Κατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας;

Κατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας; Facebook Twitter
Μέσω του Airbnb, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας μόνο, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων σήμερα υπερβαίνει τα 5.000, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τα νότια προάστια, όπου επίσης ανθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
2

Πριν από δύο χρόνια, η Airbnb ανακοίνωσε πως το Κουκάκι κατείχε το νούμερο 5 παγκοσμίως στις γειτονιές που σημείωσαν αύξηση της τουριστικής τους κίνησης το 2015. Στο Κουκάκι αυτή η αύξηση έφτασε τότε στο 800%. Και κάπως έτσι, μια γειτονιά της Αθήνας που θεωρούνταν ανέκαθεν τουριστική κατοχυρώθηκε ως ένα ακόμα «τουριστικό γκέτο» της πόλης μας.


«Η σημαντική ανάπτυξη που έχει αρχίσει να σημειώνεται στο Κουκάκι και στου Ψυρρή οφείλεται κατά πολύ στους τουρίστες του Αirbnb, διότι έτσι ξανάρθε ζωή και εισόδημα σε αυτές τις περιοχές. Ως εκ τούτου, άρχισαν να ανοίγουν ενδιαφέροντα μέρη. Έχει, βέβαια, και αρνητικά το Αirbnb, γιατί σε κάποιες περιοχές δεν βρίσκεις να νοικιάσεις σπίτι. Παίρνεις και σε ρωτάνε "για πόσο καιρό το θέλεις;". Κι αυτό είναι θέμα της πολιτείας, που πρέπει να το θεσμοθετήσει» λέει η Τina Κyriakis από τo Alternative Athens Tours.

Τώρα ο τουρίστας νοικιάζει ένα σπίτι και έτσι ωφελείται αυτός που του νοικιάζει το διαμέρισμα, το μίνι-μάρκετ της περιοχής, ο φούρνος, τα μαγαζάκια.

Βέβαια, το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί ήδη και σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, όπου πολλά σπίτια, ειδικά σε συνοικίες στο κέντρο, δεν διατίθενται πλέον σε μόνιμους ενοικιαστές αλλά κυρίως σε ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα. Μέσω του Airbnb, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας μόνο, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων σήμερα υπερβαίνει τα 5.000, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τα νότια προάστια, όπου επίσης ανθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.


«Το ιστορικό κέντρο αναμφίβολα έχει τη μερίδα του λέοντος, αλλά βλέπουμε εξαιρετική ζήτηση και περιφερειακά, κυρίως στο Κολωνάκι. Επίσης, εκπλήσσει ευχάριστα το ότι τα νότια προάστια, όσα είναι κοντά στην παραλιακή ζώνη, έχουν τουρισμό όλο τον χρόνο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο ιατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα βόρεια προάστια, κυρίως στο Χαλάνδρι. Δυστυχώς, τα Εξάρχεια έχουν χάσει για φέτος το στοίχημα της ανάπτυξης, καθώς οι επισκέπτες το βλέπουν πλέον όχι ως μια ζωντανή και εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας αλλά, δυστυχώς, ως πεδίο μαχών» ενημερώνει ο Νάσος Γαβαλάς, ιδρυτής της εταιρείας eazybnb, η οποία ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω της Airbnb.


Δεν βλέπουν όμως όλοι την εξέλιξη του Airbnb με θετικό μάτι. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ήδη εκφράσει διαμαρτυρίες σχετικά με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, που δεν αντιμετωπίζονται φορολογικά με τους ίδιους όρους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και διαφυγόντα κέρδη για το κράτος.


Υπάρχουν, όμως, και οι αντίθετες απόψεις. «Το Αirbnb πιστεύω ότι έχει κάνει μεγάλο καλό στον τουρισμό της Αθήνας. Καταλαβαίνω τους ξενοδόχους, αλλά αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Έχουν δίκιο μέχρι ένα σημείο, γιατί παλιά το ξενοδοχείο ήταν η μόνη επιλογή και προφανώς έχουν χάσει κόσμο, όμως τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να έχουν πελατεία, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πλένουν και να μαγειρεύουν στις διακοπές τους, θέλουν το ξενοδοχείο τους. Υπάρχει πελατεία για όλους. Η επιτυχία του Αirbnb δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικούς λόγους. Εξάλλου, μπορείς να βρεις φτηνότερη διαμονή σε ξενοδοχείο, όπως και σπίτια που είναι πανάκριβα. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν και προτιμούν να μείνουν σε σπίτι ντόπιου, σε μια γειτονιά. Κι εγώ αυτό θέλω όταν πάω σε μια ξένη πόλη. Το Αirbnb βοηθάει στον εκδημοκρατισμό του τουριστικού εισοδήματος, όπως και τα δικά μας tours ενισχύουν την τοπική οικονομία, γιατί πριν οι τουρίστες πήγαιναν σε συγκεκριμένες περιοχές, δίπλα στο ξενοδοχείο τους. Τώρα ο τουρίστας νοικιάζει ένα σπίτι και έτσι ωφελείται αυτός που του νοικιάζει το διαμέρισμα, το μίνι-μάρκετ της περιοχής, ο φούρνος, τα μαγαζάκια» δηλώνει η κ. Κyriakis από τo Alternative Athens Tours.

Ο μέσος όρος διαμονής των τουριστών στα καταλύματα που νοικιάζουν μέσω του Airbnb το καλοκαίρι τείνει να είναι 3-4 ημέρες. Η Αθήνα εξακολουθεί να λειτουργεί περισσότερο ως ενδιάμεση στάση πριν από τον τελικό τους προορισμό σε κάποιο νησί. Από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη όμως, που ο καιρός είναι καλύτερος, έχουμε πιο μακροχρόνια μέση διαμονή που φτάνει, κατά μέσο όρο, τις 7 ημέρες.

 
Ποιο είναι το προφίλ των δημοφιλών σπιτιών που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας;

«Είναι σπίτια που όχι μόνο είναι πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα, ώστε να παρέχουν σε μια οικογένεια άνετη διαβίωση, αλλά έχουν και χαρακτήρα που ξεφεύγει από το μία-από-τα-ίδια στυλ επίπλωσης και διακόσμησης. Η τοποθεσία, η πρόσβαση στα ΜΜΜ και η θέα σαφώς παίζουν μεγάλο ρόλο, αλλά και οι παροχές (κλιματισμός σε κάθε χώρο, γρήγορο Ίντερνετ, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, άνετο μπαλκόνι κ.ά.) ενός σπιτιού βοηθούν στην ανάδειξή του και στα θετικά σχόλια (reviews). Τέλος, τεράστια ζήτηση παρουσιάζουν σπίτια που έχουν 3+ υπνοδωμάτια, τα οποία επιλέγονται από μεγάλες οικογένειες, οι οποίες, ολοένα και περισσότερο, προτιμούν να βρουν σπίτια μέσω της Airbnb και όχι μικρά δωμάτια ξενοδοχείων» μας λέει ο Νάσος Γαβαλάς της eazybnb.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια