Βαίνομεν προς εκλογάς

Βαίνομεν προς εκλογάς Facebook Twitter
0
Χάνοντας τη μεγάλη ευκαιρία να απολαύσουμε έναν αποκριάτικο προεκλογικό αγώνα, βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εκλογές του φθινοπώρου. Εκτός αν η ανακοίνωση του συνεδρίου της ΝΔ για τον Ιούλιο είναι απλώς μια παγίδα για να ησυχάσει το ΠΑΣΟΚ. Διότι, συν τοις άλλοις, πολύ δύσκολα θα μαζευτεί πλέον το προεκλογικό κλίμα, ενώ επίσης έξι μήνες κυβερνητικής απραξίας και προεκλογικών «παροχών» είναι πάρα πολλοί για να τους αντέξει η επιχειρηματική ελίτ, που διψάει για αίμα μεταρρυθμίσεων.
Επομένως «βαίνομεν προς εκλογάς», που έλεγε και ο Θανασάκης ο Πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου. Τα μεγάλα θέματα που θα «παίξουν» την περίοδο αυτή –και θα κρίνουν εν πολλοίς την έκταση της νίκης της ΝΔ, διότι πολύ δύσκολα θα τεθεί σε αμφισβήτηση η σειρά επιτυχίας των κομμάτων– είναι πρώτον οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα, δεύτερον η παιδεία και τρίτον το ζήτημα της αστυνομικής καταστολής. Στο πρώτο οι αντιστάσεις του συνδικαλιστικού χώρου είναι ασθενικές, πράγμα που καταδεικνύει και την αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού: όλοι σχεδόν έχουμε αποδεχθεί ότι ο δημόσιος τομέας είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι πρέπει.
Στο δεύτερο ζήτημα, το οποίο τέμνεται με το πρώτο στο ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ, τη μάχη οπισθοφυλακής δίνει το σκληρό κομμάτι των κομματικών νεολαιών της αριστεράς, μία μάχη όμως που είναι χαμένη εξ αρχής διότι οι φοιτητές και οι γονείς τους και όλοι οι υπόλοιποι θέλουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, νομίζοντας πως αυτό είναι μοντέρνο και καλό και σικ.
Τέλος, στο τρίτο ζήτημα, το οποίο και αυτό εφάπτεται με τα δύο προηγούμενα στο σημείο της καταστολής των διαδηλώσεων, τον αντιπολιτευτικό τόνο δίνουν οι πάλαι ποτέ προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις που καταγγέλλουν το κράτος της δεξιάς σε κάθε ευκαιρία, ξεχνώντας όμως μια μικρή λεπτομέρεια: ο κόσμος προσβλέπει σε μία δυναμικότερη καταστολή των κινητοποιήσεων, διότι έτσι θα πάει ταχύτερα για ψώνια και για φλερτ στο κέντρο. Είναι γεγονός ότι ο λαός έχει κάνει μια –μικρή μεν αλλά σαφή δεξιά– στροφή και στο ζήτημα αυτό. Ο Πολύδωρας προστατεύει την ησυχία και κάνει τη βρόμικη δουλειά για τον κάτοικο της Εκάλης και του Κολωνακίου. Έτσι έχει το κλίμα. Είναι ένα πολιτικό κλίμα κατάλληλο για νίκη της ΝΔ, και κατάλληλο επίσης για συρρίκνωση των μικρών κομμάτων – αφού η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων θα αφήσει μικρό χώρο για ψήφους ιδεών.
Μέχρι τις εκλογές θα ζήσουμε αρκετές μικρές εντάσεις, που θα χρωματίσουν την εκλογική πορεία. Προχθές, ας πούμε, τα πράγματα άναψαν στη Θεσσαλονίκη από την πρόταση ενός απίθανου νομαρχιακού συμβούλου, του οικολόγου Μ. Τρεμόπουλου, να τιμήσει η Θεσσαλονίκη το σφαγέα των Ελλήνων Μικρασιατών, τον Κεμάλ Ατατούρκ, επειδή –λέει– είναι «παιδί της»! Ώρες είναι να ξεσηκωθεί και η Βιέννη και να κάνει τίποτα ωραία αφιερώματα στον Χίτλερ, μιμούμενη τον ιδιότυπο γραικυλισμό μερικών νεοελλήνων.
Την ίδια ώρα που ερχόταν ο Κεμάλ του Τρεμόπουλου είχαμε και το νόμο για την καύση των νεκρών. Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλης πνευματικής σημασίας, παρότι έχει δικαίωμα φυσικό ο καθένας να διαλέγει ο ίδιος τον τρόπο που θα μας αφήσει χρόνους. Η καύση –μια προτεσταντική ιδέα, ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην ύλη, απέναντι στο σώμα– στηρίζεται ακριβώς στην αποθέωση της ψυχής και στην πεποίθηση ότι το σώμα είναι αμαρτωλό. Είναι η φυλακή της. Έτσι, αυτό το σώμα πρέπει να γίνει στάχτη, διότι η ψυχή μετράει. Αυτή είναι η προτεσταντική παράδοση επί του θέματος. Η δική μας, η ορθόδοξη παράδοση, είναι εντελώς αλλού, καθότι –ακολουθώντας τους έλληνες πατέρες αλλά και την αρχαιοελληνική ιδέα περί σώματος– σέβεται την ύλη, σέβεται τα πάθη της, και επίσης σέβεται το σώμα. Η ψυχή κατοικεί μέσα εκεί για να αναστηθούν και τα δύο. Επομένως η καύση για έναν ορθόδοξο είναι αδιανόητη.
Δεν γεννάται βεβαίως ζήτημα για το δικαίωμα της επιλογής, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε και τις παραδόσεις μας, ώστε να ξέρουμε τι ζητάμε. Όπως και η περίφημη Σεγκολέν, που ξέχασε τη συντηρητική στροφή των τελευταίων ετών στη Γαλλία και άρχισε να λέει διάφορα παλαβά για την Κορσική και για το Κεμπέκ, με αποτέλεσμα να έχει ήδη χάσει τις εκλογές. Εδώ, οι δικοί μας αφελείς νόμιζαν ότι ο Σαρκοζί, επειδή είναι σκληρός δεξιός και δέρνει τους νεαρούς, θα χάσει από τη νόστιμη Σεγκολέν. Πλην όμως γι’ αυτό ακριβώς θα τις κερδίσει, επειδή τάραξε στο ξύλο τα φτωχαδάκια του Παρισιού: οι Γάλλοι νιώθουν ανασφαλείς πλέον, και ζητάνε κάποιον που να προκαλεί σιγουριά. Δηλαδή τον μίζερο και σκληρό Σαρκοζί.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ