Λόγω Ελλάδας, υποβαθμίστηκε και η Κύπρος

Λόγω Ελλάδας, υποβαθμίστηκε και η Κύπρος Facebook Twitter
0

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου προχώρησε ο οίκος Fitch καθώς ανησυχεί για το υψηλό επίπεδο έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα ο Fitch βάσει ένα πλην στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση. Οι ειδικοί του οίκου -που αναμένουν και την έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας για να προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της οικονομίας της- προβλέπουν ότι οι κυπριακές τράπεζες θα αντέξουν ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% αλλά προειδοποιούν ότι αν το σενάριο είναι τελικά χειρότερο τότε θα πληγεί η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με το www.enet.gr υπολογίζεται πως σε περίπτωση κουρέματος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών με 2 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Κύπρου και θεωρείται προσιτό. Η Fitch εκτιμά, όμως, πως ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Ωστόσο, γράφει η Ελευθεροτυπία, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι οίκοι αξιολόγησης όμως ανησυχούν για την ικανότητα του κυπριακού κράτους να προστρέξει σε βοήθεια των τραπεζών εάν και όταν αυτό χρειαστεί.Σύμφωνα με τη Fitch, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Πάντως η κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέφρασε τη διαφωνία της με την ανάλυση του οίκου Fitch και επισήμανε ότι λαμβάνει μέτρα περαιτέρω θωράκισης του τραπεζικού τομέα. Όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο ο Fitch να προχωρήσει την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, είχε δηλώσει: «Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ότι αφορά το μέγεθος του κινδύνου».

Eν τω μεταξύ η μεταφορά καταθέσεων Ελλήνων σε τράπεζες της Κύπρου έχει οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό στην κυπριακή οικονομία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM