Βρετανία: Τα μέτρα δεν πρέπει να αρθούν πριν κατανοήσουμε τον τρόπο διασποράς του Covid-19, λένε οι επιστήμονες

Βρετανία: Τα μέτρα δεν πρέπει να αρθούν πριν κατανοήσουμε τον τρόπο διασποράς του Covid-19, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
Βρετανία: Η καραντίνα δεν πρέπει να αρθεί ώσπου να κατανοήσουμε τον τρόπο διασπορά του Covid-19, λένε οι επιστήμονες (guardian)
0

Βρετανοί επιστήμονες επιχειρούν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον ιό Sars-Cov-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19, με δεδομένο τον κίνδυνο μετάδοσής του πριν από την άρση των έκτακτων μέτρων.

Ερευνητές λένε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει μόνο όταν γίνει κατανοητό γιατί εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα. Ένα τέτοιο μέγεθος σημαίνει ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο και τον εντοπισμό επαφών που έχουν μολυνθεί, βασική κυβερνητική στρατηγική της αντιμετώπισης του κορωνοϊού για τους επόμενους μήνες, γρήγορα θα πέσουν στο κενό.

«Χρειάζονται πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού», επιμένουν οι επιστήμονες. Τα νέα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση σχετικά με τις ρυθμίσεις στις οποίες θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα.  Για παράδειγμα, εάν είναι σχετικά ασφαλές να διοργανωθούν υπαίθριες εκδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές ομάδες ερευνητών ξεκίνησαν μελέτες με στόχο να βρουν απαντήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε αυτές τις έρευνες περιλαμβάνονται εργασίες και αναλύσεις γα τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα αερολύματα που φέρουν τον ιό, κάτι που θα συμβάλλει στο να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς μεταδίδεται η ασθένεια μεταξύ των ανθρώπων.

Επιπλέον, άλλα σχήματα στοχεύουν στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να διερευνήσουν πώς διαδίδεται ο ιός σε αυτούς από τους ασθενείς και στη συνέχεια σε άλλους ανθρώπους.

Η σημασία αυτής της τελευταίας προσέγγισης αποκαλύφθηκε σε πρόσφατα στοιχεία, που έχουν δείξει μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία, αλλά αποκαλύπτουν σημαντικές αυξήσεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Αυτό το σημείο τονίζει και η επιδημιολόγος Αν Τζόνσον του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η μείωση της μετάδοσης του Covid-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας είχε πλέον αναδειχθεί ως σημαντική προτεραιότητα. «Οι μισές από όλες τις νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας», είπε στο Observer. 

Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και ειδικού ρουχισμού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, πρόσθεσε.

«Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο από τους ασθενείς τους, από τους οποίους μπορούν να κολλήσουν τον ιό και, με τη σειρά τους, να τον μεταδώσουν στους συναδέλφους τους, στις οικογένειές τους και ενδεχομένως σε άλλους ασθενείς.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας ως απόλυτη προτεραιότητα, εάν θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία» επισήμανε.

Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο εμπειρογνώμονας στις μολυσματικές ασθένειες Τομ Γουίνγκφιλντ της Ιατρικής Σχολής του Λίβερπουλ.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων είναι πιο αργός στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στη μετάδοση που συμβαίνει σε περιβάλλοντα υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, στη μετάδοση στην κοινότητα παρά την κοινωνική απόσταση και, σε μικρότερο έκταση, στις αλυσίδες μετάδοσης που εξακολουθούν να συμβαίνουν στα νοικοκυριά, ειδικά σε μεγαλύτερα νοικοκυριά ή σε κοινόχρηστα καταλύματα.».

Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ξεκίνησαν μια μεγάλη μελέτη με στόχο να μάθουν πώς ακριβώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μολύνονται από τον ιό Covid-19.

«Έχουμε μια ομάδα 130 εργαζομένων στον τομέα της υγείας και πρόκειται να τους ελέγξουμε διεξοδικά τους επόμενους τρεις μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Φιν, επικεφαλής της έρευνας.

«Θα παίρνουμε δείγματα από αυτούς δύο φορές την εβδομάδα, θα λαμβάνουμε τακτικά δείγματα αίματος και θα καταγράφουμε τα συμπτώματά τους, με την προσδοκία ότι ορισμένα από αυτά θα μολυνθούν. Τότε θα μπορέσουμε να μάθουμε πότε μολύνθηκαν και πώς αυτό σχετίζεται με τα συμπτώματά τους εκείνη τη στιγμή. Επίσης, θα δούμε, πώς σχετίζεται με την ανοσολογική τους αντίδραση. Θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες σχετικά με το φυσικό ιστορικό της νόσου, επειδή καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι γνωστή λεπτομερώς. Από την άλλη πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται αυτή η ασθένεια», δήλωσε.

Ο Φιν είπε ότι η τρέχουσα μοντελοποίηση της νόσου, αν και εξαιρετική, βασίστηκε σε υποθέσεις. «Ουσιαστικά, τα μοντέλα είναι εικασίες για τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού. Για να απαλλαγούμε από την εικασία πρέπει να παρέχουμε στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται πραγματικά ο ιός».

Μια άλλη προσέγγιση ακολουθείται από μια άλλη ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον χημικό, καθηγητή Τζόναθαν Ριντ. Η ομάδα του μελετά τον τρόπο μετάδοσης του ιού Covid-19 από το ένα άτομο στο άλλο.

Αυτό συμβαίνει όταν αρκετά μεγάλα σταγονίδια μεταφέρονται από μολυσμένα άτομα με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό οι ιοί να εξαπλωθούν από πολύ μικρότερα σωματίδια, αν και δεν είναι σαφές εάν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό ιό ώστε να γίνουν μολυσματικοί.

«Είναι σαφώς σημαντικό να το ανακαλύψουμε αυτό γιατί τα αερολύματα μπορούν να ταξιδέψουν πολύ περισσότερο από τα βαρύτερα σταγονίδια», δήλωσε ο Ριντ.

Η ομάδα του μόλις δημιούργησε ένα υψηλής περιεκτικότητας, αυτοματοποιημένο εργαστήριο, που περιέχει μια συσκευή στην οποία μπορεί να ανασταλεί η πορεία των σωματιδίων αερολύματος που φέρουν τον ιό, ενώ οι ερευνητές αλλάζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το όζον, τα επίπεδα του ηλιακού φωτός και άλλες μεταβλητές.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μελετήσουμε πώς αλλάζει η μολυσματικότητα του ιού», πρόσθεσε ο Ριντ. «Αυτό μπορεί να μας πει εάν επηρεάζεται από τη ζέστη. Εάν υπάρχει ή μπορεί να υπάρχει κάποια εποχικότητα σε αυτήν την επιδημία.

Θα μπορούσαμε επίσης να πάρουμε καλύτερες πληροφορίες για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και δημόσιους χώρους, όσον αφορά τη θερμοκρασία ή την υγρασία, προκειμένου να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής του ιού έτσι ώστε να μειωθεί και η έκθεση σε αυτόν».

Με πληροφορίες του Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM