Μόνο πενήντα εικόνες από τις χιλιάδες και είναι αρκετές για να καταλάβει ένας επισκέπτης τον τόπο του. Γεωγραφικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές πληροφορίες, όλες αυτές είναι ελεύθερες στους χρήστες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη TRAVELOGUES - ME TO BΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ.
Η ιστοσελίδα αυτή του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις. Τα εισαγωγικά κείμενα για την κάθε περιοχή -έτσι όπως αυτή παραδίδεται από τα ίδια τα τεκμήρια (κείμενα και εικόνες) των περιηγητών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιωτικού ρεύματος-, τα κείμενα με τα οποία παρουσιάζεται η κάθε περιηγητική έκδοση, όπως και η κριτική θεώρηση του περιεχομένου της, ο εντοπισμός του εικονογραφικού θέματος στον γεωγραφικό χάρτη και οι πολλαπλές δυνατότητες θεματικής αναζήτησης καθώς και ποικίλες διαδραστικές εφαρμογές καθιστούν ουσιαστικά, την ιστοσελίδα αυτή, πανόραμα της περιηγητικής εικονογραφίας για τον ευρύτερο χώρο, όπου έδρασαν και οι Έλληνες, στη διάρκεια των πέντε τελευταίων αιώνων.
H Αθήνα αρχίζει να διαφαίνεται σαν σταθμός, σπάνια επιθυμητός, στους δρόμους των ταξιδιωτών του 16ου αιώνα. Και ως τον 17ο αιώνα παρέμεινε ένας χώρος περισσότερο ζωντανός στη σκέψη των λογίων της Δύσης, που από την Aναγέννηση και μετά ενέκυψαν περισσότερο στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και αργότερα στην αρχαιο-ρωμαϊκή τέχνη.
H Αθήνα αρχίζει να διαφαίνεται σαν σταθμός, σπάνια επιθυμητός, στους δρόμους των ταξιδιωτών του 16ου αιώνα. Και ως τον 17ο αιώνα παρέμεινε ένας χώρος περισσότερο ζωντανός στη σκέψη των λογίων της Δύσης, που από την Aναγέννηση και μετά ενέκυψαν περισσότερο στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και αργότερα στην αρχαιο-ρωμαϊκή τέχνη. Γύρω στα 1674-75 η Aθήνα εισέρχεται αιφνιδιαστικά στην ευρωπαϊκή συνείδηση με τα πρώτα λεπτομερειακά τοπογραφικά σχεδιαγράμματα της πόλης και με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον που αλληλοτροφοδοτείται με σχετικές δημοσιεύσεις. Η ιστορία της απεικόνισής της, μια ιστορία που δε σταμάτησε λεπτό μέσα στους αιώνες να ασκεί γοητεία σε κάθε επισκέπτη, έχει αρχίσει.
Αγαπητέ boxer, τα όσα γράφω είναι απολύτως τεκμηριωμένα, και όχι από το wikipedia. Το βιβλίο του Μ. Κομίνη πρώτη φορά το ακούω, μπορείς να μου δώσεις λεπτομέρειες της έκδοσης; Διότι σε μια πρώτη αναζήτηση δεν το βρίσκω σε καμία επιστημονική βιβλιοθήκη.
οι πολλοι φιλελληνες ειχαν μια εικονα,της αρχαιας ελλαδας.Οταν ερχονταν στην ελλαδα,απογοητευονταν βεβαια.Δεν θυμαμαι το ονομα ενος γαλλου φιλελληνα,που περεγραψε ,την απογοητευση του,για την υπαρχουσα κατασταση της ελλαδας,γυρω στο 1700 με 1800.[.....ειναι βαρυς ο ματωμενος ζυγος της σκλαβιας.Εκφυλιζει κοινωνιες και ατομα.]ενα ερωτημα;η Αθηνα γυρω στο 1700-1800,ειχε 300 κατοικους;γκρεμισματα παντου;ζουσαν σε σπηλιες οι κατοικοι στις γυρω περιοχες;
Όχι βέβαια! Είχε 12.000 κατοίκους, αμέτρητες εκκλησίες, τζαμιά, λουτρά, μεγάλες αρχοντικές κατοικίες, μικρότερες λαϊκές, εβδομαδιαίο παζάρι, ανθηρή εμπορική ζωή, προξενεία -ακόμα και κοσμική ζωή που προσπαθούσε να μιμηθεί την ευρωπαϊκή της εποχής. Και φυσικά κυκλοφορούσαν μονίμως εδώ περιηγητές, αρχαιοδίφες, αρχαιοκάπηλοι, που έδιναν ένα άλλο "χρώμα" στην κοινωνία της.
Λυπάμαι που θα σου χαλάσω το ροζ όνειρο της ευρωπαϊκής Αθήνας, αλλά προξενεία, μεγάλες αρχοντικές κατοικίες και κοσμική ζωή η Αθήνα απέκτησε μετά το 1834, επί Όθωνος. Πιο πριν ήταν ένα μικρό άθλιο χωριό. Σύμφωνα μάλιστα με τους περιηγητές και τους ιστορικούς, οι κάτοικοι της δεν ήταν μόνο Έλληνες, αλλά και Τούρκοι, Αρβανίτες, Αιθίοπες(!) και Τουρκόγυφτοι.Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Αθήνα ερημώθηκε από τους Βενετούς και ο πληθυσμός της μέχρι το 1800 δεν ξεπερνούσε τις 5000 άτομα. Τον Οκτώβριο του 1824, πραγματοποιήθηκε μια καταγραφή στην επαναστατημένη Αθήνα, σύμφωνα με την οποία στην πόλη υπήρχαν 9.040 κάτοικοι και 1.605 σπίτια, που κατανέμονταν σε 35 ενορίες.(wikipedia)Για όσους θέλουν πληροφορίες για την προ-επαναστατική Αθήνα, υπάρχει η εξαιρετική εργασία του Μάρκου Κομίνη "Η Αθήνα κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής διοίκησης 18ος - 19ος αιώνας".
σχόλια