Κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ

Κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ Facebook Twitter
0

 Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ, επί της Αγ. Κωνσταντίνου, προχώρησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, εννιά νεαρά άτομα με αναπηρία. Απαιτούν την κατάργηση της εγκυκλίου του ΙΚΑ, που μειώνει κατά 50% την κρατική συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων για άτομα με αναπηρία. Η εγκύκλιος κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και ουσιαστικά μετακυλεί το κόστος αγοράς των βοηθημάτων ,στερώντας από τα άτομα με αναπηρία υλικά που είναι απαραίτητα για να έχουν μια λειτουργική ζωή. Φαίνεται τελικά πως στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, όταν ακόμα και οι πόροι που εξασφαλίζονται από τέτοιες περικοπές, είναι σταγόνα στον ωκεανό της κρατικής σπατάλης.

Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Κίνηση για τη Χειραφέτηση των Αμεα, υποστηρίζουν πως έχουν τη συμπαράσταση χιλιάδων και δηλώνουν πως δε θα υποχωρήσουν αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη εγκύκλιος.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:  

« Έφτασε η στιγμή να χειραφετηθούμε, με έπαθλο την ίδια τη ζωή μας. Μας υπονομεύουν το δικαίωμα σε αυτή καθαυτή την επιβίωση. Μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Μας θέλουν δουλοπρεπείς, υποτελείς και άφωνους, να αποδεχόμαστε σεμνά και ταπεινά την σταδιακή απάλειψη και των πλέον αυτονόητων δικαιωματικών παροχών, που αν μη τι άλλο μας επέτρεπαν μέχρι σήμερα να ζούμε με υποτυπώδη αξιοπρέπεια. Η τελευταία εγκύκλιος του ΙΚΑ αφαιρεί πλέον από τους ανθρώπους με αναπηρία θεμελιώδεις – δικαιωματικές παροχές, δίχως τις οποίες η αξιοπρεπής ζωή είναι αδύνατη. Ταυτόχρονα, αφαιρεί από τους κυβερνώντες και το τελευταίο άλλοθι δημοκρατικής νομιμοποίησης και στοιχειώδους πολιτικής εντιμότητας. Η κλεψύδρα της ανοχής μας άδειασε οριστικά. Η κατάπτυστη εγκύκλιος του ΙΚΑ που μας απαγορεύει τελεσίδικα να ζήσουμε με όρους κοινωνικής αξιοπρέπειας δεν θα ισχύσει. Στο απαγορευτικό ζωής που μας θέτουν απαντάμε με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.

Η κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις τυπικές και συμβολικού χαρακτήρα πράξεις ακτιβισμού. Καταλαμβάνουμε το ΙΚΑ διότι πλέον δεν λειτουργεί ως φορέας – σύμμαχος της ανάγκης μας για κοινωνική ασφάλιση και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά ως ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που συνειδητά επιδιώκει την κοινωνική, ηθική και φυσική μας εξόντωση. Καταλαμβάνουμε τα γραφεία του ΙΚΑ διότι αυτή είναι η μοναδική μας επιλογή αντίστασης, αγώνα, αξιοπρεπούς επιβίωσης. Και στέλνουμε προς την ... ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που δια της εγκυκλίου της επιδιώκει την εξόντωσή μας, το μόνο τελεσίγραφο που υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες έχει ουσία και αξία: ΟΧΙ μέχρι εσχάτων.
Η εγκύκλιός σας, το δικό σας τελεσίγραφο που αξιώνει την κοινωνική, ηθική και φυσική μας εξόντωση, δεν γίνεται επ’ ουδενί αποδεκτό.
Αξιώνουμε επιτακτικά την συμπόρευση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, την συνυπογραφή του τελεσιγράφου μας από όλους/όλες τους Έλληνες/Ελληνίδες πολίτες, που επίσης δίνουν αγώνα τον τελευταίο καιρό για να παραμείνει ζωντανό το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Κατά μείζονα λόγο, η αξίωσή μας απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις συμπολίτες/συμπολίτισσες μας με αναπηρία. Τους καλούμε να αντισταθούν μέχρι εσχάτων στην άθλια απόπειρα κοινωνικής, ηθικής και φυσικής τους εξόντωσης.

Γνωρίζουμε ότι το συναίσθημα μηδενικής ανοχής είναι διάχυτο σε όλους/όλες , τους καλούμε να μετουσιώσουν το συναίσθημα αυτό σε στάση – πράξη ζωής. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε, νίκη μεγάλη που έχει ως έπαθλο την ίδια τη ζωή μας. Ενάντια σε αυτούς που επιδιώκουν να μας αλυσοδέσουν για το υπόλοιπο της ζωής μας, δεν σας ζητάμε παρά να μετουσιώσετε το συναίσθημα που σας (μας) κατακλύζει σε στάση – πράξη ζωής. Αυτή και μόνο αυτή είναι η διαδικασία της αληθινής χειραφέτησης, έφτασε η στιγμή να την βιώσουμε.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ