ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τσιόδρας: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από κορωνοϊό - Ευρωπαϊκή ανάλυση

Τσιόδρας: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από κορωνοϊό - Ευρωπαϊκή ανάλυση Facebook Twitter
0

Για τις ομάδες ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από το νέο κορωνοϊό, μίλησε στην απογευματινή συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Αναφερόμενος σε πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες, ο καθηγητής εξήγησε πως υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου έχουν:

-οι καρδιοπαθείς (19,4%)

-οι χρόνια αναπνευστικώς άρρωστοι, εξαίρεση όσους πάσχουν από άσθμα (16,5%)

-οι διαβητικοί (14,8%)

-οι υπερτασικοί (11,6%) και 

-οι νεφροπαθείς (9,5%)

Όπως είπε ο διακεκριμένος λοιμοξιολόγος αυτές είναι οι κύριες κατηγορίες ανθρώπων που ασθενούν με τον νέο ιό και κινδυνεύουν με «κακή έκβαση». 

Στον αντίποδα, για τα παιδιά ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος από τα αντίστοιχα ποσοστά στους ενηλίκους. Κοινώς, η πιθανότητα μια λοίμωξη να σημειωθεί μεταξύ ευαίσθητων ατόμων που δεν έχουν ανοσία, μέσα σε μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα - είτε στο σπίτι, είτε μέσω άλλης στενής επαφής - για τα παιδιά υπολογίζεται στο 4,7% ενώ για τους ενήλικες η πιθανότητα ανέρχεται σε 17,1%.

Επιπλέον, η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά, είναι στο 0,26, σε σχέση με την πιθανότητα στους ενήλικες άνω των 60 ετών.

Αναφορικά με τα κρούσματα σε μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, στο Περιστέρι ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντική επιδημία στη δομή υγείας, με αυξημένο κίνδυνο και και ευπαθείς ομάδες. Τρεις ασθενείς κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Ακόμα 17 άτομα του προσωπικού που βρέθηκαν θετικά, έχουν τεθεί σε καραντίνα, σε κατ' οίκον απομόνωση η εξέλιξη της υγείας τους παρακολουθείται. Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωση πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ θετικών και αρνητικών ασθενών.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στην κλινική αλλά και οποιοσδήποτε νοσηλεύτηκε για οποιονδήποτε λόγο στην κλινική τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας. Σε όλους τους ασθενείς που ήταν αρνητικοί και παρέμειναν στην κλινική, θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος ανά δύο με τρεις ημέρες, ανάλογα με την ημέρα αιμοκάθαρσης ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή μελλοντικού θετικού κρούσματος. 

Παράλληλα δόθηκαν φάρμακα για προφυλακτική αγωγή στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόοδο της νόσου, ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης συνεχίζεται. «Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα - είναι σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας, είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η η αμέλεια δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο», κατέληξε ο καθηγητής.  

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM