Bloomberg: Σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων στο μισό

Bloomberg: Σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων στο μισό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο στόχος είναι η μείωση τους στο μισό, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το μισό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Το SPV στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και χρησιμοποιήσει τα έσοδα που θα προκύψουν για να αγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους 42 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. 

Το Bloomberg επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. 

«Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους αυτή τη στιγμή. Χορηγήθηκαν ως απαιτήσεις έναντι του κράτους σαν αντιστάθμισμα για τις απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες κατά την αναδιάρθρωση του χρέους. Για την ώρα είναι ασαφές αν οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν για ομόλογα που θα έχουν ως εγγύηση αυτές τις απαιτήσεις», λέει το πρακτορείο. 

Το σχέδιο της τράπεζας της Ελλάδας διαφέρει από εκείνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Στο σχέδιο του ΤΧΣ προβλεπόταν η δημιουργία ενός οχήματος που θα χρηματοδοτούνταν κατά ένα μέρος από το κράτος. Σύμφωνα με το Bloomberg η ΤτΕ θεωρεί πως το σχέδιο του Ταμείου έχει κάποια μειονεκτήματα, ενώ τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα αρκούν μόνο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ., δηλαδή πολύ λιγότερο από όσο απαιτείται. 

Το Bloomberg επισημαίνει πως φέτος οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου το 40% της χρηματιστηριακής τους αξίας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια που προέκυψαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

«Το σχέδιο της ΤτΕ έχει ήδη κατατεθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαικής Τράπεζας, ενώ κάθε χρήση κρατικών εγγυήσεων πρέπει να εγκριθεί από τις αρχές της Κομισιόν πουν εποπτεύουν τα ζητήματα ανταγωνισμού» λέει το Bloomberg. 

Σύμφωνα με μία από τις πηγές του Bloomberg οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορεί να εγκρίνουν και τα δύο σχέσια, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. 

«Ενώ η μεταφορά των φορολογικών πιστώσεων στο SPV θα στερήσει από τις τράπεζες μέρος του κεφαλαίου τους για σύντομη χρονική περίοδο, οι δείκτες τους (κεφαλαιακής επάρκειας) θα ανακάμψουν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων», δήλωσε μία από τις πηγές στο Βloomberg. 

«Μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται από 14% έως 19% περίπου.

Το SPV θα αγοράζει τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές της αγοράς, τόνισε ένας αξιωματούχος. Ενώ αυτό ίσως σημαίνει περαιτέρω επίπτωση στο κεφάλαιο εάν οι προβλέψεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, το πλήγμα θα μπορούσε να είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες μπορεί να καταλήξουν με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαιο, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές έχουν αναθεωρήσει τους αριθμούς», καταλήγει το Bloomberg.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ