Μητσοτάκης: Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές - Η ύφεση θα είναι μεγάλη

Μητσοτάκης: Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές - Η ύφεση θα είναι μεγάλη Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι «δραματικές και πολυεπίπεδες», υπογραμμίζοντας πως τους τελευταίους δύο μήνες «η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη επιλογή προστατεύοντας την υγεία και την ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας σε αυτόν τον σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό.

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε τον πρώτο, τον υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, και αυτές ξοδέψανε πολλά χρήματα αλλά δεν είχανε την ίδια επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. 

«Δαπανήσαμε - και για αυτό θα συζητήσουμε σήμερα - πολλούς πόρους προκειμένου κατ' αρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της προστασίας της υγείας. Το στόχο τον πετύχαμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μερικές χαρακτηριστικές ημερομηνίες:

-στις 30 Μαρτίου η Ελλάδα κατέγραψε τον μέγιστο αριθμό ασθενών με Covid-19 σε κλίνες (297 άτομα) ενώ πλέον έχουν μειωθεί στους 118

-στις 4 Απριλίου κατεγράφη και ο μέγιστος αριθμός διασωληνωμένων, με 93 άτομα στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα παραμένουν διασωληνωμένοι 41

Κατά τον ίδιο, οι συνέπειες αυτής επίθεσης του κορωνοϊού «χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κρίση. «Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για ένα αιώνα», είπε, αναγνωρίζοντας πως η κρίση θέτει σε κίνδυνο, ταυτόχρονα, «όλα όσα συγκροτούν τη φύση και υπόσταση ανθρώπου, την υγεία, την ευημερία και την συνύπαρξη τους με άλλους, την κοινωνικότητα δηλαδή».

Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη. Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «μια σειρά από έκτακτα μέτρα που ως τον Μάρτιο φάνταζαν απίθανα προστέθηκαν στην φαρέτρα της χώρας»/

Θα κρατήσει πολύ

Ενδεικτικά ανέφερε την αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες, την δυνατότητα των τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα, την ευχέρεια να διατεθούν περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την αξιοποίηση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. «Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες και το βλέμμα στην ημέρα επανεκκίνησης».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει». Εξήγησε δε ότι προκάλεσε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή για να αναλυθούν οι κυβερνητικές κατευθύνσεις στην οικονομία. Κατά τον ίδιο, έως τώρα το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ ευρώ - περίπου το 10% ΑΕΠ, ενώ η προοπτική είναι να αγγίζει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος όπως είπε ήταν η ενίσχυση εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας επιχειρήσεων, με πρώτιστο μέλημά την προστασία της απασχόλησης.

Πριν περάσει στην απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε βασικά σημεία των προγραμμάτων στήριξης όπως το ότι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια κατά 40%. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, είπε 10 δισ. ευρώ προορίζονται για τη ρευστότητά μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου και την επιδότηση επιτοκίου. Εντός του Μαΐου ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς

«Απέναντι σε όλα τα παραπάνω ποια είναι, αλήθεια, η κριτική την οποία δεχτήκαμε; Και ποιες είναι οι ρεαλιστικές, τονίζω ρεαλιστικές, αντιπροτάσεις που κατατέθηκαν;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΑ ότι «πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ζητούσε να δαπανηθούν πότε 29 δισ., πότε 36 δισ., σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου δεν έχει αποκαλύψει ακόμα».

«Η αντιπολίτευση προτείνει: «Ξοδέψτε», χωρίς να λέει πότε και για ποιους [...] Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το «λεφτόδεντρο» μαράθηκε οριστικά το 2015. Και όσο λίπασμα και αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει πάλι βλαστάρι».

«Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο τίθεται -και στο οποίο φαντάζομαι ότι θα απαντήσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης- είναι αν αυτοί οι οποίοι μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα, μας ζητούν στην ουσία να ακουμπήσουμε και αυτό το δεσμευμένο απόθεμα. Και τι θα σήμαινε αυτό για την επόμενη μέρα και για την πιθανότητα η χώρα μας να ξαναβρεθεί σε ένα αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης;»

Μας περιμένουν σοβαρές δυσκολίες

«Τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης [...] οικονομία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Κατάφερε όμως το Κράτος να χρηματοδοτήσει τόσο την Υγεία, όσο και να στηρίξει εισοδήματα, απασχόληση, αλλά και επιχειρήσεις. Όλα αυτά αποτελούν μια ασφαλή αφετηρία για τη φάση που διανύουμε τώρα. Στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων. Τώρα ο στόχος είναι η υγεία των συμπολιτών μας να μπορεί να απλωθεί και στην οικονομία. Γιατί δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ακμαίους πολίτες που να την οικοδομούν, ούτε όμως θα υπάρξει και Δημόσια Υγεία χωρίς κρατικούς πόρους που να τη χρηματοδοτούν. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της υγειονομικής κρίσης, πάνω του θα αποτυπώνεται ο πρόλογος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

»Η τρικυμία και ύφεση θα είναι μεγάλη. Θα είναι παγκόσμια. Δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως η τελευταία μεγάλη οικονομική περιπέτεια, την οποία πέρασε η χώρα το 2015, όταν η παγκόσμια οικονομία εκινείτο σε ρυθμούς μεγάλης ανάπτυξης και εμείς εγκλωβιστήκαμε στην πατρίδα μας σε τρία χρόνια ύφεσης και καθήλωσης. Αυτή την φορά η ύφεση θα αφορά όλους. Κάτι που σημαίνει ότι και οι λύσεις της επόμενης μέρας θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συνολικές. 

«Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες που μας περιμένουν μπορεί μεν να είναι εξωγενείς -όπως περιέγραψα- αλλά θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους με τη σκέψη στον πολίτη, αλλά και στο συμφέρον της χώρας». 

Αποζημιώσεις, ενίσχυση αποδοχών, προστασία Α' κατοικίας

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.

»Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις, που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον.

»Θα υπάρξει μια ευρείας κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζομένων στην χώρα μας από το κράτος, πέρα από την στήριξη των ανέργων. «Αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση, ειδικά σε αυτή την κρίση, που μειώνει δραστικά την ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών». Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αυτός είναι ο κύριος σκοπός του. Να μπορούμε να παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. 

»Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα, ως το τέλος Ιουλίου του 2020. Και αυτό παρά τους αδιέξοδους ελιγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, που θέλω να θυμίσω ότι είχε θέσει όριο στην περίοδο χάριτος τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά είχε δημιουργήσει και ένα σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνεια τους να «κοκκινίζουν», μέχρι το τέλος του 2018».

»Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ανακοινώθηκαν εγκαίρως: Επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης, επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

»Θα ανακοινωθεί μία νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν το Μάιο και θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. «Θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού. Ο τουρισμός μας είναι βέβαιο ότι φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε αυτό το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να μπορούμε να το αναπληρώσουμε πλήρως».

«Το βάρος αυτής της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια», είπε Κυριάκος Μητσοτάκης: «κράτος, επιχειρήσεις -μέτοχοι δηλαδή- και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου»

«Η πιο αποφασιστική, ωστόσο, απάντηση της Ευρώπης στο κορονοϊό -στην οικονομική κρίση τουλάχιστον που συνοδεύει τον κορονοϊό- θα είναι κατά τη γνώμη μου το λεγόμενο Recovery Fund. Ένα καινούργιο ταμείο, το οποίο μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον, να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης. Δεύτερον, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Και τρίτον, να λειτουργεί με κύριο όχημα τις επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια. Οι θέσεις μας είναι στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν ήδη βρει πολλούς υποστηρικτές και προσδοκώ ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε καλά νέα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η πανδημία εξακολουθεί να μας κοστίζει πολύ. Μας κάνει, όμως, κάθε μέρα και πιο δυνατούς. Αρκεί να εκμεταλλευτούμε όλες τις δεξιότητες που επιστρατεύσαμε στη διάρκειά της και να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα που αυτή μας προσφέρει. Η πανδημία δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην επαναφορά χρεωκοπημένων πρακτικών. Πρέπει η πανδημία να γίνει το έναυσμα για το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, χωρίς τις αδυναμίες, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Ενός μοντέλου βασισμένου σε κλάδους και σε τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις δουλειάς και να προσδίδουν στην εθνική οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται για να μετατρέψει την κρίση σε έναν βατήρα ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μία αναδρομή στον Θουκυδίδη και στα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο: «Στο σύνολό της, η πόλη μας -η Αθήνα- είναι ένα σχολείο για την Ελλάδα. Και καθένας από εμάς θα μπορούσε χωρίς δυσκολία να ανταποκριθεί στις πιο διαφορετικές μορφές δράσης με την μεγαλύτερη ευστροφία και χάρη». 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αποζημιωσεις καμμία ακομη,σε μικρομεσαιους επιχειρηματιες που εκλεισαν τα μαγαζια τους εδώ και δυο μηνες!!!!Εξοδα,επιταγες..υποχρεωσεις...όλα τρέχουν ξερετε.Τί σας νοιάζει;ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑΘΑΘΑΘΑΘΑ...