Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η φωτιά που ξέσπασε στη βίλα Κλωναρίδη επί της οδού Πατησίων.
Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες καταστρέφοντας ένα πολιτιστικό μνημείο περασμένων αιώνων του κέντρου της Αθήνας.
Αν και η βίλα Κλωναρίδη στο πάρκο Κλωναρίδη- Φιξ ήταν πολλά χρόνια ακατοίκητη, αποτελεί ζωντανή ιστορία της περιοχής, από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Στο σημείο βρέθηκε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης καθώς το κτίσμα έχει παραχωρηθεί από τη δεκαετία του '90, στον δήμο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η ιστορία της βίλας Κλωναρίδη
Στα τότε προάστια της Αθήνας, τα Πατήσια, όπου υπήρχαν ανθόκηποι, αμπελώνες και περιβόλια, λίγο πριν τον 20ο αιώνα χτίζεται η έπαυλη που έχει μείνει στην ιστορία από το όνομα του δεύτερου ιδιοκτήτη της ως βίλα Κλωναρίδη.
Το διώροφο, επιβλητικό κτήριο αγοράζεται από τους αδερφούς Κλωναρίδη, μαζί με τις γύρω εκτάσεις, προκειμένου να κατασκευάσουν το 1903 το ομώνυμο και πρώτο στην Ελλάδα, εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας.
Στη βίλα εγκαθίσταται η οικογένεια του Ερρίκου Κλωναρίδη. Εξάλλου τότε ήταν σύνηθες στην Ελλάδα, οι βιομήχανοι, να διαμένουν στον ευρύτερο χώρο των εργοστασίων τους, ώστε να έχουν τον άμεσο έλεγχο της παραγωγής.
Ωστόσο, σύντομα, η βίλα φάνηκε να μην εξυπηρετεί την οικογένεια Κλωναρίδη καθώς ήταν μικρή. Δύο φορές έγιναν επεκτάσεις στο κτίριο ώστε να φτάσει στη σημερινή της μορφή.
Το εργοστάσιο των αδερφών Κλωναρίδη ζει στιγμές δόξας, ακμής και παρακμής τον 20ο αιώνα. Το ίδιο και η βίλα, στην οποία κατοικούσε μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, η τελευταία κληρονόμος της οικογένειας.
Το 1994, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει διατηρητέα τη βίλα Κλωναρίδη, αναγνωρίζοντας την αρχιτεκτονική και πολιτισμική κληρονομιά του χώρου.
Η βίλα και το εργοστάσιο παραχωρούνται στον Δήμο Αθηναίων. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίζεται το 2000 και η βίλα αφήνεται στην εγκατάλειψη.
σχόλια