Εδώ και εβδομάδες, η εργασία από το σπίτι έχει γίνει η νέα κανονικότητα σε όλο τον πλανήτη, λόγω του κορωνοϊού. Για κάποιους, το «πεδίο» εργασίας είναι εκτός πλανήτη. Για πρώτη φορά, στελέχη της NASA καθοδηγούν από το σπίτι τους το ρόβερ Curiosity, που είναι στον Άρη.
Στις 20 Μαρτίου 2020, δεν υπήρχε κανένα από τα μέλη της ομάδας στην έδρα της, στο εργαστήριο της NASA στην νότια Καλιφόρνια, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Δύο ημέρες αργότερα, άρχισαν να στέλνονται εντολές από το σπίτι, όπως για παράδειγμα για τη συλλογή πετρωμάτων από τοποθεσία στον Άρη που έχει ονομαστεί «Εδιμβούργο».
Η προετοιμασία είχε αρχίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν η ομάδα που χειρίζεται το ρόβερ Curiosity έθεσε επί τάπητος το πώς θα λειτουργούν από τα σπίτια τους. Έτσι, μοιράστηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός στα στελέχη της NASA.
Mars waits for no one.
— NASA JPL (@NASAJPL) April 14, 2020
The entire @MarsCuriosity team has joined the rover in working remotely. And like many who now work from home, they’re faced with new challenges not necessarily on the Martian surface. Here’s how they’re making it work: https://t.co/QAJa5OTpa8 pic.twitter.com/GgnJG9fIAE
Συνήθως, τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται με εκατοντάδες επιστήμονες από ερευνητικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αποφασιστεί πού θα οδηγηθεί το Curiosity και πώς θα συγκεντρωθούν στοιχεία.
Στον προγραμματισμό κάθε επόμενου βήματος του ρόβερ συνήθως εμπλέκονται τουλάχιστον 20 άνθρωποι, που αναπτύσσουν και τεστάρουν τις εντολές, στην έδρα της ομάδας ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν με δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται αλλού.
«Συνήθως είμαστε σε ένα δωμάτιο, κοιτάζοντας τις ίδιες οθόνες, εικόνες και δεδομένα. Άνθρωποι μιλούν σε μικρές ομάδες, αλλά και ο ένας στον άλλον από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη», περιέγραψε η Αλίσια Όλμπα, επικεφαλής της ομάδας. Τώρα κάνουν την ίδια δουλειά με τηλεδιασκέψεις και εφαρμογές μηνυμάτων.
Απαιτείται λίγη επιπλέον προσπάθεια, για να διασφαλιστεί ο καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, κάτι που σημαίνει ότι ο προγραμματισμός κάθε ημέρας απαιτεί 1-2 ώρες παραπάνω από ό,τι συνήθως, αναφέρει η NASA. Κάτι που βάζει όρια στο πόσες εντολές στέλνονται κάθε ημέρα. Αλλά σε γενικές γραμμές, το Curiosity παραμένει το ίδιο παραγωγικό, διαβεβαιώνει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
σχόλια