«Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στην «Καρδιά του ταύρου» η Εύα Στεφανή μοιάζει να κυνηγά την πίστη του Παπαϊωάννου σε αυτό που κάνει. Φωτ.: Julian Mommert
0

Εκείνος, ένας κυνηγός της τελειότητας. Εκείνη, μια θιασώτρια της τσαπατσουλιάς. Εκείνος, ένας από τους σημαντικότερους και πιο εξαγώγιμους εν ζωή Έλληνες καλλιτέχνες. Εκείνη, η τρυφερότερη Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια. Τα θέματά του: η ομορφιά, η φθορά, ο έρωτας, η επιθυμία. Τα θέματά της: η τρέλα, οι άνθρωποι του λεγόμενου περιθωρίου, όλοι όσοι κάπου έχουν σπάσει και δεν φοβούνται να το αποκαλύψουν.

Εκείνος θα την καλέσει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το making-of και τελικά τη διαδικασία της αναβολής, λόγω κορωνοϊού, της πρεμιέρας της παράστασής του Εγκάρσιος Προσανατολισμός. Εκείνη θα θελήσει να καταδυθεί στην καρδιά του φίλου της. Συζητώ και με τους δυο με διαφορά μιας ώρας, με τον πρώτο στο Παγκράτι και με τη δεύτερη στο σπίτι της στην Νεάπολη, για να μου μιλήσουν γι’ αυτήν τους τη συνάντηση.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Εύα Στεφανή είναι φίλοι από μικροί· γνωρίστηκαν μέσα από τον για πολλά χρόνια σύντροφό της και συμφοιτητή του στην ΑΣΚΤ, Ζάφο Ξαγοράρη, όταν ήταν 19 χρονών. Το ντοκιμαντέρ της Η καρδιά του ταύρου, αποτέλεσμα δύο χρόνων κινηματογράφησης και σε παραγωγή Onassis Culture, ξεκινά από το ίδιο ακριβώς σημείο, την κοινή τους νιότη.

«Η αναβολή της παράστασης που ακολουθεί το έργο είναι μια μία άλλη εκδοχή του Περιμένοντας τον Γκοντό, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως κάτι θα γίνει, μια παραβολή και για την ίδια την ανθρώπινη φύση».

Όπως μου αφηγείται η Εύα Στεφανή: «Ο Δημήτρης ήταν πάντα εξωφρενικά όμορφος, ταλαντούχος και ευφυής. Είχα, και έχω, μια σχέση θαυμασμού και αγάπης μαζί του. Στα νιάτα μας ο Ζάφος και ο Δημήτρης έκαναν πολλά δημιουργικά πράγματα, τα οποία εγώ παρακολουθούσα πάντα από δίπλα». Για το πώς προέκυψε η συνάντησή τους σε αυτό το ντοκιμαντέρ, συνεχίζει: «Είχα κάνει ήδη ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη στην εκπομπή της ΕΡΤ “Tο Παρασκήνιο”, το οποίο, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη του Δημήτρη, δεν ήταν πολύ καλό. Κι έτσι, μου πρότεινε να κάνω το making-of του Εγκάρσιου, το όποιο βέβαια δεν ξέραμε τότε ότι θα κρατoύσε αιώνες.

cover
Η Εύα Στεφανή

Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός και ενώ νόμιζα ότι θα τραβούσα εντατικά τις πρόβες τους μόνο για δύο μήνες, κατέληξα να κινηματογραφώ επί δύο χρόνια. Έτσι, άλλαξε τελείως το θέμα της ταινίας και έγινε ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση. Έπρεπε, σε πείσμα όσων συνέβαιναν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι αυτή η παράσταση θα γίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον άνθρωπο εκτός από τον Δημήτρη που να μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων στην παράδοξη αυτή συνθήκη».

Λίγο νωρίτερα, το ίδιο πρωί, σε ένα καφέ στη Ριζάρη, του μεταφέρω τη σκέψη μου πως, ενώ εκείνη μιλά συχνά στα έργα της με ανθρώπους οι οποίοι μοιάζει κάπου να έχουν σπάσει, εκείνος φαίνεται να είναι ένας μάστερ στη συγκρότηση. Μου απαντά: «Αυτό έχεις να παρατηρήσεις; Αλλού είναι το κλειδί. Εγώ δεν είμαι λούμπεν. Η Εύα τα αριστουργήματα της τα έχει κάνει με ποιητικές υπάρξεις του περιθωρίου. Αυτό είναι το κλειδί. Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα, ποιος είναι composed και ποιος δεν είναι».

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
«Το χιούμορ θωρακίζει από την αφόρητη συναισθηματολογία της μέτριας τέχνης και κρατά ζωντανή ίσως την ελπίδα, αν υπάρχει ουσιαστική ενσυναίσθηση και ταλέντο, δημιουργώντας πραγματικά αισθήματα». Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Επανατοποθετούμαι: εννοώ ανθρώπους που τους ενδιαφέρει ή έχουν έναν πιο αυστηρό έλεγχο της εικόνας τους. «Μα δεν είναι η εικόνα μου το θέμα», συνεχίζει, «είναι που εμένα η δουλειά μου είναι να κάνω τέχνη την εικόνα. Αυτό ήταν το challenge της Εύας, ότι εδώ πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος αμέτρητα χρόνια είναι συνειδητά αφοσιωμένος στην τέχνη του. Και μάλιστα η τέχνη του είναι οι εικόνες».

Αναρωτιέμαι πώς λειτούργησε τελικά το σχήμα αυτό στο πρακτικό του σκέλος, πώς περιηγήθηκαν τα λεπτά όρια μιας τέτοιας σχέσης, μια συνθήκη που, όπως του λέω, μου μοιάζει δύσκολη.

«Για εμένα δεν ήταν δύσκολο, γιατί την Εύα την αγαπώ και την πιστεύω ως καλλιτέχνιδα. Το δύσκολο ήταν να επιλέξω τι θα της επιτρέψω να βάλει, τι θα αποφασίσω ότι είναι πολύ προσωπικό από το υλικό που στο τέλος μου έδειξε. Γιατί αυτή ήταν η συνθήκη από την αρχή: ότι εγώ θα είμαι ανοιχτός, αλλά από αυτό που θα μοντάρει, αν θεωρώ ότι κάτι είναι πιο προσωπικό απ’ όσο επιτρέπω ο κόσμος να δει, θα έχω το δικαίωμα να το αφαιρέσω».

Τι ήταν, τελικά, αυτό που κόπηκε, θα αναρωτιέστε. «Τρεις φράσεις όπου έβριζα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι βρισιές που λέμε μεταξύ μας, εκτός πλαισίου αυτοσαρκασμού, να ακούγονται ξεκρέμαστες – ήταν παρεξηγήσιμες. Αλλά παρέμειναν αστεία που είναι private».

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Το όλο εγχείρημα μοιάζει να είναι από μεριάς της κι ένα κυνήγι της τρυφερότητάς του, μιας περίκλειστης νεανικής τρυφερότητας που μοιάζει να έρχεται σχεδόν σε αντιδιαστολή με την εικόνα που δημιουργούν τα τελευταία έργα, το ιερό-τοτέμ του μεγάλου, και «δημοφυλοφιλούς», όπως θα αποκαλέσει τον εαυτό του στο ειδικό τεύχος της LiFO για τους Ολυμπιακούς, καλλιτέχνη.

Μερικούς μήνες πριν, στην Ανάφη, τον ρώτησα αν θεωρεί πως κομμάτι της τρυφερότητας που υπάρχει στα κόμικς του –ένα εκ των οποίων, ο Γερμανός, που είναι φτιαγμένο για τον πρώτο του έρωτα, Πίτερ εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ– έχει χαθεί στα τωρινά σκηνικά του έργα.

cover
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου

Επιστρέφω στην ίδια παρατήρηση και τώρα: «Όπως νομίζω σου είχα πει και στην Ανάφη, πιστεύω ότι όσο βαθύτερη η ευαισθησία τόσο πιο οικονομημένα πρέπει να εμφανίζεται στην τέχνη. Μια κυνική απόσταση, ένας αυτοσαρκασμός, το χιούμορ, θωρακίζουν από την αφόρητη συναισθηματολογία της μέτριας τέχνης και κρατούν ζωντανή ίσως την ελπίδα, αν υπάρχει ουσιαστική ενσυναίσθηση και ταλέντο, δημιουργώντας πραγματικά αισθήματα.

Σαν αυτά που δημιουργούν, ας πούμε, τα τραγούδια του Χατζιδάκι, σε αντίθεση με κομμάτια τραγουδιστριών που πεθαίνουν ανά πάσα στιγμή μπροστά στα μάτια μας, ζώντας σε κάθε track το μεγαλύτερο δράμα του κόσμου. Εγώ εκεί το τοποθετώ. Από την άλλη, ίσως και να έχεις δίκιο, ίσως έχω γίνει ψυχρός, αλλά εγώ είμαι σίγουρος πως όχι».

Τελικά, αυτό είναι κάτι το οποίο παρατηρεί κανείς βλέποντας και το ντοκιμαντέρ, μια και οι σκηνές στις οποίες μιλά στο τηλέφωνο για τον άρρωστο, τότε, πατέρα του –τον οποίο έχασε στην διάρκεια της περιοδείας της παράστασης– συγκινούν λιγότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα μικρά στοιχεία που μπορείς να παρατηρήσεις, και τα οποία αποκαλύπτουν τον ψυχισμό του ανθρώπου αυτού· μικρές λεπτομέρειες, όπως τα Μizuno αθλητικά που φοράει στις πρόβες, ή ένα φευγαλέο πλάνο όπου φαίνεται σαν να τρώει τα νύχια του ή να τραβά μια παρανυχίδα.

Επιστρέφοντας στο αίτημα του χιούμορ, άλλωστε, μία από τις κορυφαίες στιγμές του έργου, όπως συμφωνούμε και οι δυο μας, είναι η συζήτηση μεταξύ δύο εκ των χορευτών του Εγκάρσιου για το «ξύρισμα των αρχιδιών τους» πριν από την παράσταση.

⁠Τον ρωτάω για τον τίτλο του ντοκιμαντέρ, Η καρδιά του ταύρου, σχολιάζοντας πως ο ταύρος πρέπει μάλλον να αφορά τον ίδιο, εκείνος μου λέει: «Ο τίτλος είναι της Εύας. Προφανώς η Εύα υπονοεί ότι μέσα από αυτή την τεκμηρίωση της διαδικασίας της αναβολής της πρεμιέρας έψαχνε να βρει κάτι δικό μου, έναν πυρήνα μου, και νομίζω ότι στην ταινία είναι εμφανής αυτή η αγωνία της. Είναι σαφές ότι την ενδιαφέρει περισσότερο αυτό».

Στην «καρδιά του ταύρου» μοιάζει πράγματι η Εύα Στεφανή να κυνηγά περισσότερο την πίστη του Παπαϊωάννου σε αυτό που κάνει. Μου λέει: «Νομίζω πως ο Δημήτρης είναι πολύ πιο βαθιά απαισιόδοξος και ρομαντικός από εμένα, γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να κάνει πράγματα, και να τα κάνει πάρα πολύ καλά, για να μπορεί να διατηρεί ακριβώς αυτή την πίστη ή ψευδαίσθηση ότι η ζωή έχει νόημα.

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Το λέει και μέσα στο ντοκιμαντέρ αυτό. Η αναβολή της παράστασης που ακολουθεί το έργο είναι μια μία άλλη εκδοχή του Περιμένοντας τον Γκοντό, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως κάτι θα γίνει, μια παραβολή και για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι “life will go on”, ενώ ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε, κι ενώ τότε υπήρχε όλος αυτός ο τρόμος θανάτου».

Πάνω απ’ όλα, όμως, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα δώρο σε όλους τους πιστούς της τέχνης του στην Αθήνα και στον κόσμο, ένα δώρο για ένα κοινό που αυξάνεται με ρυθμούς αστρονομικούς και θέλει όσο τίποτα να δει τον μεγάλο και σαγηνευτικό αυτό καλλιτέχνη επί το έργον. Είναι ταυτόχρονα το ιδιότυπο ημερολόγιο μιας παράστασης που όλο ξεκινούσε, η οποία τελικά έφτασε σε 93.000 μάτια, σε 21 χώρες, καθώς και μιας παράξενης και τρυφερής σχέσης μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών φίλων.

Η παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από τις καθυστερήσεις της καραντίνας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ είχε προηγηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου» της Εύας Στεφανή σε παραγωγή Onassis Culture θα προβληθεί στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Χορός / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Μακάρι να ήμουν απόλυτα λαϊκός καλλιτέχνης»

Η Λουίζα Αρκουμανέα είδε τον «Εγκάρσιο Προσανατολισμό» στο Λονδίνο και έκανε μια διεξοδική συζήτηση με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα του νέου του έργου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον Δεκέμβριο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Εύα Στεφανή: «Ξέρεις, είναι και λίγο αποτυχίες οι ταινίες μου»

Οθόνες / Εύα Στεφανή: «Ξέρεις, είναι και λίγο αποτυχίες οι ταινίες μου»

Μια συνομιλία με τη βραβευμένη ντοκιμαντερίστρια και καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Στεφανή, με αφορμή το ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ντοκουμέντο / Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ημερολογιακές καταγραφές, αδημοσίευτες φωτογραφίες, υλικό που βλέπουμε για πρώτη φορά: Το μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Μυθολογίες / «Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Ο σκηνοθέτης που μόλις παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Κρέας», μοιράζεται μια λίστα που περιλαμβάνει από ρουμάνικο νέο κύμα μέχρι την ταινία με το πιο αταίριαστο ζευγάρι στην ιστορία του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ