Η Λατινική Αμερική είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Βραζιλία να απειλεί κυρίως τους μη προνομιούχους.
Ο Πρόεδρος Μπολσονάρου επικρίνεται για τις αντιλήψεις και τις τακτικές του ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι στις φαβέλες μετρούν θύματα.
Όμως, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ραγδαία στα φτωχότερα μέρη της μεγαλύτερης πόλης της Αμαζονίας, ένας ντόπιος ιερέας άρχισε να φτιάχνει μάσκες στην εκκλησία του και να τις διανέμει στην ενορία του.
Ο πατέρας Alfredo Avelar φτιάχνει και διανέμει μάσκες πόρτα - πόρτα στο Educandos, μια πολυσύχναστη φαβέλα στην πόλη Manaus της Βραζιλίας, όπου 16.000 άνθρωποι ζουν σε ξύλινα σπίτια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά ενός λόφου πάνω από ένα ποτάμι γεμάτο σκουπίδια και αποχετεύσεις.
«Η κατάσταση είναι ιδιάζουσα. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στα σπίτια τους λόγω έλλειψης νοσοκομειακών κρεβατιών », είπε ο 33χρονος ιερέας στην ενορία της Παναγίας της Διαρκούς Βοήθειας, όπου λειτουργεί.
Το νοσοκομειακό σύστημα στο Manaus έχει εξαντληθεί από κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ οι αυξανόμενοι θάνατοι ανάγκασαν το νεκροταφείο της πόλης να δημιουργήσει μαζικούς τάφους.
Πάνω από το 50% των κατοίκων της πόλης ζουν με ανεπαρκή στέγαση, σύμφωνα με το στατιστικό πρακτορείο IBGE της Βραζιλίας.
Τα περισσότερα σπίτια στο Educandos, που χτίστηκαν ένα μίλι από το κέντρο του Manaus σε έναν μολυσμένο παραπόταμο του Rio Negro, δεν διαθέτουν ούτε καν βασική αποχέτευση.
Ο ιερέας και οι βοηθοί του στην εκκλησία περνούν στα στενά σοκάκια, μοιράζοντας μάσκες ή σε αρκετές περιπτώσεις σπρώχνοντάς τες μέσα από τα σχεδόν ανύπαρκτα παράθυρα για τους ηλικιωμένους.
Μερικές από τις μάσκες του μπλε και του λευκού υφάσματος φέρουν μια σφραγίδα με την εικόνα της Παναγίας.
«Αποφάσισα να μείνω σπίτι γιατί φοβόμουν μην μολύνω τα παιδιά μου», λέει Juliane Silva, φορώντας τη μάσκα από την εκκλησία.
Σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 1.179 άνθρωποι και καταγράφηκαν 17.408 νέες περιπτώσεις του ιού. Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς, ενώ το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 12 Μαΐου, με 881 θανάτους.
Πλέον, η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο από άποψη κρουσμάτων κορωνοϊού, με 271.628 συνολικά, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ στις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο είναι στο 85%.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια