Το κόκκινο και το μπλε χάπι του κορονοϊού

Το κόκκινο και το μπλε χάπι του κορονοϊού Facebook Twitter
0

Όλα μπορεί να τα αντέξει ο άνθρωπος, εκτός από την πραγματικότητα.


Και ιδίως μια πραγματικότητα τόσο αβέβαιη σαν αυτή που ζούμε τον τελευταίο καιρό. Τι κάνει λοιπόν; Μιας και δεν αντέχει στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι απρόβλεπτος, ότι πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα –μια βόλτα, μια χειραψία βρε αδερφέ–, από τη μια στιγμή στην άλλη εξαφανίζονται από τη ζωή μας, ότι επιστήμες όπως η ιατρική δεν διαθέτουν απαντήσεις εδώ και τώρα, προτιμάει χίλιες φορές να κάνει log out από την πραγματικότητα και να διακτινιστεί στο παράλληλο (και απείρως πιο άνετο και προβλέψιμο) σύμπαν των θεωριών συνομωσίας. Και μιας και το γέλιο προστατεύει το ανοσοποιητικό, πάμε να δούμε ορισμένες από τις πιο ακραίες και αστείες θεωρίες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό.


Υπάρχει λοιπόν μια θεωρία που λέει ότι τον ιό τον ανακάλυψαν Αφρικανοί επιστήμονες σε εργαστήρια της Αφρικής και τον ξαμόλησαν στον πλανήτη προκειμένου όλοι εμείς να αρρωστήσουμε και μετά να μας κυριεύσουνε. Έχετε ακούσει για Αφρικανούς ασθενείς; Δεν τους αναφέρουν καν στις ειδήσεις. Άρα δεν προσβάλλονται από τον ιό. Τι κι αν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εμείς τις αποκαλούμε χαριτολογώντας «παιδικές», όπως η ιλαρά, ξεκληρίζουν ολόκληρα χωριά κάτω στη Μαύρη Ήπειρο. (Ιλαρά, ε; Που την πέρασες παιδί με Βελουτέλα και Στρουμφάκια, και τη γιαγιά να σου τηγανίζει λουκουμάδες γιατί «είναι άρρωστο το παιδί, να φάει να συνέλθει»). Τι κι αν κοντεύει να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο στην Αφρική από λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Οι Αφρικανοί επιστήμονες κατασκευάζουν ιούς και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο.


Μιας και αναφέραμε το κολυμπηθρόξυλο, μια δεύτερη θεωρία συνομωσίας που κυκλοφορεί –κυρίως στο Facebook–, υποστηρίζει ότι όλα αυτά αποτελούν σκευωρία ώστε να «χτυπηθεί η Ορθόδοξη πίστη μας». Το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί συναθροίσεις και εκδηλώσεις όλων των θρησκειών, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Και έτσι άτομα, που μέχρι πρότινος δεν ήξεραν καν τι μέρα πέφτει το Πάσχα και πίστευαν ότι το εξαπτέρυγο είναι γλυκό με έξι υλικά, φέτος έχουν μετατραπεί σε ...Υπερασπιστές της Πίστεως και ετοιμάζονται σαν τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο για την Τρίτη Σταυροφορία. Επίσης, θεωρούν ότι ο ιός δεν κολλάει σε θρησκευτικό περιβάλλον οπότε, παρά τις απαγορεύσεις, επιμένουν να κοινωνούν, να φιλάνε εικόνες κ.λπ. εκθέτοντας ενίοτε και τα παιδιά τους στον κίνδυνο, ξεχνώντας ότι, δυστυχώς, υπήρξαν συνάνθρωποί μας που νόσησαν και έχασαν ακόμα και τη ζωή τους επιστρέφοντας από προσκύνημα στους Άγιους Τόπους (που πιο θρησκευτικό περιβάλλον απ' αυτούς δεν υπάρχει).


Τέλος, η πιο ευφάνταστη θεωρία αφορά τον Μπιλάκο τον Γκέιτς. Με δυο λόγια: ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς κατασκεύασε τον ιό, για να μας πουλήσει στη συνέχεια το εμβόλιο και έτσι να βγάλει του κόσμου τα λεφτά (διότι πεινάει ο άνθρωπος). Εν τω μεταξύ, αν είχε όντως ανάγκη από λεφτά ο Μπίλης, θα μας είχε σκαρώσει έναν ιό κομπιουτερικό ξεγυρισμένο, θα μας τον είχε ήδη αμολήσει στα πισία, τις ταμπλέτες και τα χαζοτηλέφωνά μας, θα μας είχε πατήσει ύστερα και μια ηλεκτρονική καραντίνα να πάθουμε όλοι σοκ από την ηλεκτρονική στέρηση (και μετά, να κι αν θα σκοτώναμε ολόκληρα οικόπεδα προκειμένου να προμηθευτούμε το anti-virus που θα μας μοσχοπούλαγε ο Μπιλ). Αλλά όχι, θέλει να μας πουλήσει εμβόλια (κι ας έχει χασούρα από τους αρνητές των εμβολίων).


Άσε και το άλλο: μέσω ειδικής τεχνολογίας 5G, οι ισχυροί του πλανήτη κατάφεραν να διασπείρουν στον κόσμο ξαφνικά έναν μυστηριώδη και έντονο φόβο (διότι, σε μια τέτοια κατάσταση, ποιος φοβάται μωρέ; Κι ο φόβος που βιώσαμε, τεχνητός ήτονε). Επιπλέον, η ειδική αυτή τεχνολογία προκαλεί και ταυτόχρονη εξασθένηση του ανοσοποιητικού (έτσι πες μας). Όλη αυτή τη σκευωρία –ευτυχώωωως!– την έφερε στο φως ο ...Τραμπ, να 'ναι καλά ο άνθρωπος, όλα τα βρίσκει, πάντα μέσα πέφτει.


Γιατί ναι, οι θάνατοι στην Ιταλία; Μούφα! Οι εικόνες από τα νοσοκομεία; Ψεύτικες! Πίτσα να παραγγείλεις, Play-Doh θα σου στείλουν! Κι εγώ εδώ στην Μπολόνια, Τρούμαν σόου ζω, και όταν κάνω διάλλειμα από τις μεταφράσεις μου για να βγω να πάρω προμήθειες και περνάω δίπλα από ανοιχτά παράθυρα και πιάνω αποσπάσματα από τις συνομιλίες των ενοίκων, (τύπου: «ναι, όλοι άρρωστοι είναι», «η νοσηλεύτρια κόρη μου κάθε βράδυ καίει τη στολή της στον κλίβανο», κ.λπ.), στα ψέματα το κάνουν, κομπάρσοι παιδί μου, τους έχουνε βάλει για να μας κοροϊδέψουν ότι κάτι κακό συμβαίνει.


Αν και, αυτός που σίγουρα μας κοροϊδεύει όλους, είναι ο ίδιος ο ιός: δεν είναι απλώς ότι μας έκλεισε στο σπίτι και μας αναστάτωσε τη ζωή. Είναι ότι μας έκανε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να απορρίψουμε τη λογική μιας αβέβαιης πραγματικότητας υιοθετώντας την παραφροσύνη μιας σίγουρης μυθοπλασίας. Και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο. Η εκάστοτε θεωρία συνομωσίας, σαν το μπλε χάπι του Μάτριξ, κουκουλώνει τους φόβους μας με το security blanket μιας ψευδαίσθησης ελέγχου, μιας και πολλοί αισθανόμαστε πιο άνετα με την ιδέα ότι οι ισχυροί μάς καταπιέζουν με ψέματα παρά με την ιδέα ότι κανείς δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω σε τίποτα και ότι η ζωή μας κρέμεται από μία κλωστή. Δεν είμαστε σε θέση να αντέξουμε στην ιδέα ότι ακόμα και ολόκληρες κυβερνήσεις και υπερδυνάμεις δείχνουν να τα έχουν χαμένα μπροστά σε μια τέτοια απειλή.


Το κόκκινο χάπι, από την άλλη, μας κάνει να κοιτάξουμε με θάρρος στα μάτια την πραγματικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με την ίδια τη ζωή: απρόβλεπτη, μοναδική, προπαντός αληθινή. Αυτές οι δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες μάς ωριμάζουν, μάς φέρνουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και τις επιλογές μας, αναγκάζουν το ράθυμο μυαλό μας να σκεφτεί πιο έντονα, να προσαρμοστεί, να ανέβει επίπεδο. Επιπλέον, όλο αυτό μας έχει φέρει πιο κοντά, παρόλη την καραντίνα, διότι βιώνουμε συλλογικά συναισθήματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Δίνουμε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, αναγνωρίζουμε τη σημασία ιατρών και νοσηλευτών. Η πραγματικότητα μας διδάσκει τον σεβασμό για τους άλλους: είδαμε ότι όλοι τραβάμε κουπί στην ίδια γαλέρα και ότι οι πράξεις του ενός έχουν πολύ πιο άμεσο αντίκτυπο στον άλλο από ό,τι νομίζαμε. Επίσης, μας στριμώχνει ώστε να βάλουμε προτεραιότητες, να ασχοληθούμε με την ουσία, με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Η κρίση του κορονοϊού είναι η πρόκληση της εποχής μας: εδώ θα δείξουμε την αξία μας. Εν μέσω πανδημίας, φόβου και δυστυχίας, δεν είναι καθόλου περίεργο πως, όσοι επιλέξαμε το κόκκινο χάπι, νιώθουμε πιο ζωντανοί.


Εσείς ποιο χάπι επιλέγετε;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ