Η Κυψέλη φωταγωγείται σε έναν χάρτη

Η Κυψέλη φωταγωγείται σε έναν χάρτη Facebook Twitter
1

Η ομάδα Φωτεινή Κυψέλη ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με μια πρωτοποριακή ιδέα, να αναζωογονήσει τη γειτονιά με έναν απλό τρόπο, φωτίζοντας τις εισόδους των πολυκατοικιών της.


Το «μανιφέστο» της ομάδας, όπως είχε δημοσιευτεί στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας στη LiFO, σημείωνε: «Είμαστε μια ομάδα κατοίκων της Κυψέλης που με ρομαντισμό και αισιοδοξία θέλουμε να δούμε και πάλι την Κυψέλη όπως ήταν κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, χωρίς να έχουμε καμία σχέση με κόμματα, δημοτική παράταξη κ.λπ.

»Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, όμως εμείς έχουμε βάλει στόχο να υπάρχει φως σε αυτή την ιστορική περιοχή και ξεκινάμε από τα σπίτια μας και τις πολυκατοικίες στις οποίες ζούμε ή τα μαγαζιά που διαθέτουμε.

»Μη σκεφτείς "μα, έχουμε άλλα, σημαντικότερα προβλήματα", έτσι δεν γίνεται ποτέ τίποτα. Το κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και το πρόβλημα του σωστού φωτισμού λύνεται εύκολα, πολύ φτηνά, με πολύ σημαντικό όφελος.

»Στόχος μας, λοιπόν, είναι η φωταγώγηση των εισόδων των πολυκατοικιών, όπως και των βιτρινών των μαγαζιών της Κυψέλης».

Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να αλλάξει μια γειτονιά. Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για αλλαγές, αλλά θα τολμήσω να μιλήσω για μια εξωστρέφεια που παρατηρείται.

Τέσσερα χρόνια μετά, μιλήσαμε με το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Κώστα Ζαμπέλη για τα αποτελέσματα της δράσης αλλά και τη νέα πρωτοβουλία της ομάδας, τον ηλεκτρονικό χάρτη της γειτονιάς με πληροφορίες και οπτικό υλικό για αμέτρητα σημεία της.

Η Κυψέλη φωταγωγείται σε έναν χάρτη Facebook Twitter
Τότε ο στόχος ήταν αρκετά πιο μονοσήμαντος και συγκεκριμένος. Δηλαδή, πώς θα μπορούσε να αλλάξει η γειτονιά μας, αλλά και όλη η Αθήνα, αν φωτίζαμε περισσότερο και πιο σωστά τις εισόδους των πολυκατοικιών.


— Τι σας κινητοποίησε για να ξεκινήσετε αρχικά;

Κλείνουμε τέσσερα χρόνια και συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και όρεξη! Τότε ο στόχος ήταν αρκετά πιο μονοσήμαντος και συγκεκριμένος. Δηλαδή, πώς θα μπορούσε να αλλάξει η γειτονιά μας, αλλά και όλη η Αθήνα, αν φωτίζαμε περισσότερο και πιο σωστά τις εισόδους των πολυκατοικιών.

Συνεχίζω να πιστεύω πως πρόκειται για εικόνα αναβάθμισης και ζωντάνιας, ακόμα κι αν ακούγεται κάπως παράξενος και ξεχωριστός αυτός ο στόχος. Αυτό εξελίχθηκε σε πολλά και αξιόλογα έργα φωτισμού αλλά και σημαντικές συνεργασίες.

Το ερέθισμα για μένα ήταν ο χρόνος που θέλω να αφιερώσω σε έργα και πράξεις που βασίζονται σε κάτι απλό και προφανές. Σκέφτηκα κάτι απλό λοιπόν, το φως!


— Από τότε έως σήμερα, τι έχει αλλάξει στην Κυψέλη;

Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να αλλάξει μια γειτονιά. Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για αλλαγές, αλλά θα τολμήσω να μιλήσω για μια εξωστρέφεια που παρατηρείται.

Οι ομάδες πολιτών είναι πολλές και συνεχίζουν να αυξάνονται, τα άδεια σπίτια και μαγαζιά αρχίζουν να μειώνονται και εύκολα διακρίνουμε μια αναβάθμιση της αγοράς αλλά και της νυχτερινής ζωής/διασκέδασης.

Υπάρχουν σημεία τα οποία πλέον αποτελούν αγαπημένο προορισμό για βόλτα, όπως η πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Η αγαπημένη Φωκίωνος Νέγρη φαίνεται πως αναζωογονείται, με πολλά σημεία της να αλλάζουν μορφή και πνεύμα. Μεταξύ αυτών και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Η Κυψέλη φωταγωγείται σε έναν χάρτη Facebook Twitter
Δεν μπορεί η Κυψέλη να μην έχει έναν τέτοιο χάρτη κι έτσι αναλάβαμε τη δημιουργία του από το μηδέν.


— Πείτε μας για τη νέα σας πρωτοβουλία, τον χάρτη της Κυψέλης. Τι περιλαμβάνει;

Ανοίξαμε τους ορίζοντες και δραστηριοποιηθήκαμε και σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το φως. Πριν από πολλά χρόνια, ο Κυψελιώτης Στέλιος Χαμόδρακας ξεκίνησε και έφτιαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Κυψέλης. Ο Στέλιος έφυγε, όπως και ο χάρτης του.

Δεν μπορεί η Κυψέλη να μην έχει έναν τέτοιο χάρτη κι έτσι αναλάβαμε τη δημιουργία του από το μηδέν. Συλλέξαμε στοιχεία, φωτογραφίες και περιγραφές από τα πιο αξιόλογα κτίρια της Κυψέλης.

Αρχικά, μας βοήθησε ο αρχιτέκτονας Νίκος Καβαδάς, αλλά και ο λάτρης της Κυψέλης, νευροβιολόγος Αλέξανδρος Λάβδας. Μετά από δεκάδες ώρες επεξεργασίας και ταξινόμησης ο χάρτης είναι έτοιμος! Πολύ σύντομα θα εισαγάγω κι άλλους τομείς, όπως φωτεινές εισόδους πολυκατοικιών, σινεμά και θέατρα και άλλα πεδία που σκέφτομαι.

— Ποιο είναι το όραμά σας γι' αυτό; Πώς ευελπιστείτε να εξελιχθεί;

Ελπίζω να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τους Κυψελιώτες και γιατί όχι για τους Αθηναίους γενικότερα. Θα χαρώ αν μάθω πως ο χάρτης αυτός ήταν η αφορμή για τη βόλτα μιας παρέας.

Και, φυσικά, πολύ σύντομα θα καλέσουμε τον κόσμο να βοηθήσει στη δημιουργία του χάρτη αυτού, στέλνοντας υλικό, φωτογραφίες και στοιχεία που θα τον κάνουν το πιο αξιόλογο πολιτιστικό στοιχείο αναφοράς της Κυψέλης. Η Κυψέλη μας αξίζει κάτι τέτοιο !

Η Κυψέλη φωταγωγείται σε έναν χάρτη Facebook Twitter
Ανοίξαμε τους ορίζοντες και δραστηριοποιηθήκαμε και σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το φως.

info

www.fotinikipseli.gr/map.html

Αθήνα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Αρχείο / Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης και η Σόφη Λάμπρου, οι άνθρωποι πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ αναβίωσης της Δημοτικής Αγοράς, μάς μιλούν για το όραμά τους λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια