We Love Salonika - Part 1

We Love Salonika - Part 1 Facebook Twitter
Sonny Touch
0

Sonny Touch, συγκρότημα

«Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη ειναι το Residents Βar. Αν έκανα μια ταινία θέλοντας να απεικονίσω την εστία της νυχτερινής ζωής στην πόλη, θα ήταν αναμφίβολα αυτό το μπαρ. Επίσης, η παραλία, από το λιμάνι μέχρι το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο Κόδρα: ένα τόξο στο οποίο μου αρέσει να περπατάω ή να κάνω ποδήλατο, ανασυγκροτώντας τις σκέψεις μου. Είναι βασικό για 'μένα να ζω σε πόλη με διέξοδο προς τη θάλασσα, ακόμη κι αν αυτή είναι ο Θερμαΐκός Κόλπος».

Oι Sonny Touch & Honolulu Philharmonic είναι η καλύτερη νέα μπάντα της Θεσσαλονίκης. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουν περιοδεία στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν τον δίσκο τους «Brain Soup». myspace.com/SonnyTouch

Alex'O'Right, ζωγράφος

«Τα αγαπημένα μου μέρη στην πόλη είναι πολλά. Αυτά που θα ξεχώριζα είναι το Inspiration Room και τα κορίτσια του (Νικόλ και Αναστασία) που με βοηθούν στο καινούργιο μου project, που ονομάζεται "Cocktail Jane". Σύντομα η πόλη θα το μάθει και τα κορίτσια θα το λατρέψουν. Για διαολεμένα κοκτέιλ πάω στο Art|house, τo Pasta Flora και στον Ελέφαντα. Όταν, πάλι, οι διαθέσεις είναι άγριες και θέλω rock 'n' roll καταστάσεις μέχρι τελικής πτώσεως, θα πάω στα Ξένα-Διάφορα, που μπορείς να παρκάρεις τη βέσπα σου μέσα στο μπαρ και θα ακούσεις και το «Μy Generation» των Who. Ακόμα, γουστάρω το Fuzz και τον Τρυποκάρυδο για teenage κοπανήματα».

O Alex O'Right είναι ο ζωγράφος Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Έχει βέσπα, του αρέσουν οι ταινίες πορνό και διάφορες b-movies, ενώ το καινούργιο του project με τίτλο «Cocktail Jane» θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό. myspace.com/alexoright


Πάνος Μπρατάκος, θεατρικός συγγραφέας/ηθοποιός

«Ανέβηκα για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα της παράστασης και η Θεσσαλονίκη τρύπωσε για τα καλά στο μυαλό μου. Κεραυνοβόλος έρωτας. Νομίζω ότι με τον τρόπο μου τής προτείνω να προχωρήσουμε σε σχέση. Δεν ξέρω ακόμα αν θα δεχτεί. Πάντως, εγώ σίγουρα θα κάνω το καλύτερο καμάκι της ζωής μου. Το Κρατικό Θέατρο και ο Σωτήρης Χατζάκης πίστεψαν στη φωνή μου και μου έδωσαν τον χώρο να εκφραστώ. Το θεωρώ ευλογία».

Ο Πάνος Μπρατάκος μπορεί να έχει ήδη αρκετή και καλή εμπειρία στη θεατρική σκηνή, όμως αυτή την εποχή η πόλη έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό του έργο (Το όνειρο του Χάιμε), που μόλις ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο.

FELIX ETOILE, αρχιτεκτονικό γραφείο

«Ο πληθυσμός που προσφέρει θετικά στην πόλη μοιάζει να μη βρίσκει χώρο έκφρασης, χώρο που να κάνει δημόσια τα αιτήματά του και που να φιλοξενεί τις ιδέες του. Όμως τον διεκδικεί, καθώς η έκφραση είναι προς διεκδίκηση και τα αιτήματα προς κατάκτηση. Από γεωγραφική θέση, η πόλη έχει μια εξαιρετική δυναμική, όμως στο σύνολό της συνθέτει ένα τοπίο ανεκμετάλλευτων τόπων».

Μία πολιτική μηχανικός (Μαρία Ευαγγελόγιαννη) και τέσσερις αρχιτέκτονες (Εύα Καραγκιοζίδου, Χριστίνα Κρυσταλλινού, Γεωργία Περδίκη και Σοφία Χατζηγεωργίου) που διακρίθηκαν με τον Α' Έπαινο από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στον Δήμο Αξιού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, συνιδιοκτήτης BLOCK33

«Η πόλη έχει χαρακτήρα, ανθρώπους φωτεινούς, θρύλους ζωντανούς, ιστορία, κίνηση, λέξεις, μυρωδιές, εικόνες... Αν υπήρχε κάποιος πολύ δυνατός που να μπορεί να μπορεί να σηκώνει ολόκληρες πόλεις στον αέρα... θα τον φώναζα να σηκώσει τη Θεσσαλονίκη ψηλά, να την ταρακουνήσει για τα καλά και να την ξαναβάλει στη θέση της. Ζούμε σε μια όμορφη πόλη, χρειάζεται αφύπνιση, αυτό-οργάνωση, συμμετοχή και διεκδίκηση».

To Βlock 33 είναι ο καλύτερος συναυλιακός χώρος της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής, έχουν εμφανιστεί στη σκηνή του τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά συγκροτήματα και διάφορα ξένα. Eικοστής Έκτης Οκτωβρίου 33, 2310 533533, block33.gr

ΒΟΡΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, συγκρότημα

Μ.Κ.: Στη Θεσσαλονίκη γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ ανήκουμε. Εδώ με κρατάνε μόνο πράγματα που δεν έχω βρει πουθενά αλλού. Όσο όμορφη είναι η πόλη, τόσο οι συνθήκες ζωής σε κάνουν να θες να φύγεις, π.χ. η έλλειψη ευκαιριών.

Ζήνων: Εμένα εδώ με κρατάει η παρέα μου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, η οικογένειά μου και η ομάδα μου. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που με διώχνει από την πόλη μου. Απλά, όταν σαλτάρω, φεύγω μόνος μου, και όταν νιώσω έτοιμος, επιστρέφω.

Mondi: Εμένα με κρατάει ό, τι κρατάει έναν άνθρωπο στο σπίτι του και προσπαθώ να με διώξω το αβέβαιο μέλλον που βλέπω μπροστά μου όσο ζω σ' αυτήν την πόλη.

Ζήνων: Σε 10 χρόνια φαντάζομαι τα Βόρεια Αστέρια περίπου όπως είμαστε και τώρα, γιατί, αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω, δεν αλλάξαμε πολύ ως άνθρωποι. Ίδια spots, ίδιες παρέες, ίδιες κακές συνήθειες. Όσον αφορά το μουσικό κομμάτι, πάντα κυνηγάμε την εξέλιξη και θέλουμε να φέρνουμε κάτι φρέσκο στην ελληνική σκηνή... Ραντεβού σε 10 χρόνια».

Τα Βόρεια Αστέρια είναι οι Mcs Ζήνων, Μικρός Κλέφτης, Lex, Jamal και ο παραγωγός Mondi. Mετά από 10 χρόνια με αμέτρητα diy underground και internet releases, σε λίγες μέρες βγαίνει το πρώτο τους άλμπουμ. Γι' αυτό θα κάνουν την «5 Αστέρων Tour» σε κάθε πόλη της Ελλάδας που θέλει να τους δει. Στη Θεσσαλονίκη, για να το γιορτάσουν θα κάνουν live μαζί με τα Τιγρέ Σποράκια. myspace.com/voreiaasteria

werk:statt, swing dance studio

Το 2009, η ομάδα που έφερε το lindy hop στην Ελλάδα, το Lindy Hop Greece, μετά από 3 χρόνια πετυχημένης πορείας στη Θεσσαλονίκη, πήρε τον χώρο ενός παλαιού εργαστηρίου αργυροχρυσοχοΐας κι έφτιαξε το πρώτο Swing Dance Studio στην Ελλάδα. Το ονόμασαν «werk:statt» (προφέρεται βερκ-στατ), που στα γερμανικά σημαίνει εργαστήρι, και έβαψαν και τον ένα τοίχο χρυσολαδί (το χρώμα του λιωμένου χρυσού). Εκεί, στη γειτονιά της Βαλαωρίτου που συνέχεια αλλάζει, διδάσκουν κατά βάση το lindy hop. Η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία που έχουν ιδρύσει προωθεί όμως κάθε μορφή παραστατικής και μη τέχνης. Άλλωστε, ο υπότιτλος που χρησιμοποιούν είναι «roomtoart». Οπότε, στον χώρο αυτό θα δεις, πέρα από τους lindy hoppers, να γίνονται σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες και σεμινάρια σύγχρονου χορού, φλαμένκο, rolfing κ.ά.

H ομάδα του Lindy Hop, μετά την επιτυχία του πρώτου SwingALONICA, επιστρέφουν με ένα χριστουγεννιάτικο Swingalonika στις 11/12, με δυο μπάντες από τη Λιθουανία, σόου και περφόρμερ από όλον τον κόσμο. Βαλαωρίτου 12, lindyhop.gr

Cooradio, web radio

«To Cooradio ιδρύθηκε το 2008. Το πεδίο του σταθμού έχει χαρακτήρα κυρίως εναλλακτικό, από πειραματική, αβανγκάρντ μουσική έως τη σύγχρονη κιθαριστική, μια και ο κάθε παραγωγός κουβαλάει τη δική του φιλοσοφία. Είναι μια πολυσυλλεκτική συνιστώσα που φέρει ηχητικά ιδιώματα από διάφορες εποχές και ξεχωριστούς τόπους προέλευσης. Ήδη στην Ελλάδα ορισμένα web radios ανταγωνίζονται στα ίσα τα συμβατικά ραδιόφωνα σε ποιότητα εκπομπών και ακροατές. Η μέρα που θα τα ξεπεράσουν δεν είναι και τόσο μακριά. Ίσως και να έχει ήδη φτάσει. Μαζί με το μπαρ που άνοιξε πρόσφατα, αποτελούν παρακλάδια ενός γενικότερου project, της coo ιδέας, της οποίας επίσης παρακλάδια είναι η coorecords, η coodesign και το coombiuter».

Το Cooradio είναι ένα από τα καλύτερα ιντερνετικά ραδιόφωνα της χώρας, χάρη στις εξαιρετικές μουσικές επιλογές του και την προσεγμένη ιστοσελίδα του. Σε συνδυασμό με το μπαρ που άνοιξαν στη B. Ηρακλείου και τις επόμενες δραστηριότητές τους (θέατρο, design μουσική), η ομάδα Coo γίνεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κολεκτίβες της χώρας. cooradio.com

Mari.cha, DJ

«Θα με ενδιέφερε να κάνω πάρτι με σχετικά πιο άγνωστους DJs, που όμως ως νοοτροπία και στυλ ταιριάζουν με αυτό που έχω στο μυαλό μου. Στο Red Bull Music Academy επιλέχθηκα ξαφνικά. Συμπλήρωσα την αίτηση και έκανα ένα CD τελευταία στιγμή και ήταν βέβαια πολλή μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση όταν έμαθα ότι είμαι μέσα! Το πιο ωραίο από την εμπειρία μου εκεί ήταν η συναναστροφή και γνωριμία με τόσο κόσμο από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά ακούσματα και με πολύ ενδιαφέρον του ενός απέναντι στη δουλειά του άλλου. Κάποιες πολύ ωραίες βραδιές έχουν γίνει με DJs από τη Θεσσαλονίκη (experiment disco, aino, pici, dim dj κ.ά.)».

Tα πάρτι Higher Love ξεκίνησαν το 2007. Το όνομα ταίριαζε απόλυτα με το πώς ένιωθε η Μαριτίνα με τη μουσική. Ηχητικά θα τα χαρακτήριζε κάποιος ως ντίσκο, σόουλ και τζαζ. Έχει παίξει με τους Soulphiction, Paul Bennett , Brennan Green, Lovefingers και Lee Douglas. myspace.com/_higherlove

KIDS AT THE CLUB, DJ team

«Δεν υπάρχει πρόοδος στη μουσική σκηνή της πόλης, όλες οι μπάντες που αυτήν τη στιγμή γίνονται γνωστές στην Αθήνα παίζουν 2-3 χρόνια μαζί. Για εμάς εδώ, δηλαδή, δεν είναι κάτι καινούργιο οι 5 Star Hotel, οι Liebe, οι Μary's Flower Superhead, οι Minor Mine κ.λπ. Βέβαια, αυτές οι μπάντες έβγαλαν καλά άλμπουμ και συνεχίζουν δυναμικά. Κάτι καινούργιο στο επίπεδό τους, όμως, δεν υπάρχει».

Οι Kids at the club διοργανώνουν εδώ και 3 χρόνια μερικά από τα καλύτερα πάρτι στη Θεσσαλονίκη, κυρίως με indie μουσικές. Τα επόμενα πάρτι τους είναι προγραμματισμένα για τις 2/12 στο Elvis, για τις 3/12 στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι, στις 11/12 στο Residents, ενώ ο ένας εξ αυτών (ο Tony the beat) διοργανώνει shoegaze party στις 7/12 στη Ζεύξιδος 6. myspace.com/148749834

DAYTIME THIEF, συγκρότημα

«Θέλω να φτιαχτούν πραγματικοί ποδηλατόδρομοι και όχι αυτή η επίφαση που υπάρχει τώρα, να αποσυμπιεστεί το κέντρο απ' την κίνηση, να υπάρχει κάποιος που να επιβάλει επιτέλους μια στοιχειώδη ρυμοτομία σ' αυτό το χάος, να υπάρχουν κάποια βασικά στοιχειά αρχιτεκτονικής και αισθητικής και να μη χτίζει ο καθένας ό,τι του 'ρχεται, ούτε να βάφει την πολυκατοικία του ώστε να ταιριάζει με τα μάτια του, να βρει στέγη το Μουσείο Design, να μην κάνει 5 ευρώ ο καφές τη στιγμή που κοστίζει 10 λεπτά και να πάρει επιτέλους πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ». (Χάρης)

Oι Daytime Thief είναι μια punk rock/folk/rock'n'roll μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, που αυτήν τη στιγμή είναι έτοιμη να μπει στο στούντιο για την ηχογράφηση του debut EP της. Έχουν κάνει μόνο 4 live ως τώρα (support στους New Model Army και τους Vibrators, ένα gig στη Λήμνο, στο Surf club Keros και ένα ακουστικό live στο Bar Trypokarydos), αλλά είναι η πιο ελπιδοφόρα μπάντα της πόλης. myspace.com/daytimethief

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ιδιοκτήτης AZA Cinema Club / δημιουργός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους TISFF

«Το ΑΖΑ Cinema Club ξεκίνησε το '84 πού γύρισα στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθεί η ταινιοθήκη πού έλειπε απ' την πόλη. Οι σινεφίλ και πολλές πανεπιστημιακές σχολές το αγάπησαν, το εκτίμησαν και κατά κάποιον τρόπο, με το κουβεντολόι πού γίνεται μέσα στο ΑΖΑ, έμαθαν σινεμά. Η Θεσσαλονίκη ήταν από παλιά «μάνα» πολλών δημιουργών, στη λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω από ποιους ξεκίνησε. Σαφώς το φεστιβάλ δημιουργεί συνεχώς νέους σινεφίλ, αλλά και τα νέα παιδιά είναι πολύ ενημερωμένα. Θυμάμαι τα συνεχή χειροκροτήματα σε μιά 3ωρη προβολή στο ΑΠΘ, με τα καλύτερα του 3ου TISFF. Ένιωσα ότι όχι μόνο ξέρουν αλλά και συγκινούνται με το καλό σινεμά και θέλουν κι άλλο. Η 2ωρη προβολή έγινε σχεδόν 4ωρη! Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω το δικό μου φεστιβάλ ήταν ότι εκτός από μιά ταινιοθήκη, το άλλο πού έλειπε από την πόλη ήταν ένα διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Ξεκίνησε αρχικά ως ΑΖΑ Festival, και με την κινηματογραφική του ποιότητα κέρδισε τα τελευταία τρία χρόνια μια θέση στα Δημήτρια. Στην 3η του χρονιά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού το βάφτισε «THESS International Short Film Festival TISFF, το φεστιβάλ που αντιπροσωπεύει την πόλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσωπήθηκε σε ειδικά αφιερώματα με τις καλύτερες ελληνικές ταινίες του TISFF στα φεστιβάλ Encounters (Αγγλία), Λισσαβόνας, Πόρτο, Βελιγραδίου, Πάτρας, και φυσικά στο πρώτο ελληνοτουρκικό DIALOG, μια συνεργασία του TISFF με την πιο σημαντική κινηματογραφική σχολή της Τουρκίας, του πανεπιστημίου Anadolu. Το πρώτο ήδη έγινε στις 3-5 Νοέμβρη στο Εσκισεχίρ και θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Φλεβάρη. Όλα αυτά, βέβαια, προωθούν τα νέα ταλέντα μας, όπως ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, ο Γιώργος Ζώης, η Ελευθερία Αστρινάκη, η Ελίνα Φέσσα, ο Χάρης Βαφειάδης, η Σοφία Εξάρχου, ο Γιώργος Μπουγιούκος και όχι μόνο. Έχουμε ως μότο το "FILM does NOT equal CINEMA", γιατί άλλο να κάνει κάποιος ένα φiλμ και άλλο να κάνει σινεμά. Δεν μπορείς να λες ότι το κάθε φιλμ είναι σινεμά, ιδίως με τα χολιγουντιανά κατασκευάσματα και τις ελληνικές τηλεοπτικές ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες. Λαμπρές εξαιρέσεις σαν τα έργα του Γιάννη Οικονομίδη και λίγων άλλων το μεγάλο κοινό δεν τις θέλει κάν! Είναι τραγικά καταστροφική η επιρροή τού Χόλιγουντ στον Έλληνα θεατή».

azafestival.com

MARY'S FLOWER SUPERHEAD, συγκρότημα

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερους χώρους πολιτισμού, που να δίνουν βήμα σε νέους μουσικούς και σε καλλιτέχνες γενικότερα. Ίσως οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι είναι η καλύτερη λύση».

Οι Mary's Flower Superhead κυκλοφόρησαν πέρσι το άλμπουμ «Sway», ό,τι κοντινότερο έχουμε ακούσει από έλληνικό συγκρότημα στον ήχο του electro indie. Στις 3/12 παίζουν στο Block33 και στις 11/12 στο ΤΩΡΑ! Κ44. myspace.com/marysflowersuperhead

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ