Λαγοί κανίβαλοι - Τα ντοκουμέντα που αποκάλυψαν πρώτη φορά το μυστικό της σπάνιας συμπεριφοράς

Λαγοί κανίβαλοι - Τα ντοκουμέντα που αποκάλυψαν πρώτη φορά το μυστικό της σπάνιας συμπεριφοράς Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά, εικόνες ντοκουμέντο αποκαλύπτουν πως κάποιοι λαγοί έχουν όρεξη για κρέας και είναι επίσης κανίβαλοι.

Οι λαγοί του χιονιού, στα εδάφη Yukon του Καναδά, τρώνε κρέας για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια μεγάλων και έντονων χειμώνων σε ένα από τα πιο κρύα μέρη της Γης.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα θηλαστικά τρέφονται αποκλειστικά με βλάστηση, αλλά όταν το χιόνι καλύπτει το τοπίο και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 30, πεινασμένοι λαγοί τρέφονται από κουφάρια πουλιών ή και άλλων λαγών.

Το υλικό το οποίο παρουσιάζει το National Geographic, έχει επίσης καταγράψει λαγούς να τρέφονται από κουφάρι λύγκα, τον κύριο θηρευτή τους, λέει ο Michael Peers από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, ο οποίος ηγήθηκε μιας νέας μελέτης για το φαινόμενο.

«Ήταν συγκλονιστικό όταν το είδαμε για πρώτη φορά», λέει ο Peers, ο οποίος πιστεύει ότι οι λαγοί αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δηλώνει πως κανείς δεν είχε ιδέα πως κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία τους λαγούς που έτρωγαν κρέας, αφού εγκατέστησαν κάμερες δίπλα σε σφάγια λαγών με στόχο να καταγράψουν τη συμπεριφορά αρπακτικών. Στα δυόμισι χρόνια της καταγραφής υπήρξαν πολλά περιστατικά με λαγούς που έφαγαν από τα σφάγια.

Οι εκπληκτικές εικόνες δείχνουν ότι τα ζώα δεν ταξινομούνται αποκλειστικά ως φυτοφάγα ή σαρκοφάγα και ότι οι λαγοί τρώνε κανονικά κρέας, υπό συνθήκες.

Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει λαγούς που τρώνε κρέας - και την τάση τους για βία - ήδη από το 1921, αλλά αυτές οι αναφορές δεν είχαν ποτέ συνοδευτεί από υλικό και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει υλικό στην κάμερα.

Μια από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις μεταξύ των πρόσφατων δεδομένων, λέει ο Peers, είναι ότι τα λαγοί τρώνε τα φτερά από τα σφάγια ενός είδους πέρδικας. Δεν είναι γνωστό πώς τα στομάχια τους είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα φτερά, τα οποία μπορεί να είναι πηγή ινών. 

Η σκόπιμη κατάποση των φτερών - που είναι κυρίως φτιαγμένα από κερατίνη και περιέχουν λίγες πρωτεΐνες - είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη μεταξύ των θηλαστικών, λένε οι επιστήμονες.

Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει ήταν το πώς οι λαγοί υπερασπίζονταν τα σφάγια τους από άλλους λαγούς.

Οι επιστήμονες θα συνεχίζουν την έρευνά τους για τους λαγούς και τις διατροφικές τους συνήθειες υπό τα νέα δεδομένα.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM