Αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται- Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται- Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ Facebook Twitter
0

Ανακοινώνεται σήμερα η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, η επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022, θα ανακοινώσει στις 9:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο. 

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και συγκεκριμένα στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και το Φεβρουάριο του 2022.

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

Με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή οι τιμές αφετηρίας για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, σε περίπου 7.000 από τις 10.000 περιοχές της χώρας όπου ισχύει ήδη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Στις υπόλοιπες 3.000 περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των υφιστάμενων αντικειμενικών τιμών, οι νέες αξίες που προβλέπει η υπουργική απόφαση θα είναι μειωμένες.

Ειδικότερα, οι νέες τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 10% έως και 56% σε περιοχές μεγάλων δήμων της Αττικής ενώ στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω του Airbnb, οι αυξήσεις ανέρχονται σε 8%-40%.

Στα βόρεια προάστια οι αυξήσεις κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 10%-30%. Περίπου στα επίπεδα αυτά κινούνται και οι αυξήσεις στα νότια προάστια της Αττικής που έχουν ευνοηθεί από την αυξημένη ζήτηση κατοικιών τόσο από επενδυτές του εξωτερικού όσο και από το έργο του Ελληνικού, καθώς και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.

Σε περιοχές άλλων μεγάλων δήμων της Αττικής όπου από την 1η-1-2022 είτε θα γίνουν επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων ζωνών του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού είτε θα δημιουργηθούν νέες ζώνες λόγω επέκτασης του συστήματος, οι νέες τιμές αφετηρίας που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων είναι μειωμένες κατά 4% έως και 32%.

Σε περιοχές της περιφέρειας όπου γίνονται επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών ή εγκρίνονται εντάξεις στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, οι νέες τιμές αφετηρίας που θα λαμβάνονται υπόψη από την 1η-1-2022 για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων είναι σημαντικά αυξημένες. Ενδεικτικά παρατίθενται περιπτώσεις περιοχών σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη με ισχύουσα σήμερα τιμή αφετηρίας 800 ευρώ ανά τ.μ., η οποία από την 1η-1-2022 αυξάνεται κατά 60%, στα 1.300 ευρώ ανά τ.μ.

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Από το νέο έτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα αυξηθούν τουλάχιστον οι 18 από τους 20 φόρους που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα, καθώς ο κύριος και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα τροποποιηθούν προκειμένου να μην επηρεαστούν ανοδικά από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και να προκύψουν ελαφρύνσεις για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών

Επίσης από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν τις 10, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μειώσεις αναμένονται σε προάστια όπου είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης. Αυξήσεις αναμένονται σε Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις με τις εμπορικές.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Ελεύθερος Τύπος

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM