Κορωνοϊός: H έβδομη μέρα και ο μυστήριος μηχανισμός που προβληματίζει τους επιστήμονες

Κορωνοϊός: H έβδομη μέρα και ο μυστήριος μηχανισμός που προβληματίζει τους επιστήμονες Facebook Twitter
Aνθρώπινο κύτταρο προσβεβλημένο από SARS-CoV-2
0

Ο παθολόγος Δρ. David Darley λέει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε μια μικρή ομάδα ασθενών με Covid-19, την έβδομη ημέρα από τα συμπτώματα κορωνοϊού.

«Μέχρι το τέλος αυτής της πρώτης εβδομάδας, είναι σταθεροί», λέει ο Darley, γιατρός στο νοσοκομείο St Vincent του Σίδνεϊ. «Και μετά ξαφνικά, έχουν αυτήν την υπερ-φλεγμονώδη απόκριση. Οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε αυτή τη φλεγμονή αρχίζουν να κυκλοφορούν στο σώμα σε υψηλά επίπεδα».

Σε αυτούς τους ασθενείς, οι πνεύμονες αρχίζουν να παλεύουν. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν. Θρόμβοι αίματος σχηματίζονται σε όλο το σώμα. Ο εγκέφαλος και το εντερικό σύστημα μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Μερικοί εμφανίζουν αλλαγές στην προσωπικότητά τους, υποδηλώνοντας εγκεφαλική βλάβη.


«Νομίζω ότι αυτό που εξελίσσεται είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο σταδίων της νόσου και για κάποιο λόγο, δεν περνούν όλοι, όλα τα στάδια», λέει ο Darley. «Μερικοί περνούν στο πιο σοβαρό στάδιο και χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και οξυγόνο. Αυτοί οι ασθενείς τείνουν να είναι ηλικιωμένοι, είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες και επίσης έχουν άλλα ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις».

Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς θα επηρεαστούν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Κλινικοί γιατροί όπως ο Darley ελπίζουν ότι ένας βιοδείκτης ασθένειας - ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς - τελικά θα ανακαλυφθεί για κάθε στάδιο.

«Θα βοηθούσε τους κλινικούς ιατρούς να προβλέψουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ασθενείς και ίσως ακόμη και αν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της νόσου», είπε. «Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ποιος πρέπει να παρακολουθείται στενότερα στα νοσοκομεία και θα σήμαινε ότι έχουμε όλα τα συστήματα έτοιμα εάν επιδεινωθούν. Επίσης θα μας έδινε περισσότερη αυτοπεποίθηση να τους δώσουμε εξιτήριο αν ένας βιοδείκτης λέει ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο».

Ο Darley είναι ένας από τους ερευνητές που εργάζονται σε μια μακροχρόνια μελέτη του St Vincent για ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο μετά την έξοδο, λαμβάνοντας εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δουν αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και το αίμα. Θα αξιολογηθούν επίσης για τυχόν συνεχιζόμενες αλλαγές στις λειτουργίες του πνεύμονα και του εγκεφάλου. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν ο ιός προκαλεί μόνιμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη.

«Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη σαφές αν είναι ο ιός μολύνει τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία ή αν είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που δεν ελέγχεται και προκαλεί τραυματισμό στους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο Darley. «Ή, θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός και των δύο».

Ο καθηγητής Luciano Gattinoni εργάζεται σε ΜΕΘ για 40 χρόνια και είπε ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών με Covid-1

«Η παθογένεση δεν είναι ακόμη σαφής. Παρατηρούμε εγκεφαλική φλεγμονή σε ένα υποσύνολο ασθενών, και σε αυτούς βλέπουμε και αλλαγή συμπεριφοράς ή προσωπικότητας. Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον και υπάρχουν αναφορές που προέρχονται από αλλού, που κάνουν λόγο για εγκεφαλικά σε νεότερους ασθενείς. Δεν είναι σαφές εάν ο ιός μολύνει τα εσωτερικά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο ή εάν το αίμα του ασθενούς είναι υπερβολικά επιρρεπές σε πήξη λόγω όλων των φλεγμονών, οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο».

Ένας φημισμένος ειδικός από την Ιταλία, ο καθηγητής Luciano Gattinoni, δήλωσε ότι αυτός ο τύπος πήξης σε αναπνευστικές ασθένειες είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστος». Ο 75χρονος εργάζεται σε ΜΕΘ για 40 χρόνια και είπε ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών με Covid-19. Αυτό που είναι ιδιαίτερα προβληματικό είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν κακή οξυγόνωση, αλλά μικρή βλάβη στους πνεύμονες. Αυτός ο τύπος είναι πιο χαρακτηριστικός σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένεια υψομέτρου, παρά  από μια ιογενή λοίμωξη, λέει ο Gattignoni. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που είναι πολύ άρρωστοι, μπορεί να μην αισθάνονται ότι δυσκολεύονται πραγματικά να αναπνεύσουν - ακόμα και όταν στερούνται κρίσιμου οξυγόνου.

«Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» ο Gattinoni είπε στο Guardian Australia από το τμήμα εντατικής θεραπείας του γερμανικού νοσοκομείου όπου εργάζεται. «Η κακή οξυγόνωση και οι καλοί πνεύμονες υποδεικνύουν ότι αυτό πρέπει να έχει σχέση με τα αιμοφόρα αγγεία. Αλλά αυτά τα αγγεία είναι παντού. Στον εγκέφαλο. Στα νεφρά. Έτσι, σε μερικούς ασθενείς, επηρεάζονται πολλά όργανα».

«Το πρόβλημα είναι ότι η μηχανική υποστήριξη στην εντατική θεραπεία αντικαθιστά τη δύναμη των αναπνευστικών μυών. Εάν οι ασθενείς αγωνίζονται να αναπνεύσουν, αλλά η δομή των πνευμόνων τους είναι εντάξει, η μηχανική υποστήριξη δεν βοηθάει και στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής», είπε ο Gattinoni. Προσθέτει ότι ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών είναι αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν αναπνευστική υποστήριξη, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών πεθαίνουν, συνεχίζοντας να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα παρά τηΝ βοήθεια.

Ο γιατρός είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιούν αναπνευστήρες μόνο όταν χρειάζεται και την κατάλληλη στιγμή. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και πιστεύει ότι αν γίνεται σε λάθος χρόνο, αυτό ίσως εξηγεί γιατί ορισμένες ΜΕΘ έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από άλλες. «Ο συγχρονισμός με αυτήν την ασθένεια είναι απολύτως κρίσιμος», είπε. «Η αναπνευστική υποστήριξη δεν μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς ή πολύ αργά». Στο μεταξύ, στους ασθενείς χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα με την ελπίδα ότι μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Darley είπε ότι οι ακτινογραφίες των πνευμόνων ασθενών με Covid-19 είναι μοναδικές και κάνει λόγο για ένα θολό μοτίβο που δεν αποκρύπτει την υποκείμενη δομή των πνευμόνων. Ο καρκίνος του πνεύμονα, για παράδειγμα, εμφανίζεται συνήθως σε μια ακτινογραφία ως μια συμπαγής βλάβη, που κρύβει άλλες δομές στους πνεύμονες. Υπήρχαν κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στις ακτινογραφίες για Covid-19, δήλωσε ο Darley.

Υποψιάζεται ότι οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες επειδή ο ιός ενεργοποιείται από ένα ένζυμο που ελέγχεται από ανδρογόνα, μια ομάδα ορμονών που παίζουν ρόλο στα αρσενικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα και ο Darley πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε έρευνα για τον ιό έπρεπε να διεξαχθεί με ισχυρά επιστημονικά πρωτόκολλα.

«Χωρίς θεραπείες για αυτόν τον ιό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενείς αυτή τη στιγμή είναι να παρέχουμε υποστηρικτική φροντίδα», είπε. Αλλά, οι θεραπείες για αυτήν την ασθένεια μπορούν να προέλθουν μόνο από κλινικές δοκιμές. «Η δέσμευσή μας στο νοσοκομείο μας είναι να εργαστούμε με το υψηλότερο επίπεδο επιστημονικής έρευνας. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι για θεραπείες, αλλά διστάζουμε να δοκιμάσουμε θεραπείες εκτός των κλινικών δοκιμών εδώ».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM