Η Σλοβενία ανακοίνωσε το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» -Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη

Η Σλοβενία ανακοίνωσε το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» -Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το «τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού» στη χώρα, το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κάνει κάτι τέτοιο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώνονταν λιγότερα από 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε ημέρα στη Σλοβενία. Στη χώρα των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων έως τώρα έχουν καταγραφεί 1.464 περιπτώσεις του ιού και 103 θάνατοι.

Πλέον, όσοι φτάνουν στη Σλοβενία από άλλα κράτη της ΕΕ δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών, κάτι που ίσχυε από τις αρχές Απριλίου. Όμως, θα παραμείνει σε ισχύ η καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών για τους πολίτες εκτός ΕΕ, με εξαίρεση διπλωμάτες και ανθρώπους που μεταφέρουν φορτία. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε ξένους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα, έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters. Το «τέλος της επιδημίας» σημαίνει ότι στα τέλη Μαΐου θα σταματήσει και η παροχή οικονομικής στήριξης σε πολίτες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Σλοβενίας θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν βασικούς κανόνες για την αποτροπή πιθανής εξάπλωσης του κορωνοϊού, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Έως τώρα, ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, η τήρηση απόστασης 1,5 μ., όπως και η χρήση αντισηπτικού πριν από την είσοδο σε δημόσιους χώρους.

Από τις 20 Απριλίου έχει αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στη Σλοβενία. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και από τη Δευτέρα κάποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία με έως 30 δωμάτια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM