Σταδιακά, σε φάσεις ανά δύο εβδομάδες, θα πρέπει να γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι χώρες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση, τόνισε ο ΠΟΥ.
Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να πληρούνται έξι κριτήρια, για την άρση των περιορισμών, ενώ ήδη χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην Ισπανία από τη Μ. Δευτέρα επετράπη σε κάποιους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στην Αυστρία άνοιξαν ορισμένα καταστήματα και στη Δανία σήμερα άρχισαν να ανοίγουν τα σχολεία.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά όμως, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος. «Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες...», ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», επισήμανε ο Οργανισμός, που προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».
Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της πανδημίας, αναφέρει ο Οργανισμός, στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του. «Η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα», επισημαίνει ακόμη ο ΠΟΥ.
Η κάθε χώρα, τονίζει ο Οργανισμός, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της, προκειμένου να αντιδράσει άμεσα ώστε να ελέγξει την όποια εξάπλωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters