Fitch: Υποβάθμισε σε σταθερή την προοπτική της Ελλάδας- Προβλέπει ύφεση 8,1%

Fitch: Υποβάθμισε σε σταθερή την προοπτική της Ελλάδας- Προβλέπει ύφεση 8,1% Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την προοπτική (outlook) της ελληνικής οικονομίας, από θετική σε σταθερή, αλλά διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ».

O Fitch σημειώνει ότι αυτή η αναθεώρηση της προοπτικής αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η κρίση του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημοσιονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 8,1% φέτος, αντικατοπτρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την παγκόσμια ύφεση και την απότομη πτώση του τουρισμού. Ο Fitch σημειώνει ότι ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε κάποια ανάκαμψη στη δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο το 2020 και το 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 να φτάνει το 5,1%», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά σημειώνει την υψηλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο την εκτίμηση για την ύφεση όσο και για την επακόλουθη ανάπτυξη.

«Παρατεταμένες περίοδοι καραντίνας ή ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη ύφεση το 2020 και πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021», επισημαίνει ο Fitch.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ του 2019 θα ανατραπεί σε έλλειμμα 7,4% φέτος και περίπου 4,6% του ΑΕΠ το 2021. Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Fitch σημειώνει ότι αυτό υποχώρησε στο 176,6% του ΑΕΠ το 2019 αλλά εκτιμάται ότι στα τέλη του 2020 θα ανέβει στο 194,8 του ΑΕΠ και το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%. Αυτή η εκτίμηση είναι με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο το μαξιλάρι ρευστότητας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM