Επειδή τα σχέδια για το νέο Τζαμί στην Αθήνα είναι έτοιμα.

Επειδή τα σχέδια για το νέο Τζαμί στην Αθήνα είναι έτοιμα. Facebook Twitter
Φωτο: Σπύρος Στάβερης
0

Ο όρος «ανεξιθρησκία» υπάρχει από το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα το 1822. Ανεξιθρησκία σημαίνει πως κάθε κάτοικος μιας χώρας μπορεί να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί. Από το 1975 κι έπειτα το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία λατρείας των γνωστών θρησκειών στο ελληνικό κράτος. Στην ουσία, όμως, σε μια τόσο δημοκρατική χώρα, όπως η δική μας, αυτό έχει ισχύσει απόλυτα μόνο για τα χριστιανικά δόγματα. Οι υπόλοιποι να βολευτούν στα υπόγεια, στα ισόγεια και στα διαμερίσματα.

Η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα είναι ένα ακόμα απ’ τα ζητήματα που δίχασαν τη μεταπολιτευτική κοινωνία. Όχι τόσο για το αν πρέπει ή όχι να χτιστεί, αλλά για το πού. Πριν από πολλά χρόνια είχε προκύψει η λύση της Παιανίας, που είχε προκαλέσει την αντίδραση του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που υποστήριζε πως θα είναι παράξενο για μια «χριστιανική» χώρα να κατεβαίνουν οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα και το πρώτο πράγμα που θ’ αντικρίζουν να είναι το τζαμί. Στη συνέχεια ακούστηκε η λύση του Ελαιώνα, που για μια περίοδο ήταν το χωνευτήρι της Αθήνας. Ό,τι και να έλειπε από την πόλη στον Ελαιώνα θα το φτιάχναμε: από πάρκο μέχρι εμπορικά κέντρα, το δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων και το γήπεδο του Βοτανικού. Τελικά, απ’ όλα τα παραπάνω μόνο το τζαμί φαίνεται ότι θα κατασκευαστεί στον χώρο του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η μελέτη έχει γίνει ήδη απ’ το γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη και το μόνο που μένει είναι να δημοπρατηθεί το έργο απ’ το αρμόδιο υπουργείο. Απ’ το αρχιτεκτονικό γραφείο μας ενημέρωσαν πως ο χώρος θα είναι προσωρινός και το τζαμί δεν θα χτιστεί από την αρχή, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ένα παλιό μεταλλικό κτίριο που υπάρχει ήδη στο στρατόπεδο και που θα επικαλυφθεί μ’ ένα μεταλλικό κέλυφος και θα ενισχυθεί ο σκελετός του. Το εσωτερικό του (580 τ.μ), χωρητικότητας 350 ατόμων, θα διακοσμηθεί από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας. Παράλληλα, τα γειτονικά κτίρια θα διαμορφωθούν, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως βοηθητικοί χώροι.

Περιμένοντας τη σχετική δημοπράτηση (από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί, το έργο το πολύ σ’ έναν χρόνο θα είναι έτοιμο), ρωτήσαμε τον συνταγματολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πώς θα «αισθανθεί» το Σύνταγμα μετά την περάτωση του έργου: «Αν το τζαμί χτιστεί, πιστεύω ότι το Σύνταγμα θ’ ανασάνει. Και η πλατεία και το άλλο. Γιατί θα πάψει η Αθήνα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το 1/10 του πληθυσμού της προσεύχεται σε υπόγεια πολυκατοικιών».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ