεταμένη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα στους τόσο καλά ενημερωμένους, όσον αφορά τον ήλιο, Αμερικανούς .

SOS στους πιο επικίνδυνους αντηλιακούς μύθους που, όπως φαίνεται, οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι:

Κάποιες UV ακτίνες είναι ασφαλείς. ΛΑΘΟΣ! Και οι δύο τύποι είναι επικίνδυνοι. Οι UVA, οι υπέρυθρες, είναι αυτές που μαυρίζουν εις βάθος το δέρμα, μάλιστα ακόμη και μέσα από παράθυρο. Οι υπεριώδεις UVB δεν διαπερνούν το τζάμι μεν, είναι όμως αυτές που ευθύνονται για το κάψιμο στο δέρμα.

Ο δείκτης προστασίας 30 παρέχει διπλάσια προστασία από τον δείκτη 15. ΛΑΘΟΣ! Δεν υπάρχει τέτοιου είδους αναλογία μεταξύ δείκτη και προστασίας. Η εξίσωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, δεν είναι ακριβής, πρέπει όμως να υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα :

SPF 30     97% από τις ακτίνες UVB

SPF15      95%    από τις ακτίνες  UVB

SPF 2       50% από τις ακτίνες UVB

Το κεφάλι μας προστατεύεται και δεν καίγεται, με ή χωρίς μαλλιά! ΛΑΘΟΣ! Και βέβαια το κεφάλι μας καίγεται πιο εύκολα με μαλλιά! Η θεωρία είναι ότι οι άντρες το αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα, γι'  αυτό φορούν καπέλο ή κάθονται στη σκιά. Οι γυναίκες με την πλούσια κόμη, που για να μην τη χαλάσουν ίσως δεν βουτούν, κάθονται με τις ώρες κάτω από το τον ήλιου και, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, καίγονται πολύ πριν την ώρα τους .Οι γιατροί ζητούν τώρα αντηλιακό και στο κρανίο.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ