Η Σουηδία που έχει δεχθεί κριτική παγκοσμίως για την στρατηγική της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δέχεται πλέον και πυρά στο εσωτερικό καθώς πολλοί εκτιμούν πως το τίμημα «πληρώνουν» οι ηλικιωμένοι.
Ο Guardian μεταδίδει την μαρτυρία του Magnus Bondesson, ιδρυτή νεοσύστατης εταιρείας. Λίγες μέρες μετά την απαγόρευση των επισκέψεων στον οίκο ευγηρίας όπου ζει η μητέρα του στην Ουψάλα, στις 3 Απριλίου, άρχισε να ανησυχεί. Λέει πως σε μια κλήση Skype είδε δύο υπαλλήλους χωρίς μάσκες και χωρίς γάντια. «Όταν τηλεφώνησα ξανά λίγες μέρες αργότερα, ρώτησα γιατί δεν χρησιμοποίησαν μάσκες και απάντησαν ότι ακολουθούσαν απλώς τις οδηγίες».
Την ίδια εβδομάδα υπήρχαν πολλές αναφορές στα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας σχετικά με το πόσο άσχημα είχαν αρχίσει να πλήττονται τα γηροκομεία, με εκατοντάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται στη Στοκχόλμη.
Έκτοτε, έχει αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για να εξηγήσει πώς, παρά τον δηλωμένο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων από τους κινδύνους της πανδημίας, το ένα τρίτο των θανάτων ήταν άνθρωποι που ζουν σε κέντρα φροντίδας.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας έδειξαν ότι 1.333 άτομα είχαν πλέον πεθάνει από κορωνοϊό, ο κρατικός επιδημιολόγος Anders Tegnell της χώρας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα κέντρα φροντίδας ήταν ανησυχητική.
«Αυτός είναι ο μεγάλος προβληματικός τομέας μας», δήλωσε ο Tegnell. Την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, είπε ότι η χώρα αντιμετώπισε μια «σοβαρή κατάσταση» στα γηροκομεία της και διέταξε τους επικεφαλής υγείας να διεξάγουν έρευνα.
Η Lena Einhorn, ιολόγος που πρωτοστατεί στην κριτική κατά τη κυβέρνησης της Σουηδίας, δήλωσε στον Observer ότι η κυβέρνηση και ο οργανισμός υγείας εξακολουθούν να μην δίνουν εξηγήσεις. «Πρέπει να παραδεχτούν ότι είναι μια τεράστια αποτυχία, αφού συνεχώς λένε ότι ο κύριος στόχος τους ήταν η προστασία των ηλικιωμένων», είπε. «Αλλά αυτό που είναι πραγματικά περίεργο είναι ότι ακόμα δεν αναγνωρίζουν το λάθος. Λένε ότι είναι πολύ ατυχές, ερευνούν και ότι είναι θέμα κατάρτισης του προσωπικού, αλλά δεν θα αναγνωρίσουν ότι η προ-συμπτωματική ή ασυμπτωματική εξάπλωση είναι ένας παράγοντας»
Η συμβουλή στους εργαζομένους και νοσηλευτές που φροντίζουν ηλικιωμένους, όπως η 69χρονη μητέρα του Bondesson, είναι ότι δεν πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες ή να χρησιμοποιούν άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, εκτός εάν έχουν να κάνουν με κάποιον σε οίκο ευγηρίας για τον οποίο έχουν λόγους να υποπτεύονται ότι είναι μολυσμένος.
«Όπου εργάζομαι, δεν έχουμε καθόλου μάσκες προσώπου και συνεργαζόμαστε με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», δήλωσε ένας υπάλληλος σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. «Δεν έχουμε απολυμαντικό χεριών, μόνο σαπούνι. Αυτό είναι όλο. Όλοι ανησυχούν γι 'αυτό. Είμαστε όλοι ανήσυχοι», προσθέτει.
«Το χειρότερο είναι ότι εμείς, το προσωπικό, μεταφέρουμε τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους», είπε μια νοσοκόμα στο σουηδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT. «Είναι θαύμα ότι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μολυνθεί. Είναι σκάνδαλο».
Η Einhorn ήταν μια από τους 22 σε ερευνητική ομάδα που ζήτησαν την Τρίτη από τους πολιτικούς της Σουηδίας να γίνει αλλαγή στρατηγικής για τον έλεγχο στη Σουηδία. Υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε κέντρα φροντίδας από ό, τι η Νορβηγία και η Φινλανδία δεν οφείλεται στα ίδια τα γηροκομία, αλλά λόγω της απόφασης της Σουηδίας να διατηρήσει ανοιχτά τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και να μην κλείσει εστιατόρια ή μπαρ.
«Δεν μεταδίδεται από το ένα γηροκομείο στο άλλο. Έρχεται ξεχωριστά. Υπάρχει ένα βασικό σφάλμα συστήματος στο πώς το αντιμετωπίζουμε», λέει.
Η συνάδελφος του Tegnell, AnnaSara Carnahan, δήλωσε την Παρασκευή στο Sveriges Radio ότι ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν από τα οίκους φροντίδας ηλικιωμένων ήταν «πιθανώς υποτιμημένος», καθώς οι περιφερειακές μονάδες για την υγεία ανέφεραν ότι πολλοί ηλικιωμένοι που πέθαναν δεν ελέγχθηκαν για κορωνοϊό.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια