Ανοίγουν τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου τη Δευτέρα- Οι οδηγίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Ανοίγουν τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου τη Δευτέρα- Οι οδηγίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έπειτα από δύο μήνες, οι μαθητές της Γ' Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα, καθώς γίνεται το πρώτο βήμα στο άνοιγμα των σχολείων.

Η επιστροφή στα θρανία όμως γίνεται με αυστηρούς κανόνες για την προστασία από τον κορωνοϊό. «Έχουμε λάβει σειρά μέτρων ατομικής προστασίας και πρόληψης», είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ και θύμισε ότι: «Τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, μέχρι 15 μαθητές αν υπό-τμήμα. Θα πηγαίνουν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το μισό, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό τμήμα και την επόμενη εβδομάδα το ανάποδο».

Ακόμη, σημείωσε ότι τα θρανία θα απέχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο, έχουν προβλεφθεί διαφορετικά διαλείμματα ώστε να μειώνεται ο συγχρωτισμός, δεν θα λειτουργήσουν τα κυλικεία και έχουν σταλεί αντισηπτικά σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα. Ο καθαρισμός στα σχολεία θα γίνεται και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ενώ έχουν σταλεί αναλυτικές οδηγίες για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Η επιστροφή στα σχολεία

Τα σχολεία ανοίγουν- μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου τη Δευτέρα- για πρώτη φορά μετά την αναστολή λειτουργίας της 11ης Μαρτίου.

Οι δύο πρώτες ώρες του μαθήματος τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, με έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών. Παράλληλα ο ΕΟΔΥ κατάρτισε οδηγίες με όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς τους.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κάνουν μαθήματα έως τις 12 Ιουνίου, ενώ δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τη Δευτέρα ανοίγουν και τα τμήματα των φροντιστηρίων για τη Γ' Λυκείου, με την τήρηση αποστάσεων και έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Τα τμήματα της Α', Β' Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών ξεκινούν στις 18 Μαΐου. Από το υπουργείο, πάντως, συστήνεται η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές

  • Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
  • Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

Οι οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς

  • Να ενημερώσουν τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
  • Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
  • Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
  • Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
  • Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Οι συμβουλές προς γονείς και κηδεμόνες

- Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).

- Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.

- Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Η νέα πραγματικότητα στα σχολεία

Για να περιοριστεί ο συνωστισμός των μαθητών κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, δεν θα γίνεται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, αλλά θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Το διάλειμμα θα γίνεται με σταδιακή έξοδο των μαθητών, με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.


Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα με τα εξής:

  • Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη
  • Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες
  • Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό
  • Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη)
  • Χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις)
  • Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορωνοϊό, δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος που είναι στο ίδιο τμήμα προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφ' όσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση, οι μαθητές, γονείς ή/και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ:

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058
Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 


Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM