Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν μία εφαρμογή που εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης διαπιστώνει αν είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής, στόχος της είναι ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης «βλέπει» εάν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή πιθανό κρούσμα. Η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω facebook ή gmail. Η bitleaf, όπως ονόμασαν την ομάδα τους οι τέσσερις φοιτητές, αποτελείται από τους Γιώργο Τσούλο, Μάρκο Σταματάκη, Βασίλη Κυριαζόπουλο και Θάνο Σταματάκη.
«Σκεφτήκαμε πως η τεχνολογία δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά, ειδικά στην χώρα μας. Έτσι, καταλήξαμε πως μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων», αναφέρουν οι δημιουργοί της εφαρμογής σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο news247.gr.
Οι τέσσερις φοιτητές, που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί και σε προηγούμενα πρότζεκτ, αναφέρουν ότι μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ανώνυμα, δίνει πληροφορίες για την τοποθεσία του. Σε περίπτωση που νοσήσει, και πάλι ανώνυμα, το δηλώνει στην εφαρμογή. «Έτσι, ενημερώνονται όλοι οι χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα, τις τελευταίες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργικότητα της εφαρμογής στηρίζεται στην ατομική ευθύνη, που μέχρι στιγμής έχει δείξει ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό», υποστηρίζουν.
«Η εφαρμογή αποτελεί κοινωνική δράση και δεν αποσκοπούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτήν. Θα θέλαμε να γίνει το βασικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη της νόσου και να βοηθήσουμε στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.
Περισσότερα για την εφαρμογή μπορείτε να δείτε εδώ.
Με πληροφορίες από news247.gr
σχόλια