Επειδή οι Αθηναίοι ποδηλάτες είναι μια πολιτική οντότητα...

Επειδή οι Αθηναίοι ποδηλάτες είναι μια πολιτική οντότητα... Facebook Twitter
0

Σχεδόν σε κάθε επετειακό, ακτιβιστικό και κανονικό μας τεύχος αφιερώνουμε χώρο στους οργανωμένους και μη ποδηλάτες και στις δράσεις του. Ο ένας λόγος είναι η εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου σε ένα νέου τύπου (όχι κατ' ανάγκην κακό) αστικό lifestyle. Ο άλλος λόγος είναι πως μετά από πέντε χρόνια, είτε ως κίνημα είτε ως μόδα, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των χιλιάδων ποδηλατιστών. Η υψηλή τιμή της βενζίνης, η κακή ρυμοτομία της πόλης που προκαλεί τη γνωστή κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των αυτοκινήτων κάνει τη χρήση του ποδηλάτου υποχρεωτική και τη χάραξη ποδηλατοδρόμων επιτακτική ανάγκη. Αλίμονο σε δήμαρχο, περιφερειάρχη και υπουργό που δεν την έχει στην ατζέντα του, τη στιγμή που το κίνημα των ποδηλατιστών έχει αρχίσει πλέον και εκφράζει πολιτικό λόγο. Η είσοδος του Γιώργου Αμυρά στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ήταν κάτι που οφείλεται στην «ανάπτυξιν στίλβοντος ποδηλάτου».

Ο Αμυράς είχε στην ουσία μόνο ένα σύνθημα: απομακρύνετε τα αμάξια από την πόλη. Το διατυμπάνισε κυρίως διαδικτυακά και συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε ποδηλατοπορεία που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Σχεδόν όλες οι απόψεις του είχαν ως κέντρο τους το ποδήλατο και τον τρόπο που θα πρέπει να μετακινούμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Επειδή στην πολιτική το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, το 7,5% του Αμυρά ήταν παραπάνω από νικηφόρο, αναδεικνύοντάς τον στο «πρόσωπο» των εκλογών. Πράξη που αποδεικνύει πως η «κοινότητα με τα πετάλια» μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το ποσοστό Αμυρά είναι αυτό που έδωσε και τη δημαρχία στον Γιώργο Καμίνη.

Σ.Δ.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ