Γεωργιάδης: Τα νέα εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Γεωργιάδης: Τα νέα εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων Facebook Twitter
MOTIONTEAM
0

Τα εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων ανέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο «εργαλείο» για την παροχή κεφαλαίων κίνησης, εγγυημένο στο ποσοστό 80% του δανείου, για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας. Αυτό θα αφορά κάθε επιχείρηση, μικρομεσαίες ή μεγαλύτερες, με δέσμευση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα πήρε έγκριση από την Κομισιόν να αυξήσει τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου προγράμματος κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο «εργαλείο» που τέθηκε σε ισχύ, για παροχή κεφαλαίου κινήσεως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μισό εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες είναι ενήμερες τραπεζικά και έχουν μόνη δέσμευση να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας ως τον Δεκέμβριο του 2020, γνωστοποίησε ότι σε 3 ημέρες έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη έχουν δεσμευθεί από τις τράπεζες προς εκταμίευση 1.286.315.000 ευρώ για παροχή ρευστότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδοτούμενων επιτοκίων για τα δύο πρώτα χρόνια για την επιχείρηση που θα λάβει το δάνειο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι έχουν εγκριθεί ήδη 5.205 αιτήσεις από επιχειρήσεις- που αφορούν 93.379 εργαζομένους- στην πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων από Απρίλιο έως Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης, σε φάση επεξεργασίας είναι άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

Νέοι κύκλοι στον αναπτυξιακό νόμο

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί για υπογραφή στον υφυπουργό Οικονομικών η έναρξη δύο νέων κύκλων του αναπτυξιακού νόμου. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτό αφορά άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ- είτε φορολογικές απαλλαγές είτε επιδότηση- και 350 εκατομμύρια ευρώ στη γενική επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν για επέκταση των προγραμμάτων φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο πεδίων του αναπτυξιακού νόμου- στο 1 δισεκατομμύριο και στις δύο κατηγορίες- για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων από όλες τις επιχειρήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο.

«Με όλα αυτά τα εργαλεία, θα φτιάξουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα συμπληρώσει σε ένα βαθμό την απώλεια του οικονομικού κύκλου που θα φέρει για το 2020 η κρίση κυρίως στον τουρισμό και θα θέσουμε τις βάσεις για μεγάλη και ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ