Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ψήφιση που ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία των Ματ και των χημικών αερίων, και οι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν ξανά τα δόντια τους.
Αρχικά τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πανηγύρισαν για την έγκριση των νέων μέτρων -αδιαφορώντας φυσικά για τον θεσμικό τραυματισμό της δημοκρατίας όπως κάνουν εξάλλου οι αγορές- οδηγώντας πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες και τους απολογητές του, να κάνουν λόγο για ανάσα στο ζήτημα του χρέους.
Η ανάσα αυτή κράτησε 5 μέρες, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης και ειδικότερα η S&P προειδοποιεί πως θα θεωρήσει μάλλον χρεοκοπία το γαλλικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος που προβλέπει επιμήκυνση με συμμετοχή ιδιωτών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι αγορές προβάλλουν τις θέσεις του μέσω των εκβιασμών των υπευθύνων τους για τις δημόσιες σχέσεις ( οίκοι αξιολόγησης). Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται πως "η άποψή μας είναι ότι η κάθε μία από τις δύο χρηματοδοτικές επιλογές που περιγράφονται στην πρόταση της FBF (σσ γαλλικό σχέδιο) μάλλον θα συνιστά χρεoκοπία βάσει των κριτηρίων μας'' για να καταλήξει πως «στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα υποβαθμίζαμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε D», κάτι που θα συνιστούσε ανοιχτή χρεοκοπία της χώρας.
Είναι όμως σίγουρο πως τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αποδεχτούν κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους -που θα συμβεί εξάλλου κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα τους- και οι απειλές των οίκων είναι μέσο πολιτικής πίεσης.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests πιεζόμενες από το νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και ουσιαστικά ο μόνος δρόμος για να αποφύγουν επιθετικές εξαγορές από ξένα κεφάλαια, είναι οι μεταξύ τους συγχωνεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση τα αιματηρά νέα μέτρα δεν κατευνάζουν τις "αόρατες αγορές", δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας και το χειρότερο είναι πως το επόμενο κύμα παγκόσμιας ύφεσης που έρχεται-παρά την ανάπτυξη που έβλεπαν οι νομπελίστες -θα παρασύρει και την παραπαίουσα ελληνική οικονομία