Lights on!

Lights on! Facebook Twitter
0

Ας αρχίσουμε από το Μέγαρο Μουσικής. Η σημαντικότερη παράσταση που θα δούμε τους επόμενους μήνες στο Μέγαρο είναι η Μaria Stuarda του Ντονιτσέτι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Πιερ Λουίτζι Πίτζι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τη Σκάλα του Μιλάνου (10- 18/3), ενώ σημαντικό είναι και το Μπαλέτο Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης που παρουσιάζει την Άννα Καρένινα σε μουσική Τσαϊκόφκσι (17-20/2). Στην ολοκαίνουργια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πάλι, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε χορό και σε θέατρο. Από τις 14 έως τις 30 Ιανουαρίου ανεβαίνει μια παράσταση βασισμένη στα Πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, ενώ από τις 20/2 έως τις 18 Φεβρουαρίου ξεκινά η πολυαναμενόμενη νέα παράσταση του Στάθη Λιβαθινού Ο θάνατος του Δαντόν του Μπίχνερ. Επίσης, με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου το Κάτω από το ηφαίστειο του Bέλγου σκηνοθέτη Γκι Κασσίερς, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα

του Μάλκολμ Λόουρι. Τέλος, το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου θα δούμε την Αποστολή του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά από την ομάδα Προτζέκτορ. Ο χορός είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι του προγράμματος της Στέγης. Ξεκινάει με την ομάδα Rootless Root της Λίντας Καπετανέα και του Γιόζεφ Φρούτσεκ που παρουσιάζουν το Eyes in the color of the rain (11-20/2) και συνεχίζει με την ομάδα των Γιάννη Μανταφούνη, Φαμπρίς Μαζλιά και Μέι Ζάρυ, που είδαμε ήδη στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το Cover up (23-26/3), και φυσικά με τη νέα συνεργασία της Αγγελικής

Στελλάτου και του Σταύρου Γασπαράτου με τίτλο Επτά θανάσιμα αμαρτήματα (19/3-2/4). Στο Εθνικό Θέατρο οι πρεμιέρες ξεκίνουν στις 9/2 με την Τριλογία του παραθερισμού του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με καταπλητικό καστ (Εύη Σαουλίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Πιατάς, Μάγια Λυμπεροπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή), ενώ μια μέρα μετά (10/2) ξεκινάει ο Πλατόνοφ του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, με τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο, ενώ στα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει και η Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να ανέβει και το Θερμοκήπιο (έργο του Πίντερ που δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα) στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, με τον Δημήτρη Ήμελλο. Στο θέατρο Τόπος Αλλού θα ξεκινήσει τo Πέρασμα σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και στο Στούντιο Μαυρομιχάλη στις 11 Φεβρουαρίου το βραβευμένο έργο του Λένου Χρηστίδη Δύο Θεοί σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Στο Τρένο στο Ρουφ ξεκινά το πολύ επιτυχημένο Ποιος ανακάλυψε την Αμερική της Χρύσας Σπηλιώτη από τις 4 Φεβρουαρίου, ενώ στις 26 Ιανουαρίου θα δούμε το Σολο - Ντουέτο στη Β' σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Στο Bios ξεκινά από τις 24 Ιανουαρίου το Ίδρυμα από τους Αbovo και στις 7 Φεβρουαρίου το αυτοβιογραφικό έργο του Στρίντμπεργκ Ο Πελεκάνος σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. Στο θέατρο Άσκηση ξεκίνησε ήδη ο Ντον Τζιοβάνι του Λορέντζο ντα Πόντε σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου, ενώ στον χώρο Προσωρινός στη Δεινοκράτους παίζεται ο Καυκασιανός Φοίνικας σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιούλας Μπούνταλη. Στο Κινητήρας Στούντιο η χοροθεατρική ομάδα Αμάλγαμα θα παρουσιάσει τη νέα της παράσταση με τίτλο Public Idiot, έναν σύγχρονο προβληματισμό για τις ταυτότητες των γυναικών στον «δημόσιο» και τον «ιδιωτικό» χώρο (21-24 και 28-31 Ιανουαρίου). Η παράσταση Ρισπέκτ της Τζωρτζίνας Κακουδάκη που επίσης ξεκίνησε στο Θέατρο Χώρα απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους. Στο Θέατρο Χυτήριο από τις 21/1 παρουσιάζεται η μουσικο- θεατρική παράσταση Έξω Καρδιά με τον Παντελή Αμπαζή, τον Γεράσιμο Γεννατά και το Γιάννη Μποσταντζόγλου, ενώ από τις 21/2 θα δούμε το Trainspotting του Irvine Welsh. Τέλος, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την έκπληξη της σεζόν: στα μέσα Φεβρουαρίου θα δουμε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη ως Μότσαρτ και τον Δημήτρη Λιγνάδη ως Σαλιέρι στο Amadeus του Πίτερ Σάφερ που θα ανέβει στο Θέατρο Βρετάνια.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ