157+173 designers, σχεδιαστές
Η Χριστίνα Τσιραγγέλου και ο Μπάμπης Παπανικολάου είναι δύο αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν απλά, χρηστικά και πρωτότυπα αντικείμενα με οικολογική συνείδηση και ανακυκλώσιμα υλικά. Φωτιστικές εγκαταστάσεις, door stops, επιφάνειες κοπής και κρεμάστρες είναι λίγα μόνο από τα αντικείμενα που θα δει κανείς στον κατάλογό τους. «Στόχος είναι να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε προϊόντα ιδιαίτερης αισθητικής και ποιότητας, χρησιμοποιώντας την τοπική βιομηχανική δυνατότητα παραγωγής», εξηγούν οι ίδιοι. Η χρήση «γυμνών» υλικών κατασκευής, όπως το ξύλο και το μέταλλο, είναι βασικό μέρος της αισθητικής τους. «Τα αντικείμενα δεν είναι "ψεύτικα" αλλά προδίδουν τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και την προέλευση τους. Είναι αντικείμενα κατασκευασμένα με ευτελή υλικά και έξυπνο τρόπο σχεδίασης, έτσι ώστε να δημιουργούν την αίσθηση που δημιουργεί μια σκηνική παρουσία σε έναν χώρο». Εννοείται ότι από τα αντικείμενα που σχεδιάζουν δεν λείπει και μια γερή αίσθηση του χιούμορ. Πρόσφατα συμμετείχαν σε διαγωνισμό ιδεών για τον βιομηχανικό σχεδιασμό ενός προϊόντος που θα παραχθεί μαζικά και θα αποτελέσει σουβενίρ των επισκεπτών της Tate Gallery του Λονδίνου. Στα άμεσα μελλοντικά τους σχέδια είναι η δημιουργία μιας νέας σειράς προϊόντων που θα είναι πιο interactive με τον χρήστη τους, αλλά και η συμμετοχή σε εκθέσεις design σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Πριν από έναν χρόνο δημιούργησαν το δικό τους στούντιο, το «157+173 designers», στην Ερνέστου Εμπράρ, στα Άνω Λαδάδικα. Εκεί, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που παράγονται με βιομηχανικό αλλά και χειροποίητο τρόπο. 157-173designers.eu
CAN YOU RELATE?, ομάδα διοργάνωσης πάρτι
«Όλα ξεκίνησαν όταν ζηλέψαμε τις μέρες που χορεύαμε όλοι μαζί - φίλοι κρατούσαν αποκόμματα από πάρτι άλλων ή πήγαιναν για δύο μέρες στο εξωτερικό για να δουν τους DJs που βάζουμε σπίτι και χορεύουμε. Έτσι, σαν μια μικρή συνωμοσία, ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη φωνάζοντας όλους να χορέψουν μαζί μας. Διαλέγουμε ένα θέμα που μπορεί να είναι απωθημένο, ταμπού ή κλεμμένο, και χτίζουμε όλο το concept του πάρτι: τον καλεσμένο μας, τη διακόσμηση, τα αξεσουάρ, την αφίσα.Ο καθένας βοηθάει όπως μπορεί και όλοι χαιρόμαστε όταν έχουμε τις Παρασκευές αγόρια με μοτοσικλέτες, κορίτσια με μακριά μαλλιά, παιδιά με τατουάζ, φίλους που ξοδεύουν περιουσίες σε ρούχα και κόσμο που περιμένει με αγωνία το dresscode που θα ανακοινώσουμε».
Τα θεματικά πάρτι «Can You Relate?» γίνονται κάθε δεύτερη Παρασκευή στο Partizan και φέρνουν στη νύχτα της πόλης έναν σουρεαλιστικό, ευρωπαϊκό αέρα, απροσδόκητη διασκέδαση και εξωφρενική δημιουργικότητα.
ΔΥΝΑΜΟ, project space
«Το ΔΥΝΑΜΟ φιλοξενεί δημιουργούς από τον χώρο των εικαστικών τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του design. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα με "residencies" (ανταλλαγές /φιλοξενία), όπου δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη θα πηγαίνουν στο εξωτερικό και ξένοι δημιουργοί θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη για ένα διάστημα 3-6 μηνών».
Το ΔΥΝΑΜΟ project-space είναι ένας μη-κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και πειραματικές εκδόσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. dynamoprojectspace.blogspot.com
Stereosis, φωτογραφική ομάδα
H Stereosis ξεκίνησε πριν έξι χρόνια από τέσσερις φωτογράφους, (Κοσμάς Παυλίδης, Άγγελος Ζυμάρας, Μανος Παπαδόπουλος, Παχάλης Τσεϊνές) που ήθελαν να φτιάξουν έναν χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που να καλύπτει τις προσωπικές τους ανησυχίες. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο χώρος τους στη Ζεύξιδος. Εκτός, λοιπόν, από τις δικές τους προσωπικές δουλειές, κάνουν σεμινάρια, εκθέσεις με πράγματα που γίνονται στην πόλη, αν και η έμφαση δίνεται πάντα στους μαθητές τους, που είναι από 18 έως 60 χρόνων. «Ξεκινάμε με αναλογική φωτογραφία, με το να μάθουν να δουλεύουν σε έναν σκοτεινό θάλαμο, να εμφανίζουν και να τυπώνουν, και μετά συνεχίζουμε», λέει ο Κοσμάς Παυλίδης.
Περιγράφουν τον χώρο τους ως μια «οικογενειακή κατάσταση» και το πρώτο τους μέλημα είναι να μαθαίνει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται τη φωτογραφία. Ακόμα και την έκθεση που κάνουν το καλοκαίρι τη βγάζουν έξω, στον πεζόδρομο, για να τη δουν άνθρωποι που δεν μπάινουν ποτέ σε γκαλερί. Stereosis, Ζευξιδος 3, Θεσσαλονίκη 2310 250223 stereosis.com
Unusual Designers, δημιουργικό γραφείο
«Έχει γεμίσει ο τόπος γραφίστες, φωτογράφους και web-developers. Αν δεν έχεις να προτείνεις κάτι καινούργιο, κάτι έξυπνο, κάτι ασυνήθιστό, γιατί να έρθει σε 'σένα ο πελάτης και να μην πάει στον τυπογράφο της γειτονιάς;», λένε με σιγουριά τα πέντε ασυνήθιστα μυαλά των Νέστoρα Κεχαγιά, Αλέξανδρου Κορίτσογλου, Άγγελου Ντίνα, Ιωάννη Χοστελίδη και Ιωάννας Κουταλιανού που απαρτίζουν τους Unusual Designers.
Όσον αφορά το παράδοξο που θέλει στη Θεσσαλονίκη να χτυπάει η καρδιά του graphic design, με την κατά πολύ μικρότερη από αυτήν της Αθήνας αγορά, οι Unusual Minds δίνουν τη δική τους απάντηση. «Στην Αθήνα υπάρχουν πολύ περισσότεροι "μεγάλοι" πελάτες και τα επίσης πολύ περισσότερα δημιουργικά γραφεία διαχειρίζονται πολύ μεγαλύτερα budget. Εμείς, εδώ στο "χωριό", είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε οικονομικές λύσεις και έξυπνους τρόπους, αναπτύσσοντας στο έπακρο την "Ιδέα" και το "Design", εκμεταλλευόμενοι το όποιο ψήγμα ταλέντου και έμπνευσης μάς βρίσκεται».
Οι Unusual Minds είναι μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που τελευταία έφτιαξε τον δικό της χώρο ακριβώς πάνω από το Art House, στην οδό Βογατσικού 4. Εκεί οργανώνουν και πραγματοποιούν φωτογραφίσεις, σχεδιάζουν έντυπα, κάνουν illustration, animation, video και κάθε είδους διαδικτυακές εφαρμογές. unusualminds.gr
Χρήστος Δεληδήμος, καλλιτέχνης
Ο Χρήστος Δεληδήμος είναι ένας καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κομοτηνή, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Την πρώτη του ατομική έκθεση, όμως, θα την παρουσιάσει στην γκαλερί TinT της Θεσσαλονίκης. Τοπία, δάση, φυτά, ζώα, και, ανάμεσα σ' όλα αυτά, και μια ανθρώπινη παρουσία, συνθέτουν τα ζωγραφικά του έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση που ξεκινά από τις 4 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου. Δουλειά του Δεληδήμου είχαμε δει και στην έκθεση με τίτλο «ΧΡΑΑΤΣ! Μόδα από χαρτί» στο Μουσείο Μπενάκη πριν από ορισμένα χρόνια στην Αθήνα.
Σε αυτή την ατομική του έκθεση ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν κόσμο υπερβατικό και μεταφυσικό. Γκαλερί Tint, Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη, www.tintgallery.gr
Χάρης Καζαντζίδης, brand owner Propaganda
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια μαγική πόλη για skate. Πολλοί ξένοι skaters που έχουν περάσει από εδώ κατά καιρούς δήλωσαν επανειλημμένως ότι θα μπορούσε να γίνει η καινούργια Μέκκα του skate στη θέση της Βαρκελώνης! Όχι, δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο, γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση των locals ούτε της Barca ούτε του Berlin, που οι δύστυχοι, λόγω του οργανωμένου skate τουρισμού, έχουν δει τα spots τους να κλείνουνε το ένα μετά το άλλο, τις απαγορεύσεις να ξεφυτρώνουνε παντού και τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις των skate τους να είναι πλέον καθημερινότητα».
H Propaganda Rollin co. δημιουργήθηκε το 2005 και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία skate. Στόχος της είναι την άνοιξη να συμπεριλάβει κι άλλους skaters στην ομάδα της, καθώς και να ρίξει τις τιμές στις σανίδες της για να πάψει το skate να θεωρείται πολυτέλεια. Mοναστηρίου 163, 2310 533080, www.propagandask8.com
CONTAINER, χώρος τέχνης
«To μεγαλύτερο cult στοιχείο της πόλης μας είναι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Είναι αδιανόητο να βλέπεις με πόση λαχτάρα και υπομονή περιμένει ο κόσμος στις στάσεις το λεωφορείο, που, όταν επιτέλους καταφθάνει, επικρατεί τέτοιος συνωστισμός για το ποιος θα μπει πρώτος, σαν να μην πρόκειται απλά για μία θέση στο λεωφορείο, αλλά για μία θέση στον παράδεισο»."
To Container είναι χώρος Συνάντησης των Τεχνών με στόχο να αποτελέσει τόπο διαλόγου των Τεχνών, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών-κοινού και φιλόξενο χώρο για νέους καλλιτέχνες. Για τον Δεκέμβριο ετοιμάζεται μία έκθεση με τίτλο «Art for SALE», όπου θα πωλούνται έργα τέχνης σε πολύ προσιτές σε όλους τιμές. Ν. Φωκά 8, 2310 269187, www.containerspace.gr
table.MsoNormalTable { font-size: 11pt; font-family: "Calibri","sans-serif"; }
Red Creative, Δημιουργικό γραφείο
Μια έκδοση, μια έκθεση αφισών και μια ημερίδα με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009» πραγματοποιούνται από το δημιουργικό γραφείο Red Creative, από την Τετάρτη 8 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι.
Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων ζωής, ένα από τα πιο επιτυχημένα δημιουργικά γραφεία της Θεσσαλονίκης δημιούργησε την έκδοση Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009, η οποία αποτελεί τη χαρτογράφηση της έντυπης γραφιστικής των τελευταίων τριών δεκαετιών στη πρωτεύουσα του Βορρά. Η εταιρεία Red Creative, με επικεφαλής τους Κώστα Καλογήρου και Σίμο Σαλτιέλ ιδρύθηκε το 1989 και από τότε έχει μια ισχυρή και αδιάκοπη πορεία στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, ενώ έχει διακριθεί επανειλημμένως για τον σχεδιασμό της στα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ τo 2010 διακρίθηκε στα ΕΒΓΕ με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής.
Το σκεπτικό της έκδοσης είναι να αποτελέσει μια καταγραφή της εξέλιξης της έντυπης γραφιστικής στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή απεικονίζεται μέσα από τα έργα δημιουργών της πόλης, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με έκθεση αφισών δημιουργών της πόλης, αλλά και από μια ημερίδα με ομιλίες που αφορούν τη γραφιστική θεωρία και πρακτική.
H παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι. Η έκθεση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009 / Αφίσες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης» θα έχει διάρκεια από 8 έως 12 Δεκεμβρίου. Τέλος, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, λιμάνι. www.redcreative.gr
PLAYBACK THEATER, θεατρική ομάδα
«Στη Θεσσαλονίκη ουσία έχει ν' αλλάξουν οι ατομικές πορείες των πολιτών της. Ευελπιστούμε να διευρύνουνε τις θέσεις τους απέναντι στη συλλογικότητα, τη συνυπευθυνότητα και τη συνδημιουργία».
Το Θέατρο Playback δεν είναι το θέατρο που έχουμε συνηθίσει. Δεν δεν υπάρχουν σκηνικά, ούτε κοστούμια. Η παράσταση προκύπτει από τη συνεργασία του κοινού με τους ηθοποιούς και είναι κάθε φορά διαφορετική.
2310 214525, www.playbacktheater.gr
Your Hand in Mine, συγκρότημα
Eίναι μια από τις πιο άρτιες ελληνικές μουσικές μπάντες. Οι Θεσσαλονικείς Μάνος Μυλωνάκης και Γιώργος Παπαδόπουλος συνεργάζονται από το 2006, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ρυθμικό ντουέτο που μπλέκει τις χατζιδακικές αναφορές του με τον σύγχρονο αστικό ήχο. Όλα αυτά μελωδικά! Το κινηματογραφικό τους άλμπουμ «Every night dreams» (κυκλοφορεί από την Inner Ear) θα έπρεπε να κάνει τον Yan Tiersen να κοκκινίσει. Κομμάτια τους κυκλοφορούν ήδη σε επτά δίσκους, ενώ έχουν τελειώσει τις ηχογραφήσεις για τον δεύτερο δίσκο τους.
Το Σάββατο 04/12 θα παρουσιάσουν στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ολόκληρη τη δουλειά τους. myspace.com/theyourhandinmine
12ος Πίθηκος, break dancer
«Έχω την τιμή να λέω πως ανήκα στην πρώτη ομάδα break dance που φτιάχτηκε ποτέ στην Ελλάδα, το 1997, με τους freakstyle rockers. Tώρα πια, το break έχει φύγει από τους δρόμους και είναι περισσότερα τα γυμναστήρια. Βέβαια, αυτό λέγεται εξέλιξη, αλλά είμαι ρομαντικός σε αυτό το θέμα. Εν έτει 2010, υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με το break στη Θεσσαλονίκη, αλλά λείπουν πολύ οι πιτσιρικάδες. Δεν είναι αρκετοί και χρειάζονται περισσότεροι που θα ασχοληθούν και θα αγαπήσουν το break. Δεν είναι μια μόδα απλά για να εντυπωσιάζεις τις γκόμενες. Είναι τρόπος ζωής. Γίνονται διαγωνισμοί στην πόλη μας, αλλά προτιμώ να μαζευόμαστε όλοι μια ηλιόλουστη μέρα στην πόλη και "χώνουμε" break dance στο πάρκο».
«Φαντάζομαι την πόλη μου με λιγότερα αυτοκίνητα και πολύ, πάρα πολύ χρώμα στους δρόμους. Καλά, το πρώτο δυστυχώς το βλέπω δύσκολο, αλλά το δεύτερο είναι στο χέρι μας. Βέβαια, όταν σε κυνηγούν ως παράνομο, επειδή δίνεις χρώμα στην πόλη, είναι λίγο δύσκολο. Την πόλη μου τη γουστάρω φουλ και ελπίζω να γίνει πάρα πολύ όμορφη, αν την εκμεταλλευτούν κάποιοι σωστά. Οι άνθρωποι είναι ακόμα άνθρωποι, φιλόξενοι και αληθινοί. Αυτό εύχομαι να μην αλλάξει ποτέ».
O 12ος Πίθηκος, εκτός από break dancer, είναι και mc καθώς και graffiti artist. Σκοπός του είναι να συνδυάσει όλα τα στοιχεία του χιπ χοπ όσο καλύτερα γίνεται στις συναυλίες του, στα βιντεοκλίπ και τα σόου του.
Jamer, ζωγράφος
«Με επηρεάζει η πόλη, εφόσον τρέχω στους ρυθμούς της, οι οποίοι ομολογουμένως είναι λίγο πιο αργοί από της Αθήνας, αλλά το ίδιο έντονοι. Η πόλη είναι που με κρατά δημιουργικό και προβληματισμένο. Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τόσο ωμά τα πράγματα όπως στην Αθήνα. Φαίνονται καλομαγειρεμένα, αλλά αν βγάλεις την κρούστα, δεν παίζει διαφορά. Αυτό είναι τροφή για μένα, η αφορμή έρχεται όταν μου πασάρουν το πιάτο...».
Ο Jamer είναι ζωγράφος που μεγάλωσε στην Αθήνα και σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Σχέδιά του υπάρχουν στους δρόμους και των δύο πόλεων και είναι εξαιρετικά.
σχόλια