H Christine Lagarde υποψήφια για τη διεύθυνση του ΔΝΤ

H Christine Lagarde υποψήφια για τη διεύθυνση του ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξη τύπου η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Παγκόσμιου Νομισματικού Ταμείου. Η θέση είχε χηρέψει μετά το ροζ σκάνδαλο με την καμαριέρα στη Νέα Υόρκη και την παραίτηση του υπόπτου για απόπειρα βιασμού Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ήδη η Λανγκάρντ έχει λάβει δηλώσεις υποστήριξης από Γερμανία, Αγγλία και φυσικά την Γαλλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών του ΔΝΤ και μαζί τη δυνατότητα να εκλέγουν υποψήφιο της αρεσκείας τους, όμως συνηθίζεται να επιζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να διατηρήσουν τον έλεγχο του Ταμείου, ιδιαίτερα στην τωρινή κρίσιμη περίοδο με την Ελλάδα να μοιάζει ικανή να βάλει μπουρλότο σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ίσως στην ίδια την Ευρωζώνη.

Από την άλλη, οι αναδυόμενες χώρες προσπαθούν να κάνουν την επανάστασή τους και να απαλλαγούν από τον μονίμως Ευρωπαϊκής καταγωγής Διευθυντή του Ταμείου. Προβάλλουν σαν επιχείρημα για την εκλογή κάποιου δικού τους υποψηφίου, όπως ο διοικητής της μεξικανικής κεντρικής τράπεζας Αγκουστίν Κάρστενς, την ολοένα αυξανόμενη οικονομική και δημογραφική τους επιρροή στον παγκόσμιο χάρτη και ότι αυτή θα πρέπει να αντανακλάται και στη στελέχωση των διεθνών οργανισμών.

Χθες μάλιστα, εκπρόσωποι στο ΔΝΤ των Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική εξέδωσαν μια αυστηρή ανακοίνωση καταδικάζοντας την άγραφη συνθήκη που επιβάλλει τη θέση του γενικού διευθυντή να την καλύπτει πάντα Ευρωπαίος, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή υποψηφίου με εθνικά κριτήρια υπονομεύει τη νομιμότητα του ταμείου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM