Bloomberg: Δύσκολος ο δρόμος της Ελλάδας και μετά τις 20 Αυγούστου

Bloomberg: Δύσκολος ο δρόμος της Ελλάδας και μετά τις 20 Αυγούστου Facebook Twitter
EPA
0

Ως σημάδι της δυσκολίας που θα έχει η Ελλάδα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πιστωτών θεωρεί το Bloomberg την ενέργεια των Γερμανών να μην συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης στο χτεσινό Eurogroup

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι η γερμανική πλευρά έβαλε φρένο στην εκταμίευση των 15 δις ευρώ, λόγω της εξάμηνης αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ από την Αθήνα στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Γερμανία  επέμεινε  να βρει η Ελλάδα ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ, με περικοπές ακόμη και στον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με αναλυτή που μίλησε στο Bloomberg «το χτεσινό επεισόδιο δεν εκτροχιάζει τη λεγόμενη "καθαρή έξοδο" της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Δείχνει όπως πόσο στενή θα είναι η επιτήρηση των δανειστών και μετά τις 20 Αυγούστου».   

Tο Bloomberg επισημαίνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει μπροστά του εκλογές την επόμενη χρονιά και βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ανακοίνωσε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μετά από συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ να δεχτεί η Ελλάδα πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία».  


«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσό», είπε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου και να εξοικονομήσει από αλλού τα χαμένα έσοδα, τόνισε: «Ήταν ένα σημαντικό βήμα που ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει και στη Γερμανία  να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης».

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι ο δρόμος από δω και πέρα για την Ελλάδα θα κρύβει δυσκολίες: «Η εκπλήρωση των υποσχέσεων για ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας ίσως αποδειχθεί πρόκληση, καθώς μια πιθανή αντιπαράθεση με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέξει την ισχνή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.

Όταν ο Ρεγκλιγκ ρωτήθηκε αν η Ελλάδα  θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τις περικοπές στις συντάξεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου,  είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Επίσης το πρακτορείο επισημαίνει πως ενώ η Ελλάδα δε θα αποφύγει τη στενή επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος, οι τράπεζες της δε θα επωφεληθούν από το φθηνό δανεισμό που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM