Οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος πρωταγωνιστούν και πάλι διεθνώς και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στις προτεινόμενες λύσεις.
Πρώτος σταθμός είναι η σημερινή σύνοδος κορυφής η οποία αναμέενται να θέσει τις γενικές βάσεις για το νέο πακέτο "διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας. Με τη συμμετοχή ιδιωτών να φαίνεται να παίρνει τη μορφή εθελοντικής επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν, σε μια προσπάθεια να μη θεωρηθεί η λύση αυτή πιστωτικό γεγονός από τους αξιότιμους οίκους αξιολόγησης, έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Στη Γερμανία ο Σόιμπλε πραγματοποιεί επαφές με τραπεζίτες και εκπροσώπους ασφαλιστικών φορέων, επαφές που λαμβάνουν χώρα και στο εσωτερικό της χώρας μιας και οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 30% των ομολόγων.
Η σύνοδος αναμένεται να δώσει τις εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει την 5η δόση, ώστε να αποφευχθεί μια απροσδόκητη στάση πληρωμών στους πιστωτές. Εξυπακούεται πως η όποια βοήθεια δοθεί θέτει ως προϋπόθεση την ψήφιση και εφαρμογή (εξου και ο εφαρμοστικός νόμος Βενιζέλου) του μεσοπρόθεσμου και κάθε πακέτου νέων μέτρων. Επιπλέον το νέο πακέτο δε θα δοθεί μάλλον σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ευρωζώνης καθώς είναι καθαρό πως πλέον απειλείται άμεσα το ευρώ.
Πολλοί αναλυτες, εκκινώντας από τις γερμανικές πρωτοβουλίες και την ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών προεξοφλούν μια πολιτική αφύπνιση της Ευρώπης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές, βάζοντας τέρμα στην αυτοκαταστροφική λιτότητα, ένα νέο κεϊνσιανισμό. Μια πιο ψυχρή αποτίμηση πάντως, πιστοποιεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως ο κίνδυνος μια συστημικής μετάδοσης είναι πιο πιθανός από ποτέ και σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η αναδιάρθρωση που διαφυλάττει όμως τα συμφέροντα των πιστωτών.
Στο βαθμό που οι κυβερνήσεις επιβάλλουν μονομερή λιτότητα και υποκλίνονται ακόμα στους οίκους αξιολόγησης, λειτουργούν πολιτικά, απλά όχι προς το συμφέρον αυτών που υποτίθεται εκπροσωπούν.
σχόλια