Το μικρό παράπτωμα του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Το μικρό παράπτωμα του Ευριπίδη Στυλιανίδη Facebook Twitter
0

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν θα έχει την τύχη της προκατόχου του. Δεν θαυποστεί καμία τιμωρία αν κρατήσει αυταρχική στάση. Θα εκλέγεται στη Ροδόπημέχρι τα βαθιά του γεράματα. Πενήντα χρόνια είχαν να βγάλουν υπουργό από τονομό, και τον είδαν στο πρόσωπο του δικηγόρου που έγινε το νεότερο μέλος τηςκυβέρνησης Καραμανλή το 2004. Η οικογένειά του είναι ιδιαιτέρως αγαπητή. Οπατέρας του ήταν δάσκαλος που δίδασκε για 36 χρόνια στην περιοχή. Τον Ευριπίδηθα τον καμαρώνουν, θα τον στηρίζουν και θα πίνουν νερό στο όνομά του - πότεεπειδή έφτιαξε γηροκομείο, πότε γιατί επέκτεινε κάποιο νοσοκομείο. Οι πορείεςγια τα εκπαιδευτικά γίνονται έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα και οι κάτοικοι τηςΚομοτηνής τις βλέπουν από την τηλεόραση. Ο Στυλιανίδης θα βλέπει τις πορείεςαπό το παράθυρο του γραφείου του, αλλά θα τις βλέπει στωικά. Πάντα θεωρούσε εκείνουςπου έχουν αντίθετη άποψη «θορυβώδη μειοψηφία». Με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή,θα εφαρμόσει όσα οραματίζεται για την εκπαίδευση από τα φοιτητικά του χρόνια. Ήδητο 1989 δημοσίευε, παρέα με τον ιδεολογικό συνοδοιπόρο Μανώλη Κοττάκη, συμφοιτητήστο Δημοκρίτειο, τις απόψεις του περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όταν ο Στυλιανίδης μιλούσε γιαιδιωτικά πανεπιστήμια δεν αντιδρούσε μόνον η Αριστερά αλλά και πολλοίπροσκείμενοι στην παράταξή του. Φανταστείτε ότι προ εικοσαετίας εισήγαγε καινάδαιμόνια, όπως την ιδέα να χρηματοδοτούνται από το κράτος τα ιδιωτικάπανεπιστήμια, γιατί έτσι -έλεγε- γίνεται σε πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες.Κατά καιρούς έχει υποστηρίξει να ορίζεται ο αριθμός εισακτέων από τις ανάγκες τηςαγοράς, να διορίζεται μάνατζερ στα πανεπιστήμια, και ο πρύτανης να ασχολείταιμόνο με το επιστημονικό κομμάτι. Πρότεινε επίσης τη δική του εκδοχή για κοινωνικήδικαιοσύνη: όταν τα παιδιά των πλουσίων σπουδάζουν στο εξωτερικό, να μπορούνκαι τα παιδιά των πτωχών να σπουδάζουν σε εγχώρια ιδιωτικά ιδρύματα. Οι σκέψειςτους για την εκπαίδευση ανθολογούνται σε έναν τόμο με τον εύγλωττο τίτλο Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων,ένα ευαγγέλιο των φιλελεύθερων απόψεων για την εκπαίδευση.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχειχτίσει το προφίλ του σοβαρού, φιλόδοξου, ανερχόμενου νέου πολιτικού. Αν οιάλλοι βουλευτές βλέπουν την καρέκλα του υπουργού Παιδείας ως ηλεκτρική, γιαεκείνον είναι η χρυσή ευκαιρία να κάνει πράξη όσα ευαγγελίζεται. Αποσύροντας τοβιβλίο της έκτης δημοτικού έκλεισε το μάτι στα δεξιότερα έδρανα, ενώ ταυτόχροναδεν έχει ενδοκομματικές έχθρες. Αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι έχει καθαρέςσχέσεις με τους ψηφοφόρους του. Έχει πετάξει έξω από το γραφείο του άτομα πουπήγαν με φακελάκι για να κλείσουν μια δουλειά. Το καταλαβαίνουμε. Είναι ελαφρώςπρόστυχο να προτείνεις χρήματα στο βουλευτή σου για να προωθήσει κάτι. Δενξέρουμε όμως αν ο Στυλιανίδης επιδεικνύει την αυτή αυστηρότητα προς οικείουςκαι φίλους. Προεκλογικά έταζε μεταξύ άλλων τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκωνστη Ροδόπη. Είναι τυχαίο ότι νοίκιασε χωράφι του πατέρα του στην Ξυλαγανή γιανα αξιοποιηθεί από την Εταιρεία Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. που μελλοντικά θαδραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ρεύματος; Η διαδικασία είναι σε όλα νόμιμη, αλλάμήπως υπάρχει ένα μικρό ηθικό παράπτωμα;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ