Αποκάλυψη: Η Φινλανδία ήθελε προσωρινό Grexit της Ελλάδας

Αποκάλυψη: Η Φινλανδία ήθελε προσωρινό Grexit της Ελλάδας Facebook Twitter
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Α. Στουμπ
1

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας τάχθηκε υπέρ της ιδέας της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


Η Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι των προγραμμάτων στήριξης άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης, πρόβαλε τη θέση ότι η αρχική πρόταση της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις δεν αρκούσε για την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καταδεικνύει το έγγραφο.


"Μια εναλλακτική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί σε μια εναλλακτική κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα βρίσκεται προσωρινά εκτός της νομισματικής ένωσης. Ακόμη και αυτή η επιλογή προϋποθέτει εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας", σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του φινλανδικού κοινοβουλίου και έχει ημερομηνία Κυριακή 12η Ιουλίου 2015.


Ωστόσο, στο έγγραφο αυτό προστίθεται ότι η Φινλανδία δεν θα προσπαθούσε να επιβάλει αυτή την απόφαση ούτε θα εμπόδιζε τη διαδικασία. Εντέλει το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε χθες Πέμπτη στην ψηφοφορία που διεξήχθη την έναρξη των συνομιλιών για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και των συνομιλιών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα.


Ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Μάιο, δυσκολεύτηκε να δεχθεί τη συμφωνία. Αλλά "δεν ήθελα να υπάρξει μια κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία επιπλέον των άλλων προβλημάτων που έχουμε", ανέφερε ο Σόινι σε ανάρτησή του στο ιστολόγιό του.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM